Domácí pesto: poradíme vám, jak na něj a kde ho využít

Domácí pesto: poradíme vám, jak na něj a kde ho využít
sdílet:
Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat, ale co je domácí, je zkrátka kvalitnější. Navíc doma si můžete vyrobit pesto ze spousta jiných surovin. Poradíme vám, jaké suroviny to jsou, jak pesto skladovat a prozradíme vám i několik způsobů, jak jej využít v kuchyni.

Co je pesto a z čeho se dá připravit?

Slovo pesto pochází z italského pestare, což v překladu znamená mělnit. Jak tedy název naznačuje, pesto je omáčka z rozmělněných surovin. Nejznámější verzí pesta je tzv. pesto alla genovese, neboli janovské pesto, jehož základem je bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a sýr Pecorino, Parmigiano Reggiano či Grana Padano. Poměr surovin není přesně daný, liší se recept od receptu. Stejně tak není nutné použít na výrobu pesta bazalku, suroviny můžete kombinovat podle vašich chutí. Dalším oblíbeným pestem, které seženete v každém obchodě, je tzv. pesto alla siciliana neboli pesto ze sušených rajčat.

Argentinské pesto

Argentinské pesto

Více

Jaké další suroviny jsou vhodné na výrobu pesta? Na základ můžete použít nejrůznější zelené listy jako je mátarukola, polníček, koriandrmedvědí česnek, kadeřávek či mladý špenát, využít můžete také natě z mladé červené řepy, mrkve nebo ředkviček. I se sýrem můžete experimentovat, mělo by se ale vždy jednat o aromatický, suchý sýr typu parmezán, Pecorino nebo Grana Padano. Pokud budete pesto hned zpracovávat, nemusíte se bát použít ani měkký sýr typu ricotta. Jaké zvolíte ořechy a jaký olej záleží čistě na vás. Na závěr přidejte do pesta něco pikantního jako je česnek, olivy, koření, feferonky či sardele.

Skladovaní domácího pesta

Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelní skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden, ale může i déle. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo plastové misce. V tomto případě pesto na závěr nepřelévejte olejem.

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Domácí orecchiette s bazalkovým pestem, mozzarellou a rajčetem

Více

Jak pesto využít v kuchyni?

Výhodou pesta je nejen to, že se dá připravit z nejrůznějších surovin, ale má také široké využití v kuchyni.

  • Omáčka na těstoviny. Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami, krásně je obalí a dochutí. Vyzkoušejte recept na těstoviny s bylinkovým pestem nebo se sicilským pestem. K těstovinám se skvěle hodí také oříškové pesto.
  • Omáčka na pizzu. Použijte místo klasické rajčatové omáčky vaše oblíbené pesto a s ním pizzu potřete. Máte-li rádi brokolici, určitě vám zachutná naše blesková pizza s brokolicovým pestem.
  • Pomazánka na bagetu, burger, topinku či wrap. Opečenou bagetu, burger, topinku nebo wrap pomažte pestem a obložte tím, co máte rádi. Na Silvestrovskou zábavu vyzkoušejte crostini s prosciuttem a hráškovým pestem.
  • Potěr na ryby. Pesto skvěle dochutí grilovanou rybu. Treska v křupavém kabátku z pesta vám určitě zachutná.
  • Náplň do kuřecích prsou. Smíchejte pesto s ricottou a naplňte směsí kuřecí prsa. Poté zapečte.  
  • Náplň do lasagní. Obměňte svůj tradiční recept a místo boloňské omáčky promažte lasagne pestem. Recept na lasagne s janovským pestem najdete zde.
  • Ochucení rizota a salátu. Pesto můžete zamíchat do salátu nebo rizota, dodá pokrmu skvělou chuť. Vyzkoušejte třeba rizoto s hráškovým pestem nebo
  • Salát caprese. K rajčatům, mozzarelle a olivovému oleji přidejte místo bazalky bazalkové pesto.
  • Dip. Samotné pesto nebo smíchané s jogurtem můžete použít jako dip k zelenině.

Související recepty

Noky s pestem

Rychlá a snadná příprava. Suroviny máte doma. Zvlá...

Související články

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000....
Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni
  • Tipy a triky

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště...
Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky
  • Tipy a triky

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek (Allium ursinum) je léčivá bylina s podzemními 4–6 cm dlouhými cibulemi. Nadzemní část rostliny dorůstá do výšky 15–40 cm a poznáte ji podle kulovitých bílých kvítků, které voní po česneku. Daří se ji především v...

Obchod Apetit