Celer nejčastěji dáváme do vývaru, případně základu pečených jídel, ale věřte, že v moderní kuchyni najde mnohem širší uplatnění, a to od slupky až po listy. Co byste třeba řekli na celerový steak s ragú a chipsy?
Celerový steak
Na celerový steak budete potřebovat jednu větší bulvu celeru, dva bobkové listy, dvě lžíce olivového oleje, sůl, pepř a směs koření na steak nebo americké brambory.
- Celer oloupejte a čisté slupky bez hlíny ložte do misky s osolenou vodou na později.
- Čistou bulvu nakrájejte na přibližně 1,5-2cm plátky, které úhledně ořezejte do oválného tvaru, aby připomínal masový steak. Odřezky a zbytky bulvy si opět dejte stranou, použijete je na ragú.
- Do pánve nalijte vodu tak, aby až do ní vedle sebe vložíte plátku celeru, byly ponořené, ale neplavaly v ní. Osolte, opepřete, přidejte 1-2 bobkové listy, zakápněte olivovým olejem, přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni vařit do měkka.
- Jakmile budou plátky uvařené, vyndejte je ze zbylé vody a nechte okapat a lehce vychladnout.
- Jednu stranu plátků dochuťte solí a pepřem, případně přidejte i steakové koření nebo směs na americké brambory.
- Na pánvi rozehřejte olej a postupně do ní vkládejte celerové steaky, nejdříve okořeněnou stranou dolů.
- Během smažení okořeňte i druhou stranu a jakmile budou zlatavé, otočte je a opečte i z druhé strany.
- Při servírování položte na každý plátek steaku celerové ragú a podávejte s celerovými hranolky nebo chipsy, které jednoduše připravíte osmažením odložených celerových slupek z kroku č. 1.
Celerové ragú
Na ragú budete potřebovat jeden řapík řapíkatého celeru, 100 g odřezků z bulvy celeru, jednu cibuli, dva stroužky česneku, dva bobkové listy, jednu lžíci rajčatového protlaku, půl lžičky cukru, sůl a pepř.
- Během doby, co se v pánvi budou vařit plátky celeru, připravte si ragú.
- Na rozpálený olej vsypte najemno nakrájenou cibulku, řapík celeru, odřezky, rozdrcený česnek, bobkový list a opékejte do světle hněda.
- Přidejte rajčatový protlak, lehce zarestujte a na závěr dochuťte cukrem, solí a pepřem.
I přesto, že celer znali už ve starém Egyptě, v Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce a u nás se ujal až ve druhé polovině 19. století. Nejčastěji se můžete setkat se třemi druhy celeru – bulvový, řapíkatý a naťový. Všichni tři mají svou charakteristickou, lehce nahořklou až zemitou chuť.
V obchodech je celer k dostání celoročně, a to za poměrně přijatelnou cenu. O důvod víc, proč si ho připustit blíže k tělu a připravit z něj chutný celerový steak, který i zatvrzelé masožravce překvapí svou výraznou „umami“ chutí.
Pokud jsme vás tímto jednoduchým receptem nalákali, určitě ho vyzkoušejte. Nejen, že vás výsledek skutečně překvapí, ale uděláte něco i pro své zdraví. Celer je plný vitamínů a minerálů, které prospívají ledvinám, působí močopudně a protizánětlivě. Je vhodný pro revmatiky, diabetiky a zpevňuje cévy. Navíc urychluje látkovou výměnu, proto je celer ideální zelenina, pokud chcete zhubnout a zároveň udělat i něco pro své zdraví.
Zdroje informací: Chef Donkey, časopis Apetit