0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voňavá majoránka

majoránka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Majoránka zahradní je léčivá bylinka, která povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a čaj z ní vás dokonce zbaví bolesti hlavy a pomůže při nachlazení. Víte, co dokáže v kuchyni?

 

Vypěstujte si

Existují tři druhy majoránky – jednoleté, dvouleté a trvalky. Pokud byste si chtěli majoránku pěstovat doma, zvolte trvalku. Je pro pěstování jako koření lepší, protože u nás semeno špatně dozrává. Sklízejte ji 2x až 3x do roka před nebo během doby rozkvětu. Listy a květy sušte ve svazečcích na vzdušném místě a nejlépe v šeru. Tímto způsobem sušení zachováte její barvu a vůni.

Pokud je při drhnutí vůně majoránky velmi intenzivní, pak jste ji usušili správně a můžete ji používat v kuchyni. Hodí se do polévek, bramboráků, k luštěninám, do zelí, ke zvěřině nebo k játrům, do vaječných salátů a sehranou dvojici tvoří také s tymiánem. Majoránku skladujte v pevně uzavřených nádobách, abyste zachovali obsah éterických olejů. V dobrém stavu tak vydrží několik měsíců až jeden rok.

Zavoňte kuchyní

Vyzkoušejte klasické bramboráky nebo ty cuketové. Na oba způsoby jsou majoránkou krásně provoněné. Majoránka vynikne i v krémové hrachové polévce. Jestliže vám zbyla střívka ze zabijačky, připravte si bramborová jelítka goja. Pokrokové kuře nabízí zkombinovat s majoránkou více bylinek najednou, doporučujeme tymián, rozmarýn a petržel. Při přípravě karbanátků dědy Bohouše se klidně odvažte a dávku majoránky zdvojnásobte. Tyto masové placky ve tvaru dlaně nemusíte smažit, upečte je v troubě.

Připravila Lucie Perlíková

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo   krásně vypadá. ...
Bylinky nemusíte jen sušit
  • Tipy a triky

Bylinky nemusíte jen sušit

Bazalka, pažitka, estragon nebo kerblík - nemusíte je jen sušit, jejich chuť lépe vynikne třeba s octem či olejem.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit