
Jablková bábovka s ořechy
Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky.
Ingredience
- 100 g velkých rozinek, propláchnutých + cca 100 ml rumu nebo brandy
- 225 g másla, změklého + na vymazání
- 200 g třtinového cukru
- 4 střední vejce, o pokojové teplotě
- 4 lžíce plnotučného mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 150 g vlašských ořechů
- 2 jablka, zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít fantastickou chuť a pěkně nabobtnají.
2 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru 25cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu najemno.
3 Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch.
4 Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte (lze podávat teplou i studenou).
5 Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku studenou, nechte polevu dokonale zaschnout. (V uzavřené nádobě vydrží 3 dny, mrazit ji lze bez polevy.)
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Petra Šťastná
26. Leden 2017 20:36