Škola vaření: crème brûlée

sdílet:
Crème brûlée je lahodný francouzský dezert, který pod karamelovou krustou skrývá smetanově jemný krém. Okouzlí vás.

Naučte se spolu s námi crème brûlée podle základního receptu (čtěte zde). Prozradíme vám, na co si dát pozor, aby byl výsledek dokonalý.

 

Tipy & triky

Na cestě k úspěchu by vás měli kromě dokonale žáruvzdorných rukavic provázet tito pomocníci:

FORMIČKY Použít můžete jakékoli ohnivzdorné kameninové, porcelánové i skleněné formičky či hrnečky. Pokud nebudou mít stejný rozměr, upravte dobu pečení. Vycházejte při tom z toho, že ve dvoudecilitrové formičce se peče zhruba pětadvacet minut a v půllitrové zhruba čtyřicet minut.

OHEŇ Pokud se chcete vyhnout manipulaci s horkou lžící, případně klasickému flambování pomocí alkoholu, pořiďte si kuchyňský flambovací hořák. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb.

 

Jak karamelizovat povrch krému lžící

Když používáte na karamelizování vršku brûlée lžíci, je důležité správné načasování a bezpečnost. Nejmenší hořák na sporáku zapalte na maximum. Dno lžíce ponechte nad modrou částí plamene pět minut nebo tak dlouho, aby se lžíce nažhavila. Na horkou lžíci sahejte jedině přes chňapku nebo jinou podobnou pomůcku. Dnem nažhavené lžíce opatrně projeďte křížem krážem po cukru na povrchu crème brûlée.

Pokud nemáte plynový vařič, můžete žhavit i na elektrické plotně. Tu nejmenší rozpalte na maximum, pak na ni položte lžíci (rukojeť ponechte stranou) a zahřívejte asi pět minut. Doporučujeme použít starou lžíci, na které vám nezáleží, protože zahřívání ji
navždycky zabarví.

 

5x crème brûlée:

 

Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit