0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

4.3 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5293 kcal
Bílkoviny 606 g
Sacharidy 232 g
Tuky 211 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr bez kostí je sen většiny z nás. Máme pro vás dárek – podrobný návod, jak na to.

Suroviny

kapr 3 kg
celý, vykuchaný (viz Tipy & triky a postup filetování dole)
olivový olej 2 PL
viz Něco navíc
sůl
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 2 ks
toustový chléb 250 g
bílý, rozmixovaný na strouhanku
citron 1 ks
bio, velký + klínky k podávání
petrželka 1 hrst
velká, nasekaná
máslo
přepuštěné na smažení či olej

1 Kapra omyjte, osušte a upravte podle postupu šéfkuchaře a fotek v rámečku. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí (foto 5 a foto 6). Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti (foto 6). Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.

2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.

NĚCO NAVÍC

  • Šéfkuchař Radek Šubrt umí české ryby jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí (podívejte se na videonávod krok za krokem).
  • Když kapra potřete olejem a necháte odležet, klidně ho můžete jíst s malými překrojenými kostmi. „Díky oleji změknou a také se ztratí typická kapří chuť,“ radí Radek Šubrt. Při překrajování kostiček ve tvaru Y stiskněte maso prsty proti sobě a špičkou nože dělejte vedle sebe zářezy. Zatlačte, dokud neuslyšíte křupnutí kosti.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

Stanislava Přibylová

Strouhanka z toustového chleba s citronovou kůrou a petrželkou povýšila kapra o několik stupínkpů výše.

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit