2 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4213 kcal
Bílkoviny 869 g
Sacharidy 95 g
Tuky 25 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když jsem byl malý, připravovala moje mamka kapra v aspiku každé Vánoce jako předkrm na štědrovečerní večeři. Já ho dělám kdykoli. Baví mě, jak tahle nezvyklá úprava kapra hosty pokaždé překvapí. Přitom je naprosto jednoduchá! Díky tomu vám zbude čas i na přípravu rajčatového salátu,“ říká šéfkuchař Ondřej Jíňa, který nám prozradil tento recept.

Suroviny

kapr 400 g
kapří filety bez kůže a kostí
mrkev 1 ks
na kostičky
petržel 1 ks
na kostičky
celer 0.5 ks
na kostičky
nové koření 2 kulička
pepř celý 3 kuličky
bobkový list 1 ks
víno bílé 100 ml
želatina 6 plátek
citronová kůra
z jednoho biocitronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
tajčatový salát k podávání

1 Do hrnce vložte kapra, nakrájenou zeleninu a koření v plátěném sáčku nebo v čajovém sítku. Zalijte 400ml studené vody a vínem a na mírném ohni přiveďte téměř k varu. Než se vývar začne vařit, seberte pěnu a stáhněte z ohně.

2 V malé misce namočte želatinu do vody a nechte nabobtnat.

3 Kapra vyjměte a nakrájejte ho na menší kousky. Zeleninu sceďte a do vlažného vývaru vložte namočenou a vymačkanou želatinu. Přidejte citronovou kůru, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.

4 Maso a zeleninu naskládejte do formičky a zalijte připraveným aspikem. Uložte do lednice a nechte ztuhnout. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s rajčatovým salátem.

RAJČATOVÝ SALÁT

  • 200 g třešňových rajčátek, nakrájených na čtvrtky
  • 4 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 100 ml octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • malý svazek petrželky, nasekané nadrobno

Nakrájená rajčátka promíchejte se šalotkou a octem, osolte, opepřete a na závěr přilijte olej. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Těsně před podáváním posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC Salát je nezvykle kyselý, ale výborně doplňuje jemný aspik. Chcete-li jíst salát samotný, použijte množství oleje a octa podle své chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit