Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?
sdílet:
Sezona jablek je v plném proudu a vy nevíte, jak nadměrnou sklizeň zužitkovat? Pokud už nechcete po sto prvé péct jablečný závin nebo zavařovat jablečná povidla, pak připravte domácí mošt. Osvěžující tekutina z jablek vyniká nejen sladkou chutí, ale především bohatým složením.

Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt disponuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxydantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní systém a pročišťujícím střeva. 

Cesty, které vedou ke kvalitnímu moštu

Chcete si dopřát několik doušků moštu? Pak máte hned několik možností, jak se k jablečnému nápoji dostat. Nejjednodušší cesta vede na farmářské trhy, kde prodejci nabízí lokálně vyrobené mošty povětšinou vysoké kvality. Nutno podotknout, že vysoká kvalita moštu se často obtiskne i na následné ceně. 

Dále se můžete vydat přímo do moštárny. Vyplatí se, když si na internetu vyhledáte nejbližší moštárnu a podíváte se na její oficiální stránky. Většina moštáren nabízí zákazníkům nejen své produkty, ale také možnost využití lisu. V praxi to znamená, že do moštárny dovezete vlastní jablka, ze kterých vám v moštárně vylisují mošt. Výhodou této služby je fakt, že víte, z jakých jablek je mošt vyrobený. 

V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro domácí moštování. I když by se mohlo zdát, že jde o náročný proces, opak je pravdou. S trochou šikovnosti, výkonnými přístroji a chutí dokážete domácí jablka přeměnit v prvotřídní mošt. Jenom se připravte na to, že výroba moštu je časově náročnější.  

Domácí moštobraní 

Chcete připravit jednu lahev moštu? Nebo se spokojíte nejméně s deseti lahvemi? To jsou základní otázky, které si před výrobou moštu musíte ujasnit. Pokud jste se rozhodli pro střídmé množství, pak vám bohatě postačí odšťavňovač. Jablka pouze umyjte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Následně se může pustit do odšťavňování, ze kterého vám vznikne krásná jablečná šťáva.

Všichni se asi shodneme, že odšťavňovač není vhodným nástrojem pro velké pěstitele jablek, kteří se pyšní bohatou úrodou. Jejich pomocníkem naopak bude dřevěný lis na ovoce. I když je jeho pořizovací cena poněkud vyšší, zhruba od 1000 do 3000 Kč, rozhodně jde o skvělou investici, kterou využijete každý podzim. Navíc ani samotná manipulace s dřevěným lisem není složitá. Nejdříve si v drtičce nebo v robotu nadrťte omytá a jádřinců zbavená jablka, která následně vložte do textilního pytlíku uvnitř ručního lisu. Pak už stačí zabrat za "kliku" a dokonalý nápoj je na světě. 

[[nid:3655]]

Jak mošt skladovat?

Vzhledem k tomu, že mošt neobsahuje konzervační látky, vyplatí se, když ho zkonzumujete do tří dnů od vylisování. Nic nebrání ani tomu, abyste mošt klasicky zavařili ve sterilizovaných sklenicích. Pokud tak učiníte, můžete mošt bez problému popíjet třeba i v únoru. V neposlední řadě lze mošt zamrazit v plastových lahvích. Pozor si dejte pouze na množství moštu v PET lahvi, které by při tomto postupu mělo být menší. V opačném případě hrozí, že mošt mrazem zvětší svůj objem a lahev následně praskne. 

Související články

Upečte si ten nejlepší štrúdl
  • ARCHIV / nepridavat nove

Upečte si ten nejlepší štrúdl

Na vítězný závin budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky 50 g tvarohu 50 g hery sůl na špetku nože prášek do pečiva Všechny suroviny smíchejte a zpracujte v těsto. Je dobré ho nechat chvíli odpočinout v lednici. Poté z něj...
5x jablka a listové těsto
  • Tipy a triky

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár....

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit