0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad

Aby se z darovaného ovoce a zeleniny nestal odpad
sdílet:
Také vás trápí otázka plýtvání potravinami a vše, co máte v lednici, se snažíte využít do nejmenšího zbytku? Jenomže jak se to dělá v supermarketech? Naštěstí i tam se začíná blýskat na dobré časy. Některé velké řetězce totiž zajímá, jak využít neprodané ovoce a zeleninu. To je příběh Zbytkolády. O co jde?

Potravinová banka v Praze a pro Středočeský kraj dostává každý den čerstvé ovoce a zeleninu z prodejen a distribuuje ji ze svých skladů ve Zdibech a Hostivaři svým klientům, mezi které patří například Naděje, Charita, Armáda spásy, Červený kříž, Diakonie, Klokánek, Nízkoprahová centra, Azylové domy a několik dalších.

Některé řetězce před víkendem zaznamenají, že některá zelenina a ovoce zůstane nevyužitá, proto je pravidelně zpracovávána, aby se z ní nestal odpad a měla další využití.

„Děláme buď zavařeniny, nebo kompoty, čalamády, tak aby nezůstaly žádné zbytky, aby zelenina a ovoce byly spotřebovány a přinášely užitek. Proto tomu říkáme Zbytkoláda, že to je vlastně výrobek ze zbytků, které by se jinak staly odpadem,“ vysvětluje Věra Doušová, předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky.

Společnými silami bylo za jeden den zpracováno 700 kg ovoce a zeleniny. Všechny sklenice měly obecné označení Zbytkoláda. Použity byly rodinné recepty, tradiční i moderní, a marmeládami, džemy, kompoty, čalamádami a dalšími variacemi upravené zeleniny a ovoce se naplnilo dvě stě sklenic.

S potravinovou bankou spolupracuje mnoho velkých řetězců, mimo jiné i přes 150 prodejen Tesco. „Velmi vítáme tuto aktivitu se Zbytkoládou, kdy ovoci, zelenině a dalším potravinám dáváme další šanci,“ uvedl Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesco.

Příběh Zbytkolády najdete ve videu zde: https://youtu.be/ADgl7mxw-Hk

Související články

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování
  • Tipy a triky

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Bojujete s přebytky letní sezony, potřebujete zavařit meruňky, švestky, okurky, připravit hruškové nebo jablečné kompoty? Borůvky z lesa čekají v bandasce na svou chvíli, houby v košíku také.  V řadě na zavařovací hrnec stojí i...
Vyrábíte domácí zavařeniny a sirupy? Prodejte je!
  • Zajímavosti

Vyrábíte domácí zavařeniny a sirupy? Prodejte je!

Baví vás příprava domácích zavařenin, vyrábíte malované květináče nebo mícháte vlastní bylinkové mastičky, které rozdáváte přátelům jako vlastnoručně vyrobené dárky? Rozšiřte okruh šťastlivců, kteří si užívají výsledky vaší tvorby....
Aby zavařenina vydržela
  • Tipy a triky

Aby zavařenina vydržela

Základní pravidlo zacházení se zavařeninou je jednoduché: Neolizujte vařečku ani lžičku, dokud neskončíte.   ...
Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání
  • ARCHIV / nepridavat nove

Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání

Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje. Produkty z ovoce, jako například šťávy se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Proto, aby vydržely déle, je nezbytným pomocníkem...
Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání
  • ARCHIV / nepridavat nove

Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání

Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje. Produkty z ovoce, jako například šťávy se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Proto, aby vydržely déle, je nezbytným pomocníkem...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit