Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Domácí chilli omáčka
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka vás posadí na židli a dodá vaření říz. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.

 

Zaostřeno

  • Pokud nejste stoupenci jídla, po kterém vám ‚upadnou ústa‘, zbavte chilli papričky před použitím semen i osemení.
  • Jestli chcete mít omáčku naopak ještě ostřejší, přidejte do ní hned na začátku jednu pálivější chilli papričku (například ptačí oko či habanero).
  • Po práci s chilli papričkami a česnekem si nejprve omyjte ruce studenou vodou a pak teprve teplou a mýdlem. Totéž platí pro použité náčiní.

Mixujte

  • Suroviny se můžou různit. Hlavní ingrediencí jsou čerstvé chilli papričky, sůl, česnek a dále už je volba na vás. Přidat můžete celerové semínko, ocet, rybí omáčku, zázvor, korinadr a další bylinky a samožřejmě podle chuti cukr a sůl. Skvěle chutná třeba i s mangem!
  • Pro přípravu chilli omáčky se hodí buď mixér, nebo chopper. Pokud ho doma nemáte, nasekejte pevné suroviny kromě cukru co nejjemněji, případně utlučte v hmoždíři (máte-li jiný než kovový), a pak je smíchejte s tekutými surovinami a cukrem.
  • Nemáte-li po ruce přírodní cukr, můžete použít i obyčejný bílý a případně přidat lžičku či dvě melasy.
  • Pokud jde o rybí omáčku, která tu zastupuje sůl, doporučujeme vám značku Squid brand; bývá k dostání i u vietnamských prodejců.

Tipy & Triky

  • V čerstvé chilli omáčce můžete marinovat maso nebo čerstvé mořské plody. Vložte je do nekovové nádoby, zalijte či zakapejte omáčkou a nechte přes noc v lednici přetažené fólií.
  • Pokud jde o maso, fantazii se meze nekladou, pikantní doprovod svědčí i vepřovému bůčku či žebírkům. Omáčka ladí i s bílými rybami.
  • Omáčka se hodí také jako zálivka do salátů v asijském stylu a do jídel s nudlemi a jinými těstovinami.
  • Jestli rádi experimentujete a poznáváte nové chuťové obzory, zkuste grilování nebo menu zakončit pikantně-sladce: jahody nebo mango nakrájejte na kousky a zakapejte čerstvou chilli omáčkou.

4x chilli omáčka:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč