Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 404 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 65 g
Tuky 0 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když jsme fotili tuhle voňavou parádu, chtěl fotograf Marek s food stylistkou Milkou udělat ještě jednu variantu. Jenže sorbet zmizel z redakčního mrazáku dřív, než si stihli připravit jiné nádobíčko... Geniální zmrzlina od Tří kopečků je prostě tááák dobrá!

Suroviny

maliny 500 g
limetová šťáva
z jedné limety
máta 1 svazek
cca 20 g
150 g
tmavý třtinový cukr
bílý rum 40 ml
kvalitní

1 Nejdříve vyrobte cukrový sirup: zahřejte 150ml vody, nasypte do ní cukr, nechte ho rozpustit, přidejte mátu, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu (ale klidně i přes noc) v lednici.

2 Mátu vyjměte a co nejvíc ji vymačkejte, aby ze sebe vydala všechnu chuť. Maliny rozmixujte, a pokud vám vadí zrníčka, propasírujte.

3 Maliny smíchejte s cukrovým sirupem, limetou a rumem. Vychlaďte a směs přesuňte do zmrzlinovače.

NĚCO NAVÍC


Meruňkový šerbet s kardamomem

Při výrobě šerbetu se místo smetany používá mléko. Oproti klasické zmrzlině je lehčí a méně tučný.

  • 450 g meruněk
  • 250 ml cukrového sirupu (svařte 250 ml vody a 250 g cukru)
  • celý zelený kardamom nebo 2 tobolky + případně špetka mletého
  • 250 ml plnotučného mléka


1 Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecek a vložte do hrnce s cukrovým sirupem. Kardamom lehce zmáčkněte nožem, aby se uvolnilo jeho aroma, ale zrníčka se nedostala ven, a přihoďte ho k meruňkám.

2 Povařte cca 10 minut, dokud meruňky nezměknou. Důkladně vychlaďte, vyndejte kardamom, rozmixujte. Pokud máte dřevnaté meruňky nebo vám vadí i sem tam slupička, propasírujte hmotu přes sítko. Přidejte mléko, případně ještě mletý kardamom a vlijte do zmrzlinovače.

Zmrzlina se slaným karamelem

„Sladké a pálivé dohromady akceptuje hodně lidí, ale jakmile dojde na slané a sladké, většina lidí je považuje za něco jako nespojitelného kočkopsa,“ píšou na svém blogu Tři kopečky. Dodávají ale, že slaný karamel je přímo určený k obracení nevěřících Tomášů na sladkoslanou víru. Pokud byste zjistili, že patříte mezi zanedbatelné procento, které slanosladko nesnesou, jednoduše vynechte sůl. Karamelová zmrzlina je dobrá sama o sobě, i když právě sůl dobře vyváží větší sladkost této příchutě.

  • 500 ml smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 180 g krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1–1,5 lžičky co nejkvalitnější soli, nejlépe fleur de sel
  • 5 žloutků


1 Do pánve se silným dnem pomalu nasypte 2 lžíce cukru. Neopouštějte stanoviště, nejdřív se asi budete nudit, ale po 2 minutách se cukr začne rozpouštět a hnědnout při krajích. V tu chvíli přidejte cukr a jemně občas promíchejte; čím jemněji, tím lépe (já dělám takové minikroužky).

2 Když je cukr rozpuštěný, už jen počkejte, až zezlátne. Pak opatrně vlijte smetanu a vmíchejte ji. Zahřívejte, až se případné kousky karamelu úplně rozpustí. Přidejte mléko, prohřejte a přisypte sůl.

3 Pak opatrně karamelovou směs přilijte do žloutků rozmíchaných vedle v misce. Když se hmoty spojí, vraťte do hrnce a vařte do zhoustnutí (za prstem na stěrce by měla být cestička). Přelijte přes cedník (ten zachytí případné sražené zbytky bílků nebo žloutků) do nové nádoby, dejte vychladit a pak vlijte do zmrzlinovače.

 

 

 

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit