0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Jablečný mošt na stole
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Sezona jablek je v plném proudu a vy nevíte, jak nadměrnou sklizeň zužitkovat? Pokud už nechcete po sto prvé péct jablečný závin nebo zavařovat jablečná povidla, pak připravte domácí mošt. Osvěžující tekutina z jablek vyniká nejen sladkou chutí, ale především bohatým složením.

Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxidantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní systém a pročišťujícím střeva. 

Cesty, které vedou ke kvalitnímu moštu

Chcete si dopřát několik doušků moštu? Pak máte hned několik možností, jak se k jablečnému nápoji dostat.

  • Nejjednodušší cesta vede na farmářské trhy, kde většinou trhovci nabízejí čerstvé mošty z lokální produkce.
  • Dále se můžete vydat přímo do moštárny. Vyplatí se, když si na internetu vyhledáte nejbližší moštárnu a podíváte se na její oficiální stránky. Většina moštáren nabízí zákazníkům nejen své produkty, ale také možnost využití lisu. V praxi to znamená, že do moštárny dovezete vlastní jablka, která v moštárně rovnou vylisují. Výhodou této služby je fakt, že víte, z jakých jablek je mošt vyrobený. 
  • V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro domácí moštování. I když by se mohlo zdát, že jde o náročný proces, opak je pravdou. S trochou šikovnosti, výkonnými přístroji a chutí dokážete domácí jablka přeměnit v prvotřídní mošt. Jenom se připravte na to, že výroba moštu je časově náročnější.  

Domácí moštobraní 

Chcete připravit jednu lahev moštu? Nebo se spokojíte nejméně s deseti lahvemi? To jsou základní otázky, které si před výrobou moštu musíte ujasnit. Pokud jste se rozhodli pro střídmé množství, pak vám bohatě postačí odšťavňovač.

  • Jablka nejprve omyjte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Následně se může pustit do odšťavňování, ze kterého vám vznikne krásná jablečná šťáva.

Odšťavňovač ovšem není vhodným přístrojem pro zpracování velkého množství jablek. Vhodným pomocníkem je dřevěný lis na ovoce. I když je jeho pořizovací cena poněkud vyšší, zhruba od 1 do 3 tisíc Kč, rozhodně jde o skvělou investici, kterou velkopěstitelé a sadaři ocení každoročně. Ani samotná manipulace s dřevěným lisem není složitá.

  • Nejdříve v drtičce nebo v robotu nadrťte omytá a jádřinců zbavená jablka, která následně vložte do textilního pytlíku uvnitř ručního lisu. Pak už stačí zabrat za "kliku" a dokonalý nápoj je na světě. 

Jak mošt skladovat?

Vzhledem k tomu, že mošt neobsahuje konzervační látky, vyplatí se, když ho zkonzumujete do tří dnů od vylisování.

  • Nic ale nebrání ani tomu, abyste mošt zavařili ve sterilizovaných sklenicích. Pokud tak učiníte, můžete mošt bez problému popíjet celou zimu.
  • Mošt lze také zamrazit v plastových lahvích. Pozor si dejte pouze na množství moštu v PET lahvi, které by při tomto postupu mělo být menší. V opačném případě hrozí, že mošt mrazem zvětší svůj objem a lahev následně praskne. 
 

Související články

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?
  • Zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit