Crème brûlée je lahodný francouzský dezert, který pod karamelovou krustou skrývá smetanově jemný krém. Okouzlí vás.
Naučte se spolu s námi crème brûlée podle základního receptu (čtěte zde). Prozradíme vám, na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.
Tipy & triky
Na cestě k úspěchu by vás měli kromě dokonale žáruvzdorných rukavic provázet tito pomocníci:
FORMIČKY
Použít můžete jakékoli ohnivzdorné kameninové, porcelánové i skleněné formičky či hrnečky. Pokud nebudou mít stejný rozměr, upravte dobu pečení.
- Vycházejte při tom z toho, že ve dvoudecilitrové formičce se peče zhruba pětadvacet minut a v půllitrové zhruba čtyřicet minut.
OHEŇ
Pokud se chcete vyhnout manipulaci s horkou lžící, případně klasickému flambování pomocí alkoholu, pořiďte si kuchyňský flambovací hořák. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb.
Jak karamelizovat povrch krému lžící
Když používáte na karamelizování vršku crème brûlée lžíci, je důležité správné načasování a bezpečnost.
- Nejmenší hořák na sporáku zapnětě na maximum.
- Spodek lžíce ponechte nad modrou částí plamene pět minut nebo tak dlouho, aby se lžíce nažhavila.
- Na horkou lžíci sahejte jedině přes chňapku.
- Spodní částí nažhavené lžíce opatrně projeďte křížem krážem po cukru na povrchu crème brûlée.
Pokud nemáte plynový vařič, můžete žhavit i na elektrické plotně. Tu nejmenší rozpalte na maximum, pak na ni položte lžíci (rukojeť ponechte stranou) a zahřívejte asi pět minut. Doporučujeme použít starou lžíci, na které vám nezáleží, protože zahřívání ji navždycky zabarví.
5x crème brûlée:
- Základní vanilkový crème brûlée
- Crème brûlée s brandy a ovocem
- Čokoládový crème brûlée
- Skořicový crème brûlée
- Kávový crème brûlée