Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5293 kcal
Bílkoviny 606 g
Sacharidy 232 g
Tuky 211 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Kapr bez kostí je sen většiny z nás. Máme pro vás dárek – podrobný návod, jak na to.

Suroviny

kapr 3 kg
celý, vykuchaný (viz Tipy & triky a postup filetování dole)
olivový olej 2 PL
viz Něco navíc
sůl
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 2 ks
toustový chléb 250 g
bílý, rozmixovaný na strouhanku
citron 1 ks
bio, velký + klínky k podávání
petrželka 1 hrst
velká, nasekaná
máslo
přepuštěné na smažení či olej
1 Kapra omyjte, osušte a upravte podle postupu šéfkuchaře a fotek v rámečku. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí (foto 5 a foto 6). Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti (foto 6). Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.

2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.

NĚCO NAVÍC
  • Šéfkuchař Radek Šubrt umí české ryby jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí (podívejte se na videonávod krok za krokem).
  • Když kapra potřete olejem a necháte odležet, klidně ho můžete jíst s malými překrojenými kostmi. „Díky oleji změknou a také se ztratí typická kapří chuť,“ radí Radek Šubrt. Při překrajování kostiček ve tvaru Y stiskněte maso prsty proti sobě a špičkou nože dělejte vedle sebe zářezy. Zatlačte, dokud neuslyšíte křupnutí kosti.

Komentáře

Stanislava Přibylová

Strouhanka z toustového chleba s citronovou kůrou a petrželkou povýšila kapra o několik stupínkpů výše.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit