Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

tortila se zeleninou
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s bohatou dávkou vitaminů. Začněte o složení vašich obědů a večeří trochu přemýšlet a uvidíte, že se vám vaše tělo odvděčí. 

 

Vitamin A

Vitamin A pomáhá udržet zdraví vašich očí a podporuje pohlavní aktivitu. Jeho nedostatek vede ke zrakovým komplikacím, snížení potence a plodnosti nebo k narušení imunity. Nejbohatším zdrojem vitaminu A jsou játra, mrkev, která obsahuje také beta-karoten, a špenát. Odborníci doporučují i ryby, třešně, meloun nebo meruňky.

Co napříkald jíst: Filet z lososa s  chřestem a špenátem nebo tradiční meruňková bublanina

Vitaminy skupiny B

Kromě známých antistresových a protiúnavových schopností je B-komplex důležitý pro správnou funkci srdce, očí a dalších orgánů. Působí dokonce i na pleť. Prvním z  řady důležité vitaminové skupiny B je vitamin B1, který obsahují třeba ořechy nebo med. Ostatní ‚béčka‘, tj. riboflavin, vitaminy B3, B5, B6, B7, kyselinu listovou a vitamin B12, získáte z  vajec, vnitřností, listové zeleniny, mléčných výrobků, avokáda a jahod.

Co napříkald jíst: Játra na roštu nebo lehký salát s  jahodami a vlašskými ořechy

Vitamin C

Vitamin C chrání imunitu, zrychluje metabolismus a vyrovnává pH. Zázračně působí na pleť, kůži i vlasy a podporuje růst kostí a kloubů. Skvělou zásobárnou vitaminu C jsou citrusy, jahody, brusinky, šípky nebo také růžičková kapusta či brokolice.

Co napříkald jíst: Gratinovaná kapusta se slaninou nebo jahodové gazpacho s  citrusy

Vitamin D

Vitamin D uchovává kosti silné a pevné. Jeho nedostatek může vést ke zhoršení imunity a posléze k virovému onemocnění. Obsahují ho vejce, játra, mléko a rybí tuk.

Co napříkald jíst: Letní večeře s  vejci, cuketou a cherry rajčátky

Vitamin E a K

Vitamin E je nejdůležitější antioxidant v  těle člověka. Zvyšuje plodnost, zpomaluje stárnutí a urychluje hojení ran. Je obsažen v  mléce, másle, mase a oříšcích. Vitamin K  zas zlepšuje metabolismus a jeho nedostatek vede ke  špatné srážlivosti krve nebo k onemocnění jater. Najdete jej v  olivovém, sójovém či řepkovém oleji a v petrželi, brokolici nebo kapustě.

Co napříkald jíst: Nudle s  brokolicí a hovězím masem na asijský způsob

Zdroje informací: Health, Healthline, BBC Good Food

Související články

Autor: nikita.rybova

Comments

25.09.2014 16:31

Vitamíny v jidle

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...