Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3749 kcal
Bílkoviny 797 g
Sacharidy 95 g
Tuky 5 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když jsem byl malý, připravovala moje mamka kapra v aspiku každé Vánoce jako předkrm na štědrovečerní večeři. Já ho dělám kdykoli. Baví mě, jak tahle nezvyklá úprava kapra hosty pokaždé překvapí. Přitom je naprosto jednoduchá! Díky tomu vám zbude čas i na přípravu rajčatového salátu,“ říká šéfkuchař Ondřej Jíňa, který nám prozradil tento recept.

Související recepty

Suroviny

400 g
kapří filety bez kůže a kostí
mrkev 1 ks
na kostičky
petržel 1 ks
na kostičky
celer 0.5 ks
na kostičky
nové koření 2 kulička
pepř celý 3 kuličky
bobkový list 1 ks
víno bílé 100 ml
želatina 6 plátek
citronová kůra
z jednoho biocitronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
tajčatový salát k podávání

1 Do hrnce vložte kapra, nakrájenou zeleninu a koření v plátěném sáčku nebo v čajovém sítku. Zalijte 400ml studené vody a vínem a na mírném ohni přiveďte téměř k varu. Než se vývar začne vařit, seberte pěnu a stáhněte z ohně.

2 V malé misce namočte želatinu do vody a nechte nabobtnat.

3 Kapra vyjměte a nakrájejte ho na menší kousky. Zeleninu sceďte a do vlažného vývaru vložte namočenou a vymačkanou želatinu. Přidejte citronovou kůru, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.

4 Maso a zeleninu naskládejte do formičky a zalijte připraveným aspikem. Uložte do lednice a nechte ztuhnout. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s rajčatovým salátem.

RAJČATOVÝ SALÁT

  • 200 g třešňových rajčátek, nakrájených na čtvrtky
  • 4 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 100 ml octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • malý svazek petrželky, nasekané nadrobno

Nakrájená rajčátka promíchejte se šalotkou a octem, osolte, opepřete a na závěr přilijte olej. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Těsně před podáváním posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC Salát je nezvykle kyselý, ale výborně doplňuje jemný aspik. Chcete-li jíst salát samotný, použijte množství oleje a octa podle své chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit