
StockFood
Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka vás posadí na židli a dodá vaření říz. Ostrost ovlivníte odrůdou chilli papriček, příprava je velice jednoduchá. Jen si u ní možná trochu popláčete.
Zaostřeno
- Pokud nejste stoupenci jídla, po kterém vám ‚upadnou ústa‘, zbavte chilli papričky před použitím semen i osemení.
- Jestli chcete mít omáčku naopak ještě ostřejší, přidejte do ní hned na začátku jednu pálivější chilli papričku (například ptačí oko či habanero).
- Po práci s chilli papričkami a česnekem si nejprve omyjte ruce studenou vodou a pak teprve teplou a mýdlem. Totéž platí pro použité náčiní.

Mixujte
- Suroviny se můžou různit. Hlavní ingrediencí jsou čerstvé chilli papričky, sůl, česnek a dále už je volba na vás. Přidat můžete celerové semínko, ocet, rybí omáčku, zázvor, korinadr a další bylinky a samožřejmě podle chuti cukr a sůl. Skvěle chutná třeba i s mangem!
- Pro přípravu chilli omáčky se hodí buď mixér, nebo chopper. Pokud ho doma nemáte, nasekejte pevné suroviny kromě cukru co nejjemněji, případně utlučte v hmoždíři (máte-li jiný než kovový), a pak je smíchejte s tekutými surovinami a cukrem.
- Nemáte-li po ruce přírodní cukr, můžete použít i obyčejný bílý a případně přidat lžičku či dvě melasy.
- Pokud jde o rybí omáčku, která tu zastupuje sůl, doporučujeme vám značku Squid brand; bývá k dostání i u vietnamských prodejců.

Tipy & Triky
- V čerstvé chilli omáčce můžete marinovat maso nebo čerstvé mořské plody. Vložte je do nekovové nádoby, zalijte či zakapejte omáčkou a nechte přes noc v lednici přetažené fólií.
- Pokud jde o maso, fantazii se meze nekladou, pikantní doprovod svědčí i vepřovému bůčku či žebírkům. Omáčka ladí i s bílými rybami.
- Omáčka se hodí také jako zálivka do salátů v asijském stylu a do jídel s nudlemi a jinými těstovinami.
- Jestli rádi experimentujete a poznáváte nové chuťové obzory, zkuste grilování nebo menu zakončit pikantně-sladce: jahody nebo mango nakrájejte na kousky a zakapejte čerstvou chilli omáčkou.
4x chilli omáčka:
Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.