0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 123
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7167 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 632 g
Tuky 423 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky. 

Suroviny

rozinky 100 g
velké, propláchnuté
rum 100 ml
nebo brandy
máslo 225 g
změklé + na vymazání
třtinový cukr 200 g
vejce 4 ks
pokojové teploty
mléko 4 PL
plnotučné
mouka pšeničná hladká 300 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 2 ČL
mletá
sůl 1 špetka
vlašské ořechy 150 g
zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky
Na polevu
třtinový cukr 100 g
máslo 2 PL
vlašské ořechy 50 g
nasekané nahrubo

Postup

1

Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít fantastickou chuť a pěkně nabobtnají.

2

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru 25cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu najemno. 

3

Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch.

4

Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte (lze podávat teplou i studenou). 

5

Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku studenou, nechte polevu dokonale zaschnout. (V uzavřené nádobě vydrží 3 dny, mrazit ji lze bez polevy.) 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Petra Šťastná

Dnes vyzkoušeno, je opravdu vynikající :) Moje postřehy - peče se mnohem déle..tipla bych, že jsem ji měla v troubě asi 75minut, po 50 min. byla stále vlhká, tak jsem zvedla teplotu na 170°C. Použila jsem kokosový cukr a věřím, že to chuť o mnoho vylepšilo...jen už bych ho příště nedávala tolik, přeci jen by mohla být sladká o něco méně. Polevu jsem vynechala úplně. Díky za výborný recept! :)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč