Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené hovězí maso s celerovými hranolky a mrkvovým kečupem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4774 kcal
Bílkoviny 241 g
Sacharidy 440 g
Tuky 220 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatá hovězí pečeně si žádá o neméně skvostnou přílohu. Vsaďte na kořenovou zeleninu! Originální celerové hranolky a mrkvový kečup vás možná překvapí, ale rychle si vás získají svou chutí. 

Suroviny

Na maso
řepkový olej 2 PL
nebo tabulová špička (nejlépe s tukovým krytím, tzv. picanha)
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 10 snítek
může být i víc
rozmarýn 4 snítky
+ na ozdobení (nemusí být)
pepř růžový
na ozdobení
Na hranolky
celer 1 ks
cca 600g bulva, dobře očištěná a okrájená
olivový olej 1 PL
paprika mletá uzená ½ ČL
raději sladká
sůl vločková
Na kečup
olivový olej 2 PL
nebo řepkový
mrkev 4 ks
nakrájené na tenké plátky
cibule ½ ks
malá, nakrájená nadrobno
sušené meruňky 2 ks
nejlépe nesířené, nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
suché
jablečný ocet 3 PL
rybí omáčka 1 PL
worcesterská omáčka 1,5 ČL
sójová omáčka ½ ČL
zázvor (mletý) ½ ČL
fenyklová semínka ¼ ČL
mletá či drcená
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Dejte vařit kečup. V rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte mrkev, cibuli, meruňky a česnek a opékejte na středním ohni za občasného míchání doměkka, zhruba 5 minut. Podlijte vínem a 180 ml vody, přiveďte k varu, přiklopte a zvolna duste, aby mrkev hodně změkla, zhruba 15 minut. Odstavte a vmíchejte ocet, rybí, worcesterskou i sójovou omáčku, mletý zázvor a fenykl. Přesuňte do mixéru a nechte trochu zchladnout. Rozmixujte co nejvíc dohladka, podle potřeby přilévejte po lžících vodu na naředění. Kečup osolte a opepřete podle chuti, popřípadě dolaďte použitým kořením a dochucovadly. Nechte vychladnout. (Získáte 350–400 ml kečupu, zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 3–4 dny.)

2

Troubu předehřejte na 200°C. V těž- ké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte řepkový olej. Maso ze všech stran pořádně osolte, pak ho opatrně položte tukem dolů do pánve a nechte ho vypékat dozlatova asi 10 minut. Pak maso obraťte a opečte dohněda. Přesuňte maso na talíř, do pánve vyskládejte bylinky a bobkové listy a na ně položte maso tukem nahoru. Pánev dejte do trouby a pečte 30 minut, aby maso bylo rare (krvavé – teplota uprostřed 45 °C podle teploměru do masa), 35 minut na medium-rare (jako my) nebo 40 minut na medium (anebo déle, pokud chcete mít maso zcela propečené). Až bude maso upečené podle vašich představ, vyjměte pánev z trouby a nechte maso odpočívat 10 minut. Pokud ho zakryjete alobalem a utěrkou, můžete i déle. 

3

Současně s masem či o něco později (podle toho, jak dlouho chcete péct maso) dejte do trouby i celerové hranolky. Okrájený celer rozpulte a pak každou polovinu nakrájejte na 1cm plátky a ty na 1cm široké hranolky. V míse je promíchejte s 1 lžící olivového oleje a uzenou paprikou. Pak je v jedné vrstvě, pokud možno i s rozestupy, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut. Pak vyjměte plech
a hranolky obraťte (možná to bude třeba udělat po jednom). Pečte ještě zhruba 15 minut, aby hranolky zezlátly, po vyjmutí masa z trouby můžete na hranolky na chvíli zapnout gril. Podávejte je pokud možno ihned, těsně předtím osolte vločkovou solí.

4

Odpočaté maso ozdobte růžovým pepřem, můžete i čerstvým rozmarýnem a podávejte nakrájené na tenké plátky, doplněné mrkvovým kečupem a celerovými hranolky. Navíc lze přidat např. rukolu či nakládanou zeleninu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...