Jak podávat sýr

Jak podávat sýr
sdílet:
Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou příliš tvrdé? Co si počít se zbytky sýrů v kuchyni?

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před servírováním je tedy vyndejte z lednice.

Ideální teplota na skladování sýru je mezi 7 a 12 stupni, pokud máte v lednici nižší teplotu, raději sýr umístěte do chladné spíže či sklepa. Nakrájejte jen takové množství sýru, které sníte, zbytek vraťte zpět do chladničky. Pokud jste příliš narušili původní obal, zabalte sýr do pečícího papíru. Plísňové sýry je dobré skladovat v plastových uzavíratelných miskách. Jejich aroma nenaruší ostatní potraviny.

Tvrdé sýry strouháme těsně před použitím. Ztvrdlé sýry namáčíme do mléka – sýr je pak opět měkký a vláčný. Zbytky sýrů se hodí do mletého masa nebo k zahuštění polévek.

Špatným krájením můžete pokazit celkový dojem

Při podávání sýrů záleží také na jeho správném krájení. Není to jen kvůli vzhledu, ale především pro zachování všech chutí v každém rozkrojeném kousku. Sýr chutná jinak na svém okraji, nejjemnější je uprostřed. Snažíme se tedy každý kousek nakrájet tak, aby obsahoval všechny části sýru, měkký střed a tvrdší kůrku.

Rozdílná je také tvrdost sýrů, proto používáme různé nože na různé sýry. Na tvrdý parmezán se využívá malý nožík s typickou špičkou či lopatka s hrotem vytvářející sýrové hoblinky. Na opravdu tvrdé sýry je potřeba sekáčku. Měkké sýry s plísní se nejsnáze rozkrojí strunovým kráječem či potravinářskou nití. Pokud máte k dispozici pouze nůž, než se pustíte do krájení měkkých sýrů, namočte čepel do teplé vody. Nevznikne na ostří lepivý nános a krájení vám půjde od ruky.

Nepřežeňte to také s množstvím, je dobré počítat s 30 gramy jednoho druhu sýra na osobu. Pro celkovou paletu chutí vám stačí pět druhů sýrů.

Pořadí sýrů není náhodné

Servírování sýrů má své pravidla jako při degustaci vín. Je třeba správně začít, aby byl celkový dojem z chutí opravdu intenzivní. Nejlépe uděláte, pokud začnete od nejjemnějších nuancí. Lehké, krémové sýry skvěle odstartují vaši sýrovou cestu. Poté servírujte plísňové měkké sýry jako je camembert, brie nebo český hermelín. Zralé sýry by měly následovat, za nimi ty tvrdé. Na samém konci si připravte nosy i chuťové pohárky pro ty nejvíce aromatické kousky sýrů s modrou plísní.

Čím podpořit krémovou chuť

Při ochutnávání sýrů je dobré si připravit další, doplňující chutě. Skvěle se doplňují s čerstvým ovocem: hrozny, hrušky, jablka či fíky dokonale prohloubí sýrový požitek. Také sušené ovoce, které je nedoslazované povznesou celkový dojem, připravit tak můžete datle, švestky či brusinky. Trochu křupavosti dodají sýrovému talíři ořechy, hodí se téměř všechny, nebojte se tedy nasypat do misek vlašské ořechy, mandle, pistácie či pekanové ořechy. Nejvíce však sýry povznese domácí marmeláda nebo čatní, a to především ty s ušlechtilou plísní. Výběr pečiva by také neměl být náhodný, hodí se spíše tmavý chléb, žitný či slunečnicový. K chuti přijdou i slané krekry nebo sušenky.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit