0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Pesto
ZDROJ: Karolina Grabowska/Pexels
sdílet:

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin. Poradíme vám, jaké to jsou, jak pesto skladovat a prozradíme i několik způsobů, jak jej využít v kuchyni.

    Slovo pesto pochází z italského pestare, což v překladu znamená mělnit. Jak tedy název naznačuje, pesto je omáčka z rozmělněných surovin.

    • Nejznámější je tzv. pesto alla genovese, neboli janovské pesto, jehož základem je bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a sýr Pecorino, Parmigiano Reggiano či Grana Padano. Poměr surovin není přesně daný, liší se recept od receptu. Stejně tak není nutné použít na výrobu pesta bazalku, suroviny můžete kombinovat podle vašich chutí.
    • Dalším oblíbeným pestem, které seženete v každém obchodě, je tzv. pesto alla siciliana neboli pesto ze sušených rajčat.

    Jaké suroviny potřebujete na výrobu pesta?

    • Na základ můžete použít nejrůznější zelené listy jako je mátarukola, polníček, koriandrmedvědí česnek, kadeřávek či mladý špenát, využít můžete také natě z mladé červené řepy, mrkve nebo ředkviček. 
    • I se sýrem můžete experimentovat, mělo by se ale vždy jednat o aromatický, vyzrálý tvrdý sýr typu parmezán, Pecorino nebo Grana Padano. Pokud však budete pesto hned zpracovávat, nemusíte se bát použít ani měkký sýr typu ricotta.
    • Jaké zvolíte ořechy a jaký olej záleží čistě na vás.
    • Na závěr přidejte do pesta něco pikantního jako česnek, olivy, koření, feferonky či ančovičky.

    Skladovaní domácího pesta

    Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelní skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo plastové misce. V tomto případě pesto na závěr olejem nepřelévejte.

    Jak pesto využít v kuchyni?

    Výhodou pesta je nejen to, že se dá připravit z nejrůznějších surovin, ale má také široké využití v kuchyni.

    • Omáčka na těstoviny. Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami, krásně je obalí a dochutí. Vyzkoušejte recept na těstoviny s bylinkovým pestem nebo se sicilským pestem. K těstovinám se skvěle hodí také oříškové pesto.
    • Omáčka na pizzu. Použijte místo klasické rajčatové omáčky vaše oblíbené pesto a s ním pizzu potřete. Máte-li rádi brokolici, určitě vám zachutná naše blesková pizza s brokolicovým pestem.
    • Pomazánka na bagetu, burger, topinku či wrap. Opečenou bagetu, burger, topinku nebo wrap pomažte pestem a obložte tím, co máte rádi. Na Silvestrovskou zábavu vyzkoušejte crostini s prosciuttem a hráškovým pestem.
    • Potěr na ryby. Pesto skvěle dochutí grilovanou rybu. Treska v křupavém kabátku z pesta vám určitě zachutná.
    • Náplň do kuřecích prsou. Smíchejte pesto s ricottou a naplňte směsí kuřecí prsa. Poté zapečte.  
    • Náplň do lasagní. Obměňte svůj tradiční recept a místo boloňské omáčky promažte lasagne pestem. Recept na lasagne s janovským pestem najdete zde.
    • Ochucení rizota a salátu. Pesto můžete zamíchat do salátu nebo rizota, dodá pokrmu skvělou chuť. Vyzkoušejte třeba rizoto s hráškovým pestem nebo
    • Salát caprese. K rajčatům, mozzarelle a olivovému oleji přidejte místo bazalky bazalkové pesto.
    • Dip. Samotné pesto nebo smíchané s jogurtem můžete použít jako dip k zelenině.

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
    • Suroviny

    Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

    Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
    Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
    • Tipy a triky

    Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

    Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
    Jak na bezlepkový chléb?
    • Jak na to

    Jak na bezlepkový chléb?

    Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
    AD
    Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
    • Nakupujeme

    Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

    Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč