Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlevnější a nejšťavňatější steak je ten z celeru: Tohle jídlo překvapí i zatvrzelé masožravce

Celerový řízek
ZDROJ: Imageprofessionals
sdílet:

Celer nejčastěji dáváme do vývaru, případně základu pečených jídel, ale věřte, že v moderní kuchyni najde mnohem širší uplatnění, a to od slupky až po listy. Co byste třeba řekli na celerový steak s ragú a chipsy? 

Skryt pre seznam

Celerový steak

Na celerový steak budete potřebovat jednu větší bulvu celeru, dva bobkové listy, dvě lžíce olivového oleje, sůl, pepř a směs koření na steak nebo americké brambory.

  1. Celer oloupejte a čisté slupky bez hlíny ložte do misky s osolenou vodou na později.
  2. Čistou bulvu nakrájejte na přibližně 1,5-2cm plátky, které úhledně ořezejte do oválného tvaru, aby připomínal masový steak. Odřezky a zbytky bulvy si opět dejte stranou, použijete je na ragú.
  3. Do pánve nalijte vodu tak, aby až do ní vedle sebe vložíte plátku celeru, byly ponořené, ale neplavaly v ní. Osolte, opepřete, přidejte 1-2 bobkové listy, zakápněte olivovým olejem, přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni vařit do měkka. 
  4. Jakmile budou plátky uvařené, vyndejte je ze zbylé vody a nechte okapat a lehce vychladnout.
  5. Jednu stranu plátků dochuťte solí a pepřem, případně přidejte i steakové koření nebo směs na americké brambory.
  6. Na pánvi rozehřejte olej a postupně do ní vkládejte celerové steaky, nejdříve okořeněnou stranou dolů.
  7. Během smažení okořeňte i druhou stranu a jakmile budou zlatavé, otočte je a opečte i z druhé strany.
  8. Při servírování položte na každý plátek steaku celerové ragú a podávejte s celerovými hranolky nebo chipsy, které jednoduše připravíte osmažením odložených celerových slupek z kroku č. 1.

Celerové ragú

Na ragú budete potřebovat jeden řapík řapíkatého celeru, 100 g odřezků z bulvy celeru, jednu cibuli, dva stroužky česneku, dva bobkové listy, jednu lžíci rajčatového protlaku, půl lžičky cukru, sůl a pepř.

  1. Během doby, co se v pánvi budou vařit plátky celeru, připravte si ragú.
  2. Na rozpálený olej vsypte najemno nakrájenou cibulku, řapík celeru, odřezky, rozdrcený česnek, bobkový list a opékejte do světle hněda.
  3. Přidejte rajčatový protlak, lehce zarestujte a na závěr dochuťte cukrem, solí a pepřem.

I přesto, že celer znali už ve starém Egyptě, v Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce a u nás se ujal až ve druhé polovině 19. století. Nejčastěji se můžete setkat se třemi druhy celeru – bulvový, řapíkatý a naťový. Všichni tři mají svou charakteristickou, lehce nahořklou až zemitou chuť.

V obchodech je celer k dostání celoročně, a to za poměrně přijatelnou cenu. O důvod víc, proč si ho připustit blíže k tělu a připravit z něj chutný celerový steak, který i zatvrzelé masožravce překvapí svou výraznou „umami“ chutí.  

Pokud jsme vás tímto jednoduchým receptem nalákali, určitě ho vyzkoušejte. Nejen, že vás výsledek skutečně překvapí, ale uděláte něco i pro své zdraví. Celer je plný vitamínů a minerálů, které prospívají ledvinám, působí močopudně a protizánětlivě. Je vhodný pro revmatiky, diabetiky a zpevňuje cévy. Navíc urychluje látkovou výměnu, proto je celer ideální zelenina, pokud chcete zhubnout a zároveň udělat i něco pro své zdraví.

Zdroje informací: Chef Donkey, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč