0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Domácí chilli omáčka
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka vás posadí na židli a dodá vaření říz. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.

 

Zaostřeno

  • Pokud nejste stoupenci jídla, po kterém vám ‚upadnou ústa‘, zbavte chilli papričky před použitím semen i osemení.
  • Jestli chcete mít omáčku naopak ještě ostřejší, přidejte do ní hned na začátku jednu pálivější chilli papričku (například ptačí oko či habanero).
  • Po práci s chilli papričkami a česnekem si nejprve omyjte ruce studenou vodou a pak teprve teplou a mýdlem. Totéž platí pro použité náčiní.

Mixujte

  • Suroviny se můžou různit. Hlavní ingrediencí jsou čerstvé chilli papričky, sůl, česnek a dále už je volba na vás. Přidat můžete celerové semínko, ocet, rybí omáčku, zázvor, korinadr a další bylinky a samožřejmě podle chuti cukr a sůl. Skvěle chutná třeba i s mangem!
  • Pro přípravu chilli omáčky se hodí buď mixér, nebo chopper. Pokud ho doma nemáte, nasekejte pevné suroviny kromě cukru co nejjemněji, případně utlučte v hmoždíři (máte-li jiný než kovový), a pak je smíchejte s tekutými surovinami a cukrem.
  • Nemáte-li po ruce přírodní cukr, můžete použít i obyčejný bílý a případně přidat lžičku či dvě melasy.
  • Pokud jde o rybí omáčku, která tu zastupuje sůl, doporučujeme vám značku Squid brand; bývá k dostání i u vietnamských prodejců.

Tipy & Triky

  • V čerstvé chilli omáčce můžete marinovat maso nebo čerstvé mořské plody. Vložte je do nekovové nádoby, zalijte či zakapejte omáčkou a nechte přes noc v lednici přetažené fólií.
  • Pokud jde o maso, fantazii se meze nekladou, pikantní doprovod svědčí i vepřovému bůčku či žebírkům. Omáčka ladí i s bílými rybami.
  • Omáčka se hodí také jako zálivka do salátů v asijském stylu a do jídel s nudlemi a jinými těstovinami.
  • Jestli rádi experimentujete a poznáváte nové chuťové obzory, zkuste grilování nebo menu zakončit pikantně-sladce: jahody nebo mango nakrájejte na kousky a zakapejte čerstvou chilli omáčkou.

4x chilli omáčka:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč