Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad

Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad
sdílet:
Také vás trápí otázka plýtvání potravinami a vše, co máte v lednici, se snažíte využít do nejmenšího zbytku? Jenomže jak se to dělá v supermarketech? Naštěstí i tam se začíná blýskat na dobré časy. Některé velké řetězce totiž zajímá, jak využít neprodané ovoce a zeleninu. To je příběh Zbytkolády. O co jde?

Potravinová banka v Praze a pro Středočeský kraj dostává každý den čerstvé ovoce a zeleninu z prodejen a distribuuje ji ze svých skladů ve Zdibech a Hostivaři svým klientům, mezi které patří například Naděje, Charita, Armáda spásy, Červený kříž, Diakonie, Klokánek, Nízkoprahová centra, Azylové domy a několik dalších.

Některé řetězce před víkendem zaznamenají, že některá zelenina a ovoce zůstane nevyužitá, proto je pravidelně zpracovávána, aby se z ní nestal odpad a měla další využití.

„Děláme buď zavařeniny, nebo kompoty, čalamády, tak aby nezůstaly žádné zbytky, aby zelenina a ovoce byly spotřebovány a přinášely užitek. Proto tomu říkáme Zbytkoláda, že to je vlastně výrobek ze zbytků, které by se jinak staly odpadem,“ vysvětluje Věra Doušová, předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky.

Společnými silami bylo za jeden den zpracováno 700 kg ovoce a zeleniny. Všechny sklenice měly obecné označení Zbytkoláda. Použity byly rodinné recepty, tradiční i moderní, a marmeládami, džemy, kompoty, čalamádami a dalšími variacemi upravené zeleniny a ovoce se naplnilo dvě stě sklenic.

S potravinovou bankou spolupracuje mnoho velkých řetězců, mimo jiné i přes 150 prodejen Tesco. „Velmi vítáme tuto aktivitu se Zbytkoládou, kdy ovoci, zelenině a dalším potravinám dáváme další šanci,“ uvedl Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesco.

Příběh Zbytkolády najdete ve videu zde: https://youtu.be/ADgl7mxw-Hk

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín