Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Voňavá majoránka

majoránka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Majoránka zahradní je léčivá bylinka, která povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a čaj z ní vás dokonce zbaví bolesti hlavy a pomůže při nachlazení. Víte, co dokáže v kuchyni?

 

Vypěstujte si

Existují tři druhy majoránky – jednoleté, dvouleté a trvalky. Pokud byste si chtěli majoránku pěstovat doma, zvolte trvalku. Je pro pěstování jako koření lepší, protože u nás semeno špatně dozrává. Sklízejte ji 2x až 3x do roka před nebo během doby rozkvětu. Listy a květy sušte ve svazečcích na vzdušném místě a nejlépe v šeru. Tímto způsobem sušení zachováte její barvu a vůni.

Pokud je při drhnutí vůně majoránky velmi intenzivní, pak jste ji usušili správně a můžete ji používat v kuchyni. Hodí se do polévek, bramboráků, k luštěninám, do zelí, ke zvěřině nebo k játrům, do vaječných salátů a sehranou dvojici tvoří také s tymiánem. Majoránku skladujte v pevně uzavřených nádobách, abyste zachovali obsah éterických olejů. V dobrém stavu tak vydrží několik měsíců až jeden rok.

Zavoňte kuchyní

Vyzkoušejte klasické bramboráky nebo ty cuketové. Na oba způsoby jsou majoránkou krásně provoněné. Majoránka vynikne i v krémové hrachové polévce. Jestliže vám zbyla střívka ze zabijačky, připravte si bramborová jelítka goja. Pokrokové kuře nabízí zkombinovat s majoránkou více bylinek najednou, doporučujeme tymián, rozmarýn a petržel. Při přípravě karbanátků dědy Bohouše se klidně odvažte a dávku majoránky zdvojnásobte. Tyto masové placky ve tvaru dlaně nemusíte smažit, upečte je v troubě.

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč