Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Jablečný mošt na stole
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Sezona jablek je v plném proudu a vy nevíte, jak nadměrnou sklizeň zužitkovat? Pokud už nechcete po sto prvé péct jablečný závin nebo zavařovat jablečná povidla, pak připravte domácí mošt. Osvěžující tekutina z jablek vyniká nejen sladkou chutí, ale především bohatým složením.

Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxidantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní systém a pročišťujícím střeva. 

Cesty, které vedou ke kvalitnímu moštu

Chcete si dopřát několik doušků moštu? Pak máte hned několik možností, jak se k jablečnému nápoji dostat.

  • Nejjednodušší cesta vede na farmářské trhy, kde většinou trhovci nabízejí čerstvé mošty z lokální produkce.
  • Dále se můžete vydat přímo do moštárny. Vyplatí se, když si na internetu vyhledáte nejbližší moštárnu a podíváte se na její oficiální stránky. Většina moštáren nabízí zákazníkům nejen své produkty, ale také možnost využití lisu. V praxi to znamená, že do moštárny dovezete vlastní jablka, která v moštárně rovnou vylisují. Výhodou této služby je fakt, že víte, z jakých jablek je mošt vyrobený. 
  • V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro domácí moštování. I když by se mohlo zdát, že jde o náročný proces, opak je pravdou. S trochou šikovnosti, výkonnými přístroji a chutí dokážete domácí jablka přeměnit v prvotřídní mošt. Jenom se připravte na to, že výroba moštu je časově náročnější.  

Domácí moštobraní 

Chcete připravit jednu lahev moštu? Nebo se spokojíte nejméně s deseti lahvemi? To jsou základní otázky, které si před výrobou moštu musíte ujasnit. Pokud jste se rozhodli pro střídmé množství, pak vám bohatě postačí odšťavňovač.

  • Jablka nejprve omyjte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Následně se může pustit do odšťavňování, ze kterého vám vznikne krásná jablečná šťáva.

Odšťavňovač ovšem není vhodným přístrojem pro zpracování velkého množství jablek. Vhodným pomocníkem je dřevěný lis na ovoce. I když je jeho pořizovací cena poněkud vyšší, zhruba od 1 do 3 tisíc Kč, rozhodně jde o skvělou investici, kterou velkopěstitelé a sadaři ocení každoročně. Ani samotná manipulace s dřevěným lisem není složitá.

  • Nejdříve v drtičce nebo v robotu nadrťte omytá a jádřinců zbavená jablka, která následně vložte do textilního pytlíku uvnitř ručního lisu. Pak už stačí zabrat za "kliku" a dokonalý nápoj je na světě. 

Jak mošt skladovat?

Vzhledem k tomu, že mošt neobsahuje konzervační látky, vyplatí se, když ho zkonzumujete do tří dnů od vylisování.

  • Nic ale nebrání ani tomu, abyste mošt zavařili ve sterilizovaných sklenicích. Pokud tak učiníte, můžete mošt bez problému popíjet celou zimu.
  • Mošt lze také zamrazit v plastových lahvích. Pozor si dejte pouze na množství moštu v PET lahvi, které by při tomto postupu mělo být menší. V opačném případě hrozí, že mošt mrazem zvětší svůj objem a lahev následně praskne. 
 

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...