Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7319 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 1124 g
Tuky 57 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mexická varianta českých bramborových placek voní koriandrem a šmrnc jí dodává ostrá kořenicí směs. Elegantním doplňkem je netradiční citrusová salsa.

Suroviny

brambory 600 g
sýr ementál 120 g
strouhaný
koření
mexické, např. Fajita Seasoning Mix
jalapeños 2 PL
nakládané, nasekané
vejce 2 ks
ušlehané
krupice kukuřičná hrst
olej
koriandr 1 svazek
nadrobno
sůl
Na salsu
grapefruit 1 ks
sůl
pepř
cukr

1 Brambory zalijte v hrnci studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu, zmírněte plamen a asi dvacet minut vařte. Sceďte a v míse nahrubo rozmačkejte. Smíchejte se sýrem, vejcem, papričkami, dvěma lžícemi koření a většinou koriandru. 

2 Na talíři nebo na pracovní ploše posypané moukou nebo kukuřičnou krupicí vytvarujte vyšší placičky. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a placky po obou stranách osmažte dozlatova. Potom je posypte zbylým koriandrem.

3 Připravte salsu: oloupejte grapefruit a ostrým malým nožem ho zbavte bílé kůry. Pak vykrajujte jednotlivé dílky (filátka) tak, abyste je zbavili bílých dělicích přepážek. Pracujte nad talířem, protože ovoce pouští hodně šťávy. Špičkou nože ještě odstraňte případná semínka. Hotové dílky nakrájejte, vykapanou šťávu smíchejte s trochou soli a pepře, ochutnejte a případně doslaďte. Salsu podávejte zvlášť v misce. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit