Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3749 kcal
Bílkoviny 797 g
Cukr 95 g
Tuky 5 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Když jsem byl malý, připravovala moje mamka kapra v aspiku každé Vánoce jako předkrm na štědrovečerní večeři. Já ho dělám kdykoli. Baví mě, jak tahle nezvyklá úprava kapra hosty pokaždé překvapí. Přitom je naprosto jednoduchá! Díky tomu vám zbude čas i na přípravu rajčatového salátu,“ říká šéfkuchař Ondřej Jíňa, který nám prozradil tento recept.

Suroviny

400 g
kapří filety bez kůže a kostí
mrkev 1 ks
na kostičky
petržel 1 ks
na kostičky
celer 0.5 ks
na kostičky
nové koření 2 kulička
pepř celý 3 kuličky
bobkový list 1 ks
víno bílé 100 ml
želatina 6 plátek
citronová kůra
z jednoho biocitronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
tajčatový salát k podávání

1 Do hrnce vložte kapra, nakrájenou zeleninu a koření v plátěném sáčku nebo v čajovém sítku. Zalijte 400ml studené vody a vínem a na mírném ohni přiveďte téměř k varu. Než se vývar začne vařit, seberte pěnu a stáhněte z ohně.

2 V malé misce namočte želatinu do vody a nechte nabobtnat.

3 Kapra vyjměte a nakrájejte ho na menší kousky. Zeleninu sceďte a do vlažného vývaru vložte namočenou a vymačkanou želatinu. Přidejte citronovou kůru, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.

4 Maso a zeleninu naskládejte do formičky a zalijte připraveným aspikem. Uložte do lednice a nechte ztuhnout. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s rajčatovým salátem.

RAJČATOVÝ SALÁT

  • 200 g třešňových rajčátek, nakrájených na čtvrtky
  • 4 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 100 ml octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • malý svazek petrželky, nasekané nadrobno

Nakrájená rajčátka promíchejte se šalotkou a octem, osolte, opepřete a na závěr přilijte olej. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Těsně před podáváním posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC Salát je nezvykle kyselý, ale výborně doplňuje jemný aspik. Chcete-li jíst salát samotný, použijte množství oleje a octa podle své chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit