0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablková bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 135
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7167 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 632 g
Tuky 423 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových evergreenů. Tahle bábovka by mohla být jedním z nich – ať už do ní použijete jablka, hrušky, nebo švestky. 

Suroviny

rozinky 100 g
velké, propláchnuté
rum 100 ml
nebo brandy
máslo 225 g
změklé + na vymazání
třtinový cukr 200 g
vejce 4 ks
pokojové teploty
mléko 4 PL
plnotučné
mouka pšeničná hladká 300 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
skořice 2 ČL
mletá
sůl 1 špetka
vlašské ořechy 150 g
zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky
Na polevu
třtinový cukr 100 g
máslo 2 PL
vlašské ořechy 50 g
nasekané nahrubo

Postup

1

Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít fantastickou chuť a pěkně nabobtnají.

2

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru 25cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu najemno. 

3

Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch.

4

Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte (lze podávat teplou i studenou). 

5

Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku studenou, nechte polevu dokonale zaschnout. (V uzavřené nádobě vydrží 3 dny, mrazit ji lze bez polevy.) 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Petra Šťastná

Dnes vyzkoušeno, je opravdu vynikající :) Moje postřehy - peče se mnohem déle..tipla bych, že jsem ji měla v troubě asi 75minut, po 50 min. byla stále vlhká, tak jsem zvedla teplotu na 170°C. Použila jsem kokosový cukr a věřím, že to chuť o mnoho vylepšilo...jen už bych ho příště nedávala tolik, přeci jen by mohla být sladká o něco méně. Polevu jsem vynechala úplně. Díky za výborný recept! :)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...