0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polská kuchyně vás mile překvapí: Jaké kulinářské skvosty skrývá?

Pltnické pirohy s brynzou a koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polská kuchyně ve světě není sice příliš známá, ale přesto ukrývá spoustu pokrmů, které stojí za to ochutnat. Seznamte se s rozmanitou gastronomií našich sousedů a nechte se inspirovat tím, co si dát, pokud do Polska vyrazíte. 

V polské gastronomii se odráží ukrajinská, židovská, ruská, německá i maďarská kuchyně. Hlavními surovinami jsou maso, ryby, brambory, kysané zelí, červená řepa, houby a zakysaná smetana.

  • Prim hrají husté a vydatné polévky.
  • Jako přílohu k masu a rybám v Polsku nejčastěji podávají brambory (ziemniaki) na nejrůznější způsoby, pohankovou kaši (kasza gryczna) nebo bramborové knedlíky a nesmí chybět vyhlášené kyselé okurky (ogórki kiszone).
  • Celonárodním pokrmem Polska je bigos, jídlo z kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, které se připravuje několik dní. Proto na něj v restauraci narazíte jen zřídkakdy.
  • Z Polska byste si rozhodně měli přivézt proslulé měkké karamelky zvané krowki neboli kravičky.

Každé vojvodství (kraj) má své vlastní kulinářské skvosty. Pojďme se na ně podívat!

Koláč s vlastním muzeem v Lublinském vojvodství

Lublinské vojvodství, které se nachází na východní straně Polska a hraničí s Ukrajinou a Běloruskem, je proslulé cibulovým koláčem s mákem zvaným cebularz lubelski.

  • Jedná se o placku z kynutého těsta pokrytou nádivkou ze speciální nasládlé odrůdy cibule a máku.
  • Před 2. světovou válkou jste si cibulový koláč mohli koupit zejména v židovských pekárnách.
  • Cibulový koláč má chráněné zeměpisné označení a označení původu. Pokud byste se chtěli zjistit víc, navštivte Regionální muzeum Cebula, ve kterém se dozvíte něco o historii koláče, tradiční recepturu a vyzkoušíte si i formování placky.

Typickou surovinou této oblasti je pohanka, kterou zde najdete ve spoustě pokrmů. Oblíbené jsou například pirohy plněné bramborami, pohankou, tvarohem, smetanou, vejci a škvarky.

Mléčné produkty od pastýřů v Podkarpatsku

Podkarpatské vojvodství se nachází na jihovýchodě Polska a sousedí s Ukrajinou a Slovenskem. Je charakteristické svou gastronomickou rozmanitostí.

  • Pokrmem zde typickým jsou placky zvané proziak, které se připravují ze syrovátky, mouky a jedlé sody. Placky se pečou na pekáči bez tuku a podávají se ještě teplé s česnekovým máslem.
  • Vyrazíte-li na túru do hor, nevynechejte pastýřské chaty, kde pastýři vyrábí čerstvé mléčné produkty z ovčího mléka, například žinčicu (ovčí kefír), bryndzu nebo bundz (ovčí sýry).

Slezsko pod vlivem německé i české gastronomie

Polské Slezsko tvoří jihozápad Polska a sousedí s Německem a Českou republikou. Těmito dvěma zeměmi je silně ovlivněna i tamní gastronomie.

  • Tradičním pokrmem Polského Slezska je hovězí roláda podávaná se slezskými knedlíky a červeným zelím.
  • Typickými polévkami jsou
    • Wodzionka – chlebová polévka ze staršího chleba, tuku a vody nebo mléka
    • Geremuszka – polévka z chleba, kmínu a vajíčka
    • Siemeniotka – polévka z konopného semínka, mléka a medu. Podává se při Štědrovečerní večeři.
  • Polské Slezsko se pyšní spoustou sladkých pokrmů. Ochutnat zde můžete tradiční makovec, sladkou polévku z perníku, mandlí, rozinek, sušených švestek, meruněk, hrušek, fíků, datlí, lískových oříšků a tmavého piva zvanou moczka nebo sladké knedlíčky ze sušeného ovoce zvané slizski.
  • Nejznámějším slezským dezertem je szpajza, která se připravuje ze žloutků utřených s cukrem, vyšlehaných bílků a želatiny.

Brambory v hlavní roli v Podleském vojvodství

Podleské vojvodství pokrývá severozápad Polska a sousedí s Běloruskem a Litvou. Mezi typické pokrmy zde patří:

  • Oválné bramborové knedlíčky s masovou náplní zvané kartazce.
  • Bramborová placka ziemniaczana babka.
  • Bramborová klobása kiszka ziemiaczana.
  • Kugiel či soczewiaki, což jsou bramborové taštičky s čočkou přelité škvarky.
  • Palačinky z pohankové mouky připravované na sladko i na slano známé jako bliny.

Svatokřížská kuchyně inspirovaná venkovem

Svatokřížské vojvodstí se nachází na jihovýchodě Polska. Tamní kuchyně je inspirovaná venkovskými tradicemi.

  • Ty symbolizuje polévka zvaná zalewajka świętokrzyska. Podobá se krkonošskému kyselu, obsahuje brambory, klobásu a slaninu, někdy i houby.
  • I v této oblasti se hojně vaří z brambor. Charakteristickým svatokřížským pokrmem z brambor je kugiel – litý bramborák zapečený s masem. Pokrm pochází z židovské tradice.

Pomořsko jako ráj rybích pokrmů

Jak z názvu vyplývá, Pomořské vojvodství se nachází u moře, na severu Polska. Tamní gastrnomie je tak přítomností moře a jezerních oblastí velmi ovlivěna. Ochutnáte zde výtečná jídla z mořských i sladkovodních ryb. Nejoblíbenější jsou sledi, platýsi a tresky.

  • V Mazuru, kterému se přezdívá region tisíce jezer, je nejoblíbenější rybou síh.
  • Typickým pokrmem je rybí polévka ucha (vývar, do kterého patří skořice a hřebíček), která patří i do ruské kuchyně.

V Kašubsku ochutnáte pokrmy, které jinde nenajdete

Kašubsko je historická oblast u pobřeží Baltského moře, která dnes spadá pod Pomořanské vojvodství. Žije zde kašubská menšina, která má svůj vlastní, od polštiny mírně odlišný, jazyk a také svou vlastní kulturu, do níž patří i specifická gastronomie. Jinde v Polsku kašubské pokrmy jen tak neochutnáte.

  • Nejstarším pokrmem Kašubů jsou brambory se sleděm, které se jedli vždy na Popeleční středu a Velký pátek.
  • Populární jsou zde take míchaná vejce se šproty, hrachová polévka se sleděm, tlačenka s drůbežími žaludky nebo husí tatarák zvaný obona či okrasa.

Malopolsko jako kulinářsky rozmanitá oblast

Malopolské vojvodství tvoří jih Polska a sousedí se Slovenskem.

  • Největším městem Malopolska je Krakov, jehož symbolem je obwarzanek krakowski, pečivo podobající se preclíku nebo bagelu, které začala péct židovská komunita už v 17. století. Na turistických trasách Krakova je umístěno asi 150 stánků s tímto pečivem a asi 150 tisíc kusů se denně zkonzumuje.
  • Další specialitou je maczanka krakowska, což je maso v housce doplněné o další ingredience, například nakládané okurky.
  • K typickým pokrmům Malopolska patří bramborové placky moskole, jinak zvané také jako horské palačinky. Servírují se na různé způsoby. Můžete je dostat se škvarkami, ovčím sýrem, houbami, masem, česnekovým máslem nebo třeba tvarohem.

Velkopolsko alias bramborové království

Velkopolské vojvodství se nachází jihovýchodě Polska, na území historického Velkopolska. V tamní kuchyni jsou hlavní ingrediencí brambory zvané pyry, oblast je tak známá také jako Pyrlandia. Ochutnat zde můžete:

  • pyry z gzikiembrambory vařené ve slupce a podávané s tvarohem, cibulí a pažitkou
  • żelazne prażokipokrm z vařených a syrových brambor s máslem nebo škvarky
  • plendze/plinga, placky ze strouhaných brambor, mouky, cibule a vajec podobné našim bramborákům
  • buleczki marcinskiesvatomartinské rohlíčky, které se plní mákem, mandlemi a sušeným ovocem a konzumují se nejen na sv. Martina

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč