Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 404 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 65 g
Tuky 0 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když jsme fotili tuhle voňavou parádu, chtěl fotograf Marek s food stylistkou Milkou udělat ještě jednu variantu. Jenže sorbet zmizel z redakčního mrazáku dřív, než si stihli připravit jiné nádobíčko... Geniální zmrzlina od Tří kopečků je prostě tááák dobrá!

Suroviny

maliny 500 g
limetová šťáva
z jedné limety
máta 1 svazek
cca 20 g
150 g
tmavý třtinový cukr
bílý rum 40 ml
kvalitní

1Nejdříve vyrobte cukrový sirup: zahřejte 150ml vody, nasypte do ní cukr, nechte ho rozpustit, přidejte mátu, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu (ale klidně i přes noc) v lednici.

2Mátu vyjměte a co nejvíc ji vymačkejte, aby ze sebe vydala všechnu chuť. Maliny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte.

3Maliny smíchejte s cukrovým sirupem, limetou a rumem. Vychlaďte a směs přesuňte do zmrzlinovače.

 

NĚCO NAVÍC


Meruňkový šerbet s kardamomem

Při výrobě šerbetu se místo smetany používá mléko. Oproti klasické zmrzlině je lehčí a méně tučný.

  • 450 g meruněk
  • 250 ml cukrového sirupu (svařte 250 ml vody a 250 g cukru)
  • celý zelený kardamom nebo 2 tobolky + případně špetka mletého
  • 250 ml plnotučného mléka

 

1Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a vložte do hrnce s cukrovým sirupem. Kardamom lehce zmáčkněte nožem, aby se uvolnilo jeho aroma, ale zrníčka se nedostala ven, a přihoďte ho k meruňkám.

2Povařte cca 10 minut, dokud meruňky nezměknou. Důkladně vychlaďte, vyndejte kardamom, rozmixujte. Pokud máte dřevnaté meruňky nebo vám vadí i sem tam slupička, propasírujte hmotu přes sítko. Přidejte mléko, případně ještě mletý kardamom a vlijte do zmrzlinovače.

Zmrzlina se slaným karamelem

„Sladké a pálivé dohromady akceptuje hodně lidí, ale jakmile dojde na slané a sladké, většina lidí je považuje za něco jako nespojitelného kočkopsa,“ píšou na svém blogu Tři kopečky. Dodávají ale, že slaný karamel je přímo určený k obracení nevěřících Tomášů na sladkoslanou víru. Pokud byste zjistili, že patříte mezi zanedbatelné procento, které slanosladko nesnesou, jednoduše vynechte sůl. Karamelová zmrzlina je dobrá sama o sobě, i když právě sůl dobře vyváží větší sladkost této příchutě.

  • 500 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 180 g krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1–1,5 lžičky co nejkvalitnější soli, nejlépe fleur de sel
  • 5 žloutků

1Do pánve se silným dnem pomalu nasypte 2 lžíce cukru. Neopouštějte stanoviště, nejdřív se asi budete nudit, ale po 2 minutách se cukr začne rozpouštět a hnědnout při krajích. V tu chvíli přidejte cukr a jemně občas promíchejte; čím jemněji, tím lépe (já dělám takové minikroužky).

2Když je cukr rozpuštěný, už jen počkejte, až zezlátne. Pak opatrně vlijte smetanu a vmíchejte ji. Zahřívejte, až se případné kousky karamelu úplně rozpustí. Přidejte mléko, prohřejte a přisypte sůl.

3Pak opatrně karamelovou směs přilijte do žloutků rozmíchaných vedle v misce. Když se hmoty spojí, vraťte do hrnce a vařte do zhoustnutí (za prstem na stěrce by měla být cestička). Přelijte přes cedník (ten zachytí případné sražené zbytky bílků nebo žloutků) do nové nádoby, dejte vychladit a pak vlijte do zmrzlinovače.

 

 

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit