Kapr bez kostí je sen většiny z nás. Máme pro vás dárek – podrobný návod, jak na to.
Suroviny
1 Kapra omyjte, osušte a upravte podle postupu šéfkuchaře a fotek v rámečku. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí (foto 5 a foto 6). Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti (foto 6). Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.
2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.
3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.
NĚCO NAVÍC
- Šéfkuchař Radek Šubrt umí české ryby jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí (podívejte se na videonávod krok za krokem).
- Když kapra potřete olejem a necháte odležet, klidně ho můžete jíst s malými překrojenými kostmi. „Díky oleji změknou a také se ztratí typická kapří chuť,“ radí Radek Šubrt. Při překrajování kostiček ve tvaru Y stiskněte maso prsty proti sobě a špičkou nože dělejte vedle sebe zářezy. Zatlačte, dokud neuslyšíte křupnutí kosti.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční vánoční menu(4 recepty)
Komentáře
Stanislava Přibylová
20.09.2014 19:30
Strouhanka z toustového
Strouhanka z toustového chleba s citronovou kůrou a petrželkou povýšila kapra o několik stupínkpů výše.