
Domácí sriracha
Nejvíc potěší dárek vlastnoručně vyrobený. Dejte si záležet nejen na přípravě, ale i na balení!
Ingredience
- 300 g červených chilli papriček, zbavených semínek a nakrájených nahrubo
- 200 g červených paprik, zbavených semen a nakrájených nahrubo
- 4 stroužky česneku, oloupané
- 2 lžičky vločkové soli
- 75 g světlého třtinového cukru muscovado
- 2 lžíce rýžového octa + na dochucení
- 2 lžičky rybí omáčky + na dochucení
Příprava jídla
1 Chilli papričky a papriky rozmixujte v robotu s česnekem, solí a cukrem na hrubší pyré. Přesuňte do skleněné nádoby, zakryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě pár dní fermentovat, než se objeví první bublinky. Pak dopřejte omáčce ještě 2–3 dny a jednou denně promíchejte – nejlépe plastovou nebo dřevěnou vařečkou.
2 Směs promixujte dohladka a protřete přes síto. Vlijte do pánve, přidejte ocet a rybí omáčku, přiveďte k varu a nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a dochuťte cukrem, octem či rybí omáčkou.
3 Srirachu rozlijte do lahviček, a pokud chcete, ještě ji zavařte. Nebo omáčku zno- vu přiveďte k varu a pak plňte do lahviček. Po otevření uchovávejte v lednici.
Foto: Katy Greenwood
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář