0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Jahodové nanuky
ZDROJ: JillWellington/Pixabay
sdílet:

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy neomrzí.

Italské sgroppino

Základem tohoto drinku je citronový sorbet z rozmixovaných citronů a cukru s vodou, do kterého se přidává alkohol (většinou vodka), prosecco a někdy kapka mlékaServíruje se v tzv. flétně, podlouhlé úzké sklenici na sekt.

  • Jeho prvopočátky sahají až do 16. století, kdy led byl opravdovou známkou luxusu.
  • V Itálii se podává mezi jednotlivými chody k očištění patra a zabránilo se tak nežádoucímu mísení chutí.
  • Ve Francii se setkáte s tzv. coupé colonel, který má stejné složení jako sgroppino. Neservíruje se však mezi chody, ale výhradně jako dezert. Má i jnou konzistenci. Dostanete ho v podobě dvou kopečků sorbetu přelitých vodkou.

Jak si připravit italské sgroppino al limone doma?

  1. Na jednu porci dejte do mixéru dva kopečky citronového sorbetu, dvě lžíce prosecca a jeden panák vodky.
  2. Pokud máte chuť na krémovější texturu, přidejte tři lžíce plnotučného mléka nebo vyměňte citronový sorbet za citronovou zmrzlinu.
  3. Rozmixujte a hned podávejte.

Můžete také zkusit naši osvěžující variaci s malinovým sorbetem.

Americký pivní float

Pivní float je jednou z variací amerického zmrzlinového nápoje zvaného float. Zpravidla se jedná o chlazený drink ze zmrzliny a sodovky, ochucené sladkým sirupem. Existuje ale i celá řada dalších typů, například float s colou nebo třeba tzv. Sněhurka, která sestává z vanilkové zmrzliny a 7Up či Sprite.

  • Jednou z alkoholických verzí je právě pivní float. Připravíte ho z piva typu stout (například Guinness), čokoládové zmrzliny a espressa.
  • Aby se zmrzlina v nápoji hned neroztekla, mělo by být pivo i espresso dobře vychlazené.

TIP: Vyzkoušejte i náš pivní float bez kávy, zato s vanilkovou zmrzlinou.

Mějte v záloze nanuk 

Pokud se u vás občas stává, že neplánovaně přijdou hosté, alkoholické nanuky v mrazničce jsou ideálním řešením. Dají se snadno připravit do zásoby. Pak už je stačí jen vytáhnout z mrazáku. Co se týče ingrediencí, budete potřebovat alkohol, ovoce a trochu cukru. 

Ochutnejte třeba kiwi nanuky s vodkou a kokosovou vodou:

Potřebovat budete:

  • 7 oloupaných a nakrájených kiwi
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 1 a půl šálku kokosové vody
  • ¾ šálku vodky s kokosovou příchutí

Jak na to:

  1. Rozmixujte kiwi s agávovým sirupem a kokosovou vodou.
  2. Přidejte vodku.
  3. Podle chuti můžete ještě dosladit agávovým sirupem.
  4. Směs nalijte do sáčků na nanuky a vložte do mrazáku nejméně na 6 hodin. 

Přidat můžete:

  • meloun cantaloupe, šťávu z limetky, třtinový cukr a bílý rum
  • vodní meloun, agávový sirup, šťávu z limetky, tequilu a Grand Marnier
  • kousky mraženého ananasu, ananasový džus, kokosové mléko, vodka s kokosovou příchutí

Náš tip:

Použijte jednorázové sáčky na vodové nanuky, které se dají nejsnáz sehnat v eshopech na internetu.

Nedoporučujeme klasické plastové formy na nanuky, protože směs s alkoholem nikdy zcela nezmrzne a je takřka nemožné ji z těchto formiček dostat neporušenou.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč