0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Pesto
ZDROJ: Karolina Grabowska/Pexels
sdílet:

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin. Poradíme vám, jaké to jsou, jak pesto skladovat a prozradíme i několik způsobů, jak jej využít v kuchyni.

    Slovo pesto pochází z italského pestare, což v překladu znamená mělnit. Jak tedy název naznačuje, pesto je omáčka z rozmělněných surovin.

    • Nejznámější je tzv. pesto alla genovese, neboli janovské pesto, jehož základem je bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a sýr Pecorino, Parmigiano Reggiano či Grana Padano. Poměr surovin není přesně daný, liší se recept od receptu. Stejně tak není nutné použít na výrobu pesta bazalku, suroviny můžete kombinovat podle vašich chutí.
    • Dalším oblíbeným pestem, které seženete v každém obchodě, je tzv. pesto alla siciliana neboli pesto ze sušených rajčat.

    Jaké suroviny potřebujete na výrobu pesta?

    • Na základ můžete použít nejrůznější zelené listy jako je mátarukola, polníček, koriandrmedvědí česnek, kadeřávek či mladý špenát, využít můžete také natě z mladé červené řepy, mrkve nebo ředkviček. 
    • I se sýrem můžete experimentovat, mělo by se ale vždy jednat o aromatický, vyzrálý tvrdý sýr typu parmezán, Pecorino nebo Grana Padano. Pokud však budete pesto hned zpracovávat, nemusíte se bát použít ani měkký sýr typu ricotta.
    • Jaké zvolíte ořechy a jaký olej záleží čistě na vás.
    • Na závěr přidejte do pesta něco pikantního jako česnek, olivy, koření, feferonky či ančovičky.

    Skladovaní domácího pesta

    Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelní skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo plastové misce. V tomto případě pesto na závěr olejem nepřelévejte.

    Jak pesto využít v kuchyni?

    Výhodou pesta je nejen to, že se dá připravit z nejrůznějších surovin, ale má také široké využití v kuchyni.

    • Omáčka na těstoviny. Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami, krásně je obalí a dochutí. Vyzkoušejte recept na těstoviny s bylinkovým pestem nebo se sicilským pestem. K těstovinám se skvěle hodí také oříškové pesto.
    • Omáčka na pizzu. Použijte místo klasické rajčatové omáčky vaše oblíbené pesto a s ním pizzu potřete. Máte-li rádi brokolici, určitě vám zachutná naše blesková pizza s brokolicovým pestem.
    • Pomazánka na bagetu, burger, topinku či wrap. Opečenou bagetu, burger, topinku nebo wrap pomažte pestem a obložte tím, co máte rádi. Na Silvestrovskou zábavu vyzkoušejte crostini s prosciuttem a hráškovým pestem.
    • Potěr na ryby. Pesto skvěle dochutí grilovanou rybu. Treska v křupavém kabátku z pesta vám určitě zachutná.
    • Náplň do kuřecích prsou. Smíchejte pesto s ricottou a naplňte směsí kuřecí prsa. Poté zapečte.  
    • Náplň do lasagní. Obměňte svůj tradiční recept a místo boloňské omáčky promažte lasagne pestem. Recept na lasagne s janovským pestem najdete zde.
    • Ochucení rizota a salátu. Pesto můžete zamíchat do salátu nebo rizota, dodá pokrmu skvělou chuť. Vyzkoušejte třeba rizoto s hráškovým pestem nebo
    • Salát caprese. K rajčatům, mozzarelle a olivovému oleji přidejte místo bazalky bazalkové pesto.
    • Dip. Samotné pesto nebo smíchané s jogurtem můžete použít jako dip k zelenině.

    Související články

    Koriandrové pesto
    • Tipy a triky

    Koriandrové pesto

    Nejen z bazalky se dá vyčarovat voňavá směs, která je skvělá jen tak na křupavou bagetu nebo třeba k rybě. Zkuste k tomu pustit koriandr. Koriandrové pesto je svěží a díky své zářivě zelené barvě rozzáří mnoho pokrmů. Za tip budete rádi...
    7x jarní zelené pesto
    • Tipy a triky

    7x jarní zelené pesto

    Využijte jarních bylinek a připravte si z nich chutné domácí pesto. Nejznámějším zeleným pestem je to bazalkové. Vedle něj si však můžete doma připravit i spoustu dalších druhů. Vyzkoušejte s námi pesto z medvědího česneku, špenátu, máty...
    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
    • Tipy a triky

    7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

    V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
    Pohlazení jménem čokoládový fondán
    • Poradna

    Pohlazení jménem čokoládový fondán

    Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
    Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
    • Zdraví a výživa

    Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

    Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
    AD
    Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
    • Tipy a triky

    Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

    Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

    Obchod Apetit