Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

tortila se zeleninou
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s bohatou dávkou vitaminů. Začněte o složení vašich obědů a večeří trochu přemýšlet a uvidíte, že se vám vaše tělo odvděčí. 

 

Vitamin A

Vitamin A pomáhá udržet zdraví vašich očí a podporuje pohlavní aktivitu. Jeho nedostatek vede ke zrakovým komplikacím, snížení potence a plodnosti nebo k narušení imunity. Nejbohatším zdrojem vitaminu A jsou játra, mrkev, která obsahuje také beta-karoten, a špenát. Odborníci doporučují i ryby, třešně, meloun nebo meruňky.

Co napříkald jíst: Filet z lososa s  chřestem a špenátem nebo tradiční meruňková bublanina

Vitaminy skupiny B

Kromě známých antistresových a protiúnavových schopností je B-komplex důležitý pro správnou funkci srdce, očí a dalších orgánů. Působí dokonce i na pleť. Prvním z  řady důležité vitaminové skupiny B je vitamin B1, který obsahují třeba ořechy nebo med. Ostatní ‚béčka‘, tj. riboflavin, vitaminy B3, B5, B6, B7, kyselinu listovou a vitamin B12, získáte z  vajec, vnitřností, listové zeleniny, mléčných výrobků, avokáda a jahod.

Co napříkald jíst: Játra na roštu nebo lehký salát s  jahodami a vlašskými ořechy

Vitamin C

Vitamin C chrání imunitu, zrychluje metabolismus a vyrovnává pH. Zázračně působí na pleť, kůži i vlasy a podporuje růst kostí a kloubů. Skvělou zásobárnou vitaminu C jsou citrusy, jahody, brusinky, šípky nebo také růžičková kapusta či brokolice.

Co napříkald jíst: Gratinovaná kapusta se slaninou nebo jahodové gazpacho s  citrusy

Vitamin D

Vitamin D uchovává kosti silné a pevné. Jeho nedostatek může vést ke zhoršení imunity a posléze k virovému onemocnění. Obsahují ho vejce, játra, mléko a rybí tuk.

Co napříkald jíst: Letní večeře s  vejci, cuketou a cherry rajčátky

Vitamin E a K

Vitamin E je nejdůležitější antioxidant v  těle člověka. Zvyšuje plodnost, zpomaluje stárnutí a urychluje hojení ran. Je obsažen v  mléce, másle, mase a oříšcích. Vitamin K  zas zlepšuje metabolismus a jeho nedostatek vede ke  špatné srážlivosti krve nebo k onemocnění jater. Najdete jej v  olivovém, sójovém či řepkovém oleji a v petrželi, brokolici nebo kapustě.

Co napříkald jíst: Nudle s  brokolicí a hovězím masem na asijský způsob

Zdroje informací: Health, Healthline, BBC Good Food

Související články

Autor: nikita.rybova

Comments

25.09.2014 16:31

Vitamíny v jidle

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč