Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt disponuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxydantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní systém a pročišťujícím střeva.
Cesty, které vedou ke kvalitnímu moštu
Chcete si dopřát několik doušků moštu? Pak máte hned několik možností, jak se k jablečnému nápoji dostat. Nejjednodušší cesta vede na farmářské trhy, kde prodejci nabízí lokálně vyrobené mošty povětšinou vysoké kvality. Nutno podotknout, že vysoká kvalita moštu se často obtiskne i na následné ceně.
Dále se můžete vydat přímo do moštárny. Vyplatí se, když si na internetu vyhledáte nejbližší moštárnu a podíváte se na její oficiální stránky. Většina moštáren nabízí zákazníkům nejen své produkty, ale také možnost využití lisu. V praxi to znamená, že do moštárny dovezete vlastní jablka, ze kterých vám v moštárně vylisují mošt. Výhodou této služby je fakt, že víte, z jakých jablek je mošt vyrobený.
V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro domácí moštování. I když by se mohlo zdát, že jde o náročný proces, opak je pravdou. S trochou šikovnosti, výkonnými přístroji a chutí dokážete domácí jablka přeměnit v prvotřídní mošt. Jenom se připravte na to, že výroba moštu je časově náročnější.
Domácí moštobraní
Chcete připravit jednu lahev moštu? Nebo se spokojíte nejméně s deseti lahvemi? To jsou základní otázky, které si před výrobou moštu musíte ujasnit. Pokud jste se rozhodli pro střídmé množství, pak vám bohatě postačí odšťavňovač. Jablka pouze umyjte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Následně se může pustit do odšťavňování, ze kterého vám vznikne krásná jablečná šťáva.
Všichni se asi shodneme, že odšťavňovač není vhodným nástrojem pro velké pěstitele jablek, kteří se pyšní bohatou úrodou. Jejich pomocníkem naopak bude dřevěný lis na ovoce. I když je jeho pořizovací cena poněkud vyšší, zhruba od 1000 do 3000 Kč, rozhodně jde o skvělou investici, kterou využijete každý podzim. Navíc ani samotná manipulace s dřevěným lisem není složitá. Nejdříve si v drtičce nebo v robotu nadrťte omytá a jádřinců zbavená jablka, která následně vložte do textilního pytlíku uvnitř ručního lisu. Pak už stačí zabrat za "kliku" a dokonalý nápoj je na světě.
Jak mošt skladovat?
Vzhledem k tomu, že mošt neobsahuje konzervační látky, vyplatí se, když ho zkonzumujete do tří dnů od vylisování. Nic nebrání ani tomu, abyste mošt klasicky zavařili ve sterilizovaných sklenicích. Pokud tak učiníte, můžete mošt bez problému popíjet třeba i v únoru. V neposlední řadě lze mošt zamrazit v plastových lahvích. Pozor si dejte pouze na množství moštu v PET lahvi, které by při tomto postupu mělo být menší. V opačném případě hrozí, že mošt mrazem zvětší svůj objem a lahev následně praskne.