
Cuketové placičky
Do hodiny
Velmi snadné
Zeleninové placky se dají připravit na mnoho způsobů a zároveň poslouží jako efektivní zpracování zeleninových přebytků. Tyto karbanátky jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, a navíc se dají jíst i studené, takže skvěle zazáří jak na obědovém talíři, tak na výletě v krabičce. Podívejte se na naše tipy, jak připravit ty nejlepší zeleninové placky!
Do placek můžete přidávat oblíbené druhy zeleniny, vzájemně kombinovat různé chutě, přidávat koření, tvořit a vykrajovat, smažit nebo péct. Příprava zeleninových placek je rychlá a podávat je můžete jak teplé, tak studené.
Zeleninové placky nejsou nic jiného než bezmasá alternativa klasických karbanátků nebo bramboráků. Mnozí jistě znají tradiční zelné nebo cuketové placky.
Těsto by nemělo být příliš tekuté a ve výsledku ani moc suché. Aby se placky dobře tvarovaly a neroztékaly se, nezapomeňte k nastrouhané zelenině přidat vejce a trochu mouky nebo strouhanky.
Vedle nezbytné soli a pepře můžete přidat i čerstvé bylinky nebo orientální koření. Z bylinek doporučujeme například petrželovou nať, tymián, majoránku nebo voňavou bazalku.
Zeleninové placky můžeme zařadit do zdravé výživy, pokud je upečeme v troubě. Za pomoci lžíce tvarujte placky na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180 stupních cca 20-30 minut.
Výživovou hodnotu a sytost placek podpoříte například červenou, zelenou nebo černou čočkou, fazolemi, cizrnou nebo třeba kroupami.
Pokud vás tvoření zeleninových placek zaujalo, pod tímto článkem jsme pro vás připravili spoustu další inspirace a receptů na naše oblíbené kombinace chutí.
Zdroj: Apetit