0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomerančový dort s čokoládou a slanými mandlemi

Pomerančový dort s čokoládou a slanými mandlemi

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13708 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1153 g
Tuky 881 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 bal
máslo 400 g
krupicový cukr 400 g
vejce 6 ks
kakao holandského typu 6 PL
sůl špetka
Pomerančové máslo
máslo 90 g
krupicový cukr 375 g
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra
pomerančový likér 1 PL
Pomerančový krém
máslo 250 g
+ připravené pomerančové máslo
Čokoládová poleva
čokoláda na vaření 100 g
smetana ke šlehání 100 g
Slané pražené mandle
mandle loupané 50 g
máslo 15 g
sůl himálajská 1 ČL

Postup

1

Na korpus  nejprve rozmícháme kakao s 8 lžícemi horké vody a necháme vychladnout.

2

Cukr s máslem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme jedno po druhém vejce, přimícháme kakaovou pastu a prosátou mouku s práškem do pečiva.

3

Těsto rozdělíme do dvou vymazaných forem o průměru cca 16 cm a pečeme při 180 °C 45minut.

4

Upečené korpusy necháme vychladnout a podélně rozřízneme napůl.

5

Na pomerančové máslo vložíme všechny suroviny do hrnce a společně za občasného míchání zahříváme nad horkou vodou do zhoustnutí.

6

Vychladlou směs následně vyšleháme s máslem do krému. Krém rozdělíme na třetiny (pár lžic si odložíme na finální dozdobení) a promažeme jím jednotlivé korpusy. Nakonec dozdobíme povrch a okraje dortu.   

7

Smetanu ohřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu. Polevou polejeme povrch dortu a lžící nebo zdobičkou vytvoříme efekt stékajících kapek.

8

Mandle nasucho opražíme, nasekáme a obalíme v másle a soli. Po vychladnutí jimi dozdobíme povrch dortu.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit