Dokonalý štrůdl plný ovoce vás pohladí, potěší i zasytí. Vždycky, když si na něj vzpomenete, začnete se usmívat.
Suroviny
Postup
75 g cukru vsypte do pánve, přidejte lžíci vody a chvíli míchejte. Když cukr vypadá jako mokrý písek, stáhněte plamen a sedm až deset minut zahřívejte (pánví můžete občas zatřást, ale nemíchat!). Cukr musí bublat a zezlátnout.
Do pánve dejte 25 g másla a zamíchejte, aby se směs spojila – dávejte si pozor, může to prskat. Přidejte jablka a opečte je do změknutí; trvá to tak pět minut. Přimíchejte citronovou šťávu a koření, po chvíli i banány, rozinky a třešně. Nechte zchladnout.
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbytek másla rozpusťte a částí potřete listové těsto.
Jablečnou směs rozetřete po těstě. Zabalte štrúdl a spojem dolů ho položte na plech potažený pečicím papírem; konce zahněte dolů. Ze všech stran potřete zbytkem rozpuštěného másla a poprašte cukrem. Pečte v troubě dvacet minut, dokud těsto hezky nezezlátne a nebude křupavé. Podávejte s amaretto krémem nebo šlehačkou.
Jak připravit krém amaretto
Smíchejte 500 g mascarpone, 50 g moučkového cukru, špetku mleté vanilky a velkého panáka amaretta (nebo jiného mandlového likéru). Vychlaďte a podávejte. Krém převážejte ve vzduchotěsné krabičce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- Dezerty z třešní: Upečte si cheesecake brownies nebo rychlou bublaninu(40 receptů )
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(25 receptů )
Komentáře