Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky. Nadýchaná jablková bábovka stejně tak zazáří i u odpolední kávy, nebo když ji přinesete jako jedlý dárek na návštěvu ke svým blízkým.
Suroviny
Postup
Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít fantastickou chuť a pěkně nabobtnají.
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru 25 cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu najemno.
Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch.
Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte (lze podávat teplou i studenou).
Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku studenou, nechte polevu dokonale zaschnout. (V uzavřené nádobě vydrží 3 dny, mrazit ji lze bez polevy.)
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- V hlavní roli skořápkové plody: Vyzkoušejte 20 skvělých ořechových moučníků(21 receptů )
Komentáře
Dnes vyzkoušeno, je opravdu vynikající :) Moje postřehy - peče se mnohem déle..tipla bych, že jsem ji měla v troubě asi 75minut, po 50 min. byla stále vlhká, tak jsem zvedla teplotu na 170°C. Použila jsem kokosový cukr a věřím, že to chuť o mnoho vylepšilo...jen už bych ho příště nedávala tolik, přeci jen by mohla být sladká o něco méně. Polevu jsem vynechala úplně. Díky za výborný recept! :)