Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Farmářské trhy a farmy – skvělý zdroj kvalitní zeleniny a ovoce

Pokud nemáte vlastní zdroje, potřebujete pro své skleničky plné vitamínů jiné zdroje. Kde seženete levnou a kvalitní zeleninu a ovoce, abyste se mohli celou zimu chlubit skvělými zavařeninami?
23. 7. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Dbejte na kvalitu zeleniny a ovoce

Jistě, ideální je mít a zpracovávat produkci z vlastní zahrádky, Na druhou stranu, pokud produkci vlastních pozemků nevěnujete dostatečnou pozornost, může se vám do zavařenin či čalamád dostat poškozený kousek, díky kterému přijde celá vaše práce vniveč. Jestliže tedy chcete, aby vám skleničky s výsledky vaší práce dlouho vydržely, měli byste sázet na kvalitní dodavatele ve vašem okolí. Takového, který věnuje dostatečnou péči všem produktům svého zahrádkářství a máte jistotu, že od něj nedostanete jediný nahnilý kousek. Právě ten totiž dokáže celou práci, kterou chystání zásob na zimu věnujete, znehodnotit.

Farmářské trhy – záruka kvality

Ideálním řešením je návštěva lokálního farmářského trhu. Ty sice začaly před lety v Praze, ale jejich obliba se rychle rozšířila po celé České republice. Takže lokální trhy si nyní realizují i menší komunity a jednotlivé obce. Během jejich konání můžete výhodně získat výpěstky lokálních producentů, které jistě obohatí nejen váš jídelníček, díky zavařování ale také spižírnu.

Kam na farmářský trh

V Praze se můžete vydat na Náplavku, případně v oblibě si nijak mezi obyvateli hlavního města nezadají trhy na Jiřáku. Velice oblíbené jsou Plzeňské farmářské trhy. Velmi zajímavé jsou trhy v Boskovicích, za zmínku stojí ty v Židlochovicích, nebo Pojizerské. Karlovarské taktéž, stejně jako Ostravské farmářské trhy. Výčet rozhodně není úplný, protože díky změně životního stylu a snaze patriotů podpořit lokální prodejce jejich množství neustále narůstá.

Obecně platí, že čerstvá zelenina i ovoce jsou právě na trzích levnější než v supermarketech. Navíc víte, od koho si zboží kupujete a že za sebou nemá cestu přes půl světa. Tedy i neakceptovatelně vysokou uhlíkovou stopu.

Vyhněte se davům, nakupujte na farmě

S ohledem na současnou situaci se možná budete chtít vyhnout davům. V tom případě si dohodněte návštěvu přímo u svého farmáře. Pro dýně, což mimochodem skvělá plodina pro zpracování technikou zavařování, si zajeďte do Bykoše, pro ovoce a zeleninu do Slaného, stejnou nabídku najdete na farmě v Máslovicích. Zárukou Bio kvality je pak ekofarma Abatis nedaleko Zvole u Prahy. Ti, kdo na farmách nakupují pravidelně, se shodují, že už nikam jinam na nákupy nejezdí a že si postupně zásobování rodiny poskládali právě z produktů farmářských producentů. Proto, že chtějí vědět, co jedí a co servírují své rodině. Zdraví je pro ně totiž na prvním místě.

Kdy a co zavařovat?

Sezónnost jednotlivých plodin vede i k tomu, že se vrátíte do dětství. V červnu zavaříte jahodové džemy, v červenci třešně. Pak přejdete k zavařování okurek, nevyhnete se zpracování cuket. Podzimní měsíce si vyhraďte na přípravu klasických švestkových kompotů či povidel, také přípravu a následnou sterilaci sklenic plných hruškového nebo jablečného rozvaru.

Nakládejte, zavařujte!

Jak uchovat část úrody, abyste si ji mohli užívat i v zimě? Odpověď je jednoduchá... Nákládejte a zavařujte! Aby měly...

Jak tvrdila Magdalena Dobromila Rettigová, kromě prosince a ledna, kdy se mají zavařeniny zpracovávat, je v každém měsíci na českých polích, v zahradách a hájích vždy k nalezení něco, co se dá zpracovat k dlouhodobému uskladnění. Zkuste si vitamíny uchovávat v klasické formě, stejně jako nejslavnější středoevropská kuchařka všech dob. Aneb co v létě zavaříte, v zimě přijde k chuti.

REKLAMA

Přidat komentář