Šťavnatá hovězí pečeně si žádá o neméně skvostnou přílohu. Vsaďte na kořenovou zeleninu! Originální celerové hranolky a mrkvový kečup vás možná překvapí, ale rychle si vás získají svou chutí.
Suroviny
Postup
Dejte vařit kečup. V rendlíku rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte mrkev, cibuli, meruňky a česnek a opékejte na středním ohni za občasného míchání doměkka, zhruba 5 minut. Podlijte vínem a 180 ml vody, přiveďte k varu, přiklopte a zvolna duste, aby mrkev hodně změkla, zhruba 15 minut. Odstavte a vmíchejte ocet, rybí, worcesterskou i sójovou omáčku, mletý zázvor a fenykl. Přesuňte do mixéru a nechte trochu zchladnout. Rozmixujte co nejvíc dohladka, podle potřeby přilévejte po lžících vodu na naředění. Kečup osolte a opepřete podle chuti, popřípadě dolaďte použitým kořením a dochucovadly. Nechte vychladnout. (Získáte 350–400 ml kečupu, zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 3–4 dny.)
Troubu předehřejte na 200°C. V těž- ké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte řepkový olej. Maso ze všech stran pořádně osolte, pak ho opatrně položte tukem dolů do pánve a nechte ho vypékat dozlatova asi 10 minut. Pak maso obraťte a opečte dohněda. Přesuňte maso na talíř, do pánve vyskládejte bylinky a bobkové listy a na ně položte maso tukem nahoru. Pánev dejte do trouby a pečte 30 minut, aby maso bylo rare (krvavé – teplota uprostřed 45 °C podle teploměru do masa), 35 minut na medium-rare (jako my) nebo 40 minut na medium (anebo déle, pokud chcete mít maso zcela propečené). Až bude maso upečené podle vašich představ, vyjměte pánev z trouby a nechte maso odpočívat 10 minut. Pokud ho zakryjete alobalem a utěrkou, můžete i déle.
Současně s masem či o něco později (podle toho, jak dlouho chcete péct maso) dejte do trouby i celerové hranolky. Okrájený celer rozpulte a pak každou polovinu nakrájejte na 1cm plátky a ty na 1cm široké hranolky. V míse je promíchejte s 1 lžící olivového oleje a uzenou paprikou. Pak je v jedné vrstvě, pokud možno i s rozestupy, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut. Pak vyjměte plech
a hranolky obraťte (možná to bude třeba udělat po jednom). Pečte ještě zhruba 15 minut, aby hranolky zezlátly, po vyjmutí masa z trouby můžete na hranolky na chvíli zapnout gril. Podávejte je pokud možno ihned, těsně předtím osolte vločkovou solí.
Odpočaté maso ozdobte růžovým pepřem, můžete i čerstvým rozmarýnem a podávejte nakrájené na tenké plátky, doplněné mrkvovým kečupem a celerovými hranolky. Navíc lze přidat např. rukolu či nakládanou zeleninu.