Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štrúdl s třešněmi
ZDROJ: Pixabay
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 556 g
Tuky 124 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý štrůdl plný ovoce vás pohladí, potěší i zasytí. Vždycky, když si na něj vzpomenete, začnete se usmívat.

Suroviny

+ na poprášení
nejlépe Granný Smith, oloupaná, bez jaderníku, na 8 dílků
z jednoho citronu
mletá
na kolečka
sušené třešně 100 g
lze nahradit kandovanými, nasekané
rozinky 180 g
propláchnuté
rozválené

1 75 g cukru vsypte do pánve, přidejte lžíci vody a chvíli míchejte. Když cukr vypadá jako mokrý písek, stáhněte plamen a sedm až deset minut zahřívejte (pánví můžete občas zatřást, ale nemíchat!). Cukr musí bublat a zezlátnout.

2 Do pánve dejte 25 g másla a zamíchejte, aby se směs spojila – dávejte si pozor, může to prskat.  Přidejte jablka a opečte je do změknutí; trvá to tak pět minut. Přimíchejte citronovou šťávu a koření, po chvíli i banány, rozinky a třešně. Nechte zchladnout.

3 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbytek másla rozpusťte a částí potřete listové těsto.

4 Jablečnou směs rozetřete po těstě. Zabalte štrúdl a spojem dolů ho položte na plech potažený pečicím papírem; konce zahněte dolů. Ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla a poprašte cukrem. Pečte v  troubě dvacet minut, dokud těsto hezky nezezlátne a nebude křupavé. Podávejte s amaretto krémem nebo šlehačkou.

Jak připravit krém amaretto
Smíchejte 500 g mascarpone, 50 g moučkového cukru, špetku mleté vanilky a velkého panáka amaretta (nebo jiného mandlového likéru). Vychlaďte a podávejte. Krém převážejte ve vzduchotěsné krabičce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

21.03.2010 02:04
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.03.2010 02:02
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.03.2010 02:02
....je to zajímavý a originální postup a opravdu mne tento recept zaujal. Je také dost nevhodné se u strudlu zabývat tuky aj. ...n.
21.01.2010 22:17
Výborné! Máslo jsem omezila na nezbytně nutné množství významné pro výsledné aroma. Mascarpone jsem nahradila amaretto zmrzkou. Vše se k sobě hodí jedinečným způsobem. Trochu jsem se bála příliš aromatických banánů v kombinaci s třešněmi, ale úplně zbytečně. Všem doporučuji vyzkoušet a směle ozvláštnit přístup k tak tradičnímu zákusku jako štrůdl.
13.09.2007 20:31
Recept se nachází v č.1/07, str.61
06.07.2007 15:38
Opravdu ráda bych milá Šárko viděla Tvoji figuru, listové těsto je velmi tučné, proto mě překvapilo kolik dalšího tuku jsi schopná ještě spotřebovat k jablkům + naplácat na to ještě maskarpone (taky tuk) o cukru ani nemluvim...
30.07.2007 15:13
Osobně si myslím, že občas zhřešit zas tak nevadí. A hodnotit jídlo jen podle toho, kolik je tam tuku? Nebrat v úvahu pozitivní látky, které jsou obsaženy v ovoci a v mascarpone samozřejmě také? To se mi zdá opravdu zcestné.
21.08.2009 21:20
Taky si myslím. Hlavně když je to dobrý, ne?

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč