0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: masové závitky

Škola vaření: masové závitky
sdílet:

Umotáte je raz dva a vysloužíte si ovace vestoje za to, jaké rafinované jídlo jste vytvořili. Máme pro vás kurz přípravy masových závitků – příbuzných španělských ptáčků.

Masové závitky involtini vám prodají skoro v každém italském řeznictví. Jsou to tenoučké malé plátky hovězího nebo telecího masa, naplněné a lehce obalené ve strouhance. Doma je pak na deset minut dáte do rozpálené trouby, a získáte šťavnatou dobrotu, kterou si zamilujete. Poradíme vám, jak si jejich přípravu podle základního receptu (čtěte zde) usnadnit a navíc přidáme tři lákavé závitkové variace.

ROZKLEPÁNÍ

  • Zatímco maso na steak má být vysoké, maso na závitky je třeba rozklepat dotenka.
  • Při naklepávání maso přikryjte třeba potravinářskou fólií nebo plastovým sáčkem – nepotrhá se a ve vaší kuchyni zůstane čisto.
  • Ideální na rozklepávání do stran je speciální nástroj – my spolu se šéfkuchaři mu říkáme naklepávací razítko, ale třeba Tescoma ho prodává pod názvem ‚palička plochá Presto‘.

ŠŤAVNATOST

  • Obal z olivového oleje a ochucené strouhanky zabrání vysušení masa.
  • Díky této úpravě do něj ani nemusíte dávat žádnou náplň. Stačí ho jen zavinout a zajistit párátkem podle našeho návodu. Klasická úprava v takovém případě velí involtini napíchat po čtyřech vedle sebe na dvě špejle a oddělit je vždy čerstvým bobkovým listem.
  • Tyto speciální špízy pak můžete péct v troubě, jak je dále uvedeno v receptu, nebo je lze i grilovat nebo opékat na troše olivového oleje na nepřilnavé pánvi.

BALENÍ

  • Jak je zabalit? Fotka je nejvýmluvnější, pouhými slovy nelze postup dokonale vyjádřit.
  • Na plátek masa dejte náplň a pak delší strany přehněte mírně do středu (nic pak nebude vytékat).
  • Potom začněte z kratší strany rolovat postupně směrem od sebe. Nakonec zajistěte párátkem, jehož prostřednictvím do celé kompozice umně vetkněte olivu. Nádhera!
  • Jestli vám involtini zachutnají, začněte experimentovat s náplněmi. Ale jemně, chuť masa je důležitá.

4x recept na masový závitek:

Vyšlo v časopise Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč