Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1007 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 214 g
Tuky 0 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme fotili tuhle voňavou parádu, chtěl fotograf Marek s food stylistkou Milkou udělat ještě jednu variantu. Jenže sorbet zmizel z redakčního mrazáku dřív, než si stihli připravit jiné nádobíčko... Geniální zmrzlina od Tří kopečků je prostě tááák dobrá!

Související recepty

Suroviny

maliny 500 g
limetová šťáva
z jedné limety
máta 1 svazek
cca 20 g
hnědý cukr 150 g
třtinový
kvalitní

Postup

1

Nejdříve vyrobte cukrový sirup: zahřejte 150ml vody, nasypte do ní cukr, nechte ho rozpustit, přidejte mátu, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu (ale klidně i přes noc) v lednici.

2

Mátu vyjměte a co nejvíc ji vymačkejte, aby ze sebe vydala všechnu chuť. Maliny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte.

3

Maliny smíchejte s cukrovým sirupem, limetou a rumem. Vychlaďte a směs přesuňte do zmrzlinovače.

NĚCO NAVÍC


Meruňkový šerbet s kardamomem

Při výrobě šerbetu se místo smetany používá mléko. Oproti klasické zmrzlině je lehčí a méně tučný.

450 g meruněk 250 ml cukrového sirupu (svařte 250 ml vody a 250 g cukru) celý zelený kardamom nebo 2 tobolky + případně špetka mletého 250 ml plnotučného mléka

Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a vložte do hrnce s cukrovým sirupem. Kardamom lehce zmáčkněte nožem, aby se uvolnilo jeho aroma, ale zrníčka se nedostala ven, a přihoďte ho k meruňkám.

4

Povařte cca 10 minut, dokud meruňky nezměknou. Důkladně vychlaďte, vyndejte kardamom, rozmixujte. Pokud máte dřevnaté meruňky nebo vám vadí i sem tam slupička, propasírujte hmotu přes sítko. Přidejte mléko, případně ještě mletý kardamom a vlijte do zmrzlinovače.

Zmrzlina se slaným karamelem

„Sladké a pálivé dohromady akceptuje hodně lidí, ale jakmile dojde na slané a sladké, většina lidí je považuje za něco jako nespojitelného kočkopsa,“ píšou na svém blogu Tři kopečky. Dodávají ale, že slaný karamel je přímo určený k obracení nevěřících Tomášů na sladkoslanou víru. Pokud byste zjistili, že patříte mezi zanedbatelné procento, které slanosladko nesnesou, jednoduše vynechte sůl. Karamelová zmrzlina je dobrá sama o sobě, i když právě sůl dobře vyváží větší sladkost této příchutě.

500 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty 180 g krupicového cukru 300 ml plnotučného mléka 1–1,5 lžičky co nejkvalitnější soli, nejlépe fleur de sel 5 žloutků

Do pánve se silným dnem pomalu nasypte 2 lžíce cukru. Neopouštějte stanoviště, nejdřív se asi budete nudit, ale po 2 minutách se cukr začne rozpouštět a hnědnout při krajích. V tu chvíli přidejte cukr a jemně občas promíchejte; čím jemněji, tím lépe (já dělám takové minikroužky).

5

Když je cukr rozpuštěný, už jen počkejte, až zezlátne. Pak opatrně vlijte smetanu a vmíchejte ji. Zahřívejte, až se případné kousky karamelu úplně rozpustí. Přidejte mléko, prohřejte a přisypte sůl.

6

Pak opatrně karamelovou směs přilijte do žloutků rozmíchaných vedle v misce. Když se hmoty spojí, vraťte do hrnce a vařte do zhoustnutí (za prstem na stěrce by měla být cestička). Přelijte přes cedník (ten zachytí případné sražené zbytky bílků nebo žloutků) do nové nádoby, dejte vychladit a pak vlijte do zmrzlinovače.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...