0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

4.3/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5293 kcal
Bílkoviny 606 g
Sacharidy 232 g
Tuky 211 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr bez kostí je sen většiny z nás. Máme pro vás dárek – podrobný návod, jak na to.

Suroviny

kapr 3 kg
celý, vykuchaný (viz Tipy & triky a postup filetování dole)
olivový olej 2 PL
viz Něco navíc
sůl
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 2 ks
toustový chléb 250 g
bílý, rozmixovaný na strouhanku
bio, velký + klínky k podávání
petrželka 1 hrst
velká, nasekaná
máslo
přepuštěné na smažení či olej

1 Kapra omyjte, osušte a upravte podle postupu šéfkuchaře a fotek v rámečku. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí (foto 5 a foto 6). Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti (foto 6). Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.

2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.

NĚCO NAVÍC

  • Šéfkuchař Radek Šubrt umí české ryby jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí (podívejte se na videonávod krok za krokem).
  • Když kapra potřete olejem a necháte odležet, klidně ho můžete jíst s malými překrojenými kostmi. „Díky oleji změknou a také se ztratí typická kapří chuť,“ radí Radek Šubrt. Při překrajování kostiček ve tvaru Y stiskněte maso prsty proti sobě a špičkou nože dělejte vedle sebe zářezy. Zatlačte, dokud neuslyšíte křupnutí kosti.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

Stanislava Přibylová

Strouhanka z toustového chleba s citronovou kůrou a petrželkou povýšila kapra o několik stupínkpů výše.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč