Tipů na rychlé večeře není nikdy dost. Tentokrát jsme se rozhodli výběr zúžit na ty, které budou do půl hodiny na stole a do celkového energetického příjmu vám přibude maximálně 400 kilokalorií. To je zhruba pětina denního energetického příjmu. Pusťte se do zdravých receptů plných bílkovin a zdravých tuků!
Večer je čas na něco lehkého, přesto výživného. Zapomeňte na hovězí a vepřové maso, uzeniny, tučná a těžká jídla i na bílé pečivo a brambory. Místo toho do večerního jídelníčku zařaďte kuřecí, krůtí, ryby a mořské plody, kuskus, bulgur, tofu či jiné rostlinné náhražky masa a hlavně zeleninu.
Thajské rybí placičky
Máte v mrazáku rybí filé? Stačí ho nechat povolit, rozmixovat a přidat rybí omáčku, bílek, citronovou šťávu a chilli papričku. Vytvarované placičky pak z každé strany rychle osmažte. Podávat je můžete se salátem nebo je vložte do celozrnné bagety!
Květákové kung pao
S klasickým kung pao bychom se možná do 400 kalorií na porci nevešli, ale s tím květákovým hravě! Získá si vás bleskovou přípravou, ale hlavně chutí! Pro jemnou chuť jsme do něj přidali kokosové mléko a nasládlou příchuť mu dodává med!
Tofu se zeleninou
Pokud jste tofu nepřišli na chuť, možná jste ještě neobjevili to pravé nebo jeho správnou úpravu! Zkuste si ho sami přes noc marinovat třeba v česneku a přidejte ho k zelenině. Chybět nesmí škrob, který jídlo krásně spojí a za dvacet minut podáváte asijskou specialitu. Příloha není potřeba.
Thajské červené kari s lososem
Kari můžeme připravit na tisíc způsobů. Vyzkoušejte třeba naše thajské červené kari s lososem, které budete mít do třiceti minut hotové. Kombinace pikantní chuti a jemného kokosového mléka vám určitě učaruje a příště můžete zkusit třeba kari s tofu nebo s krůtím masem.
Kuře s kuskusem a meruňkami
Kuskus oceníte v případě, že opravdu spěcháte, ať už do postele nebo na večírek. Je hotový za pár minut. Směs koření ras el hanout vás navíc bleskově přenese do Maroka. Zkrátka jídlo, které se nemusíte stydět podat i nečekané návštěvě!
Stif fry s krevetami
Tento recept je inspirovaný kambodžskou kuchyní a potěší všechny milovníky krevet. Nakládaný zelený pepř dodává jídlu pikantní a zároveň lehce nakyslou chuť.
Carpaccio z červené řepy a kozího sýra
Carpaccio nemusí být jen z hovězí svíčkové, průhledné plátky můžete vytvořit i ze zeleniny. Třeba z červené řepy. Tu skvěle doplňuje kozí sýr, ale pokud jeho specifickou chuť nemusíte, zkuste ho vyměnit za ovčí fetu.
Kuřecí kuličky s harissou a bulgur
Na tomhle jídle si pochutná celá rodina, dospělí si mohou navrch dopřát tolik harissy, kolik jen jejich ústa snesou. Kuličky udělejte zhruba o velikosti vlašského ořechu, aby byly rychle usmažené. Pokud chcete jídlo udělat ještě dietnější, lze je upéct i v troubě.
Kuskusový salát s chřestem a cuketou
Bleskovou přílohu v podobě kuskusového salátu s chřestem a cuketou hravě proměníte v hlavní chod. Přidejte kousky opečeného masa nebo sýr a rychlá večeře je na světě. Jíst ho ale můžete i jen tak!
Brokolicovo-květáková rýže
Znáte někoho, kdo nemá rád brokolici? Zkuste mu připravit brokolicovo-květákovou rýži, ve které je košťálová zelenina schovaná. Sýr halloumi můžete nahradit třeba na páře dušenou treskou.