Inspirace přišla z britské kuchyně. Podobnou náplň (mincemeat), ještě spojenou tukem, tam používají do vánočních košíčků z křehkého těsta.
Suroviny
Postup
Část citrusové kůry nastrouhejte, část ponechte ve spirálkách. Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dejte do kastrůlku, kde budete zavařovat. Nechte přes noc rozležet v chladu, aby se krásně rozvinuly vůně.
Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).
SPOUSTA MOŽNOSTÍ
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buchet.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů )
Komentáře