Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4774 kcal
Bílkoviny 241 g
Sacharidy 440 g
Tuky 220 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatá hovězí pečeně si žádá o neméně skvostnou přílohu. Vsaďte na kořenovou zeleninu! Originální celerové hranolky a mrkvový kečup vás možná překvapí, ale rychle si vás získají svou chutí. 

Suroviny

Na maso
řepkový olej 2 PL
nebo tabulová špička (nejlépe s tukovým krytím, tzv. picanha)
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 10 snítek
může být i víc
rozmarýn 4 snítky
+ na ozdobení (nemusí být)
pepř růžový
na ozdobení
Na hranolky
celer 1 ks
cca 600g bulva, dobře očištěná a okrájená
olivový olej 1 PL
paprika mletá uzená ½ ČL
raději sladká
sůl vločková
Na kečup
olivový olej 2 PL
nebo řepkový
mrkev 4 ks
nakrájené na tenké plátky
cibule ½ ks
malá, nakrájená nadrobno
sušené meruňky 2 ks
nejlépe nesířené, nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
suché
jablečný ocet 3 PL
rybí omáčka 1 PL
worchestrová omáčka 1,5 ČL
sójová omáčka ½ ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
fenyklová semínka ¼ ČL
mletá či drcená
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Dejte vařit kečup. V rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte mrkev, cibuli, meruňky a česnek a opékejte na středním ohni za občasného míchání doměkka, zhruba 5 minut. Podlijte vínem a 180 ml vody, přiveďte k varu, přiklopte a zvolna duste, aby mrkev hodně změkla, zhruba 15 minut. Odstavte a vmíchejte ocet, rybí, worcesterskou i sójovou omáčku, mletý zázvor a fenykl. Přesuňte do mixéru a nechte trochu zchladnout. Rozmixujte co nejvíc dohladka, podle potřeby přilévejte po lžících vodu na naředění. Kečup osolte a opepřete podle chuti, popřípadě dolaďte použitým kořením a dochucovadly. Nechte vychladnout. (Získáte 350–400 ml kečupu, zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 3–4 dny.)

2

Troubu předehřejte na 200°C. V těž- ké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte řepkový olej. Maso ze všech stran pořádně osolte, pak ho opatrně položte tukem dolů do pánve a nechte ho vypékat dozlatova asi 10 minut. Pak maso obraťte a opečte dohněda. Přesuňte maso na talíř, do pánve vyskládejte bylinky a bobkové listy a na ně položte maso tukem nahoru. Pánev dejte do trouby a pečte 30 minut, aby maso bylo rare (krvavé – teplota uprostřed 45 °C podle teploměru do masa), 35 minut na medium-rare (jako my) nebo 40 minut na medium (anebo déle, pokud chcete mít maso zcela propečené). Až bude maso upečené podle vašich představ, vyjměte pánev z trouby a nechte maso odpočívat 10 minut. Pokud ho zakryjete alobalem a utěrkou, můžete i déle. 

3

Současně s masem či o něco později (podle toho, jak dlouho chcete péct maso) dejte do trouby i celerové hranolky. Okrájený celer rozpulte a pak každou polovinu nakrájejte na 1cm plátky a ty na 1cm široké hranolky. V míse je promíchejte s 1 lžící olivového oleje a uzenou paprikou. Pak je v jedné vrstvě, pokud možno i s rozestupy, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut. Pak vyjměte plech
a hranolky obraťte (možná to bude třeba udělat po jednom). Pečte ještě zhruba 15 minut, aby hranolky zezlátly, po vyjmutí masa z trouby můžete na hranolky na chvíli zapnout gril. Podávejte je pokud možno ihned, těsně předtím osolte vločkovou solí.

4

Odpočaté maso ozdobte růžovým pepřem, můžete i čerstvým rozmarýnem a podávejte nakrájené na tenké plátky, doplněné mrkvovým kečupem a celerovými hranolky. Navíc lze přidat např. rukolu či nakládanou zeleninu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč