0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohádková kuchařka s povídkami přináší recepty živé stravy

Pohádková kuchařka s povídkami přináší recepty živé stravy
sdílet:
Nová kuchařka pro děti a dospělé kombinuje pohádkové příběhy s živými recepty. Čtenáři si tak mohou projít pohádkovým světem a společně s bohyní Živou, která je jejich průvodkyní, uzdravit a oživit všechny pohádky. Zároveň se děti mohou vydávat na zázračné mise a zjišťovat, jaké zdravé dobroty nabízí jejich okolí.

Zaujala vás tato kuchařka? Pokud patříte mezi milovníky interaktivních knih, rozhodně bude podle vašeho gusta. Kniha má za úkol čtenáře zapojit nejen do přípravy receptů, ale i do dalších drobných aktivit. O netradiční kuchařce jsme mluvili s jednou z autorek Blankou Fišerovou.

Mohla byste nám přiblížit, zda jde spíše o pohádkovou knihu, nebo o kuchařku?
Jde o obojí. Jak procházíte pohádkovým světem, setkáváte se s různými pohádkovými příběhy a objevují se i témata pro zdravé recepty.

V čem je výjimečná?
Nevím, jestli jsem dostatečně prozkoumala českou knižní nabídku v tomto ohledu, ale každopádně jsem nenašla podobný koncept, který by kombinoval pohádkové vyprávění s recepty v takovéto podobě.

Kdo vymýšlel recepty?
Vznikaly ve spolupráci s jejich autorkou Zuzanou Lužnou, která se živou stravou dlouhodobě zabývá a popularizuje ji.

Pro koho je psaná?
Při tvorbě příběhů jsem vycházela z vlastní zkušenosti, protože jsem díky Zuzaně krok za krokem začala objevovat bohatství živé stravy. Říkala jsem si, že v takové pozici objevitelů jsou nejen děti, ale také dospělí, kteří se také mohou chtít se světem živé stravy seznámit. Je určená dětem, protože je hravá, ale zároveň myslíme i na dospělé. Nabízíme jim možnost, aby se třeba nadchli pro společnou aktivitu s dětmi a jednoduché recepty si s nimi vytvořili. Zároveň je kniha plná fantazie. Díky ilustracím Hany Mičkové se dá číst jako samostatný příběh, probouzí čtenáře k dalšímu rozvíjení nápadů a obrazů.

Je určena pouze pro ty, kteří preferují rostlinnou stravu?
Kniha je určená všem, kdo si chtějí oživit jídelníček. Pro nás je to jedna z mnoha cest, která se nabízí, když přemýšlíme o zdravějším způsobu stravování. Bude skvělé, když se děti i dospělí inspirují, když začnou přemýšlet nad tím, jaké jsou možnosti, co nabízí příroda. Vycházíme z naší vlastní lásky a úcty k přírodě, zvířatům a samozřejmě k dětem, i k člověku jako takovému. Zároveň ale nechceme dogmaticky tvrdit, že to je jediná možná cesta. Každý má možnost prozkoumat a rozhodnout se, co mu vyhovuje.

Proč bychom si ji měli koupit?
Jak už jsem zmínila, kniha v takové podobě v české knižní nabídce není, chtěly jsme přijít s něčím novým. Kromě originálního konceptu nabízí i výjimečné zpracování. Bude mít 160 stran a 15 malých knížeček s recepty, které se budou moci samostatně používat a z knihy vyndat. Výtvarnice pracuje s linoryty, které dále digitálně zpracovává do výsledných ilustrací. Knihu budeme tisknout ofsetem a bude ručně knihařsky zpracovaná. Záleží nám na tom, aby vzniklo hmatatelné, jedinečné dílo – jak obsahem, tak i formou.

Jak můžeme zrodu knihy pomoci?
Pomoci můžete tak, že si knihu nebo jiné odměny předplatíte v právě probíhající crowdfundingové kampani, která potrvá do 17. dubna. Nabízíme knihu za výhodnější cenu, limitovanou edici s ochutnávkou superpotravin, možnost účasti na křtu pro uzavřenou společnost s velkým živým rautem a propojením s inspirativními lidmi, také kurzy živé stravy Zuzky Lužné za výhodnější ceny. Snažily jsme se, aby si odměnu našli i lidé, kterým se naše myšlenka líbí, ale knihu by sami nevyužili. A samozřejmě nás nejvíce bude těšit, když se myšlenka Živého prince bude šířit dál, když si lidé budou vážit darů přírody a dokážou je v rozumné míře zužitkovat.

Přispějte ke vzniku originální pohádkové kuchařky! Pomoci můžete na tomto linku: bit.ly/hithitzivyprinc.

Související články

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže
  • Tipy a triky

Vaříme pro zdraví: hnědá rýže

Hnědá nebroušená rýže se zachovaným klíčkem a otrubami má příjemnou oříškovou příchuť, je zdravější než bílá rýže a snáze, i když o něco déle se vaří.   ...
Snídejte zdravě
  • Zajímavosti

Snídejte zdravě

Pokud nemíváte ráno na přípravu poctivé snídaně čas, myslete na ni s předstihem a pusťte se do ní už večer. Vybírejte takové recepty, kter...
Je váš jogurt opravdu zdravý?
  • ARCHIV / nepridavat nove

Je váš jogurt opravdu zdravý?

SUROVINY Hledejte výrobky s co nejmenším počtem přísad. Nejzdravější je bílý jogurt, který obsahuje jen jogurtovou kulturu a mléko. Cokoli navíc znamená jen méně zdraví a více kalorií. Pokud vám chybí nějaká příchuť, přidejte ovoce...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit