0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Na 1 kg zavařeniny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2588 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 570 g
Tuky 15 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirace přišla z britské kuchyně. Podobnou náplň (mincemeat), ještě spojenou tukem, tam používají do vánočních košíčků z křehkého těsta.

Suroviny

citron 1 ks
kůra a šťáva
pomeranč 1 ks
kůra a šťáva
kandované ovoce 100 g
jemně nasekané
mandle loupané 25 g
nakrájené
rozinky 400 g
nejlépe směs světlých a tmavých (sultánek a korintek)
hnědý cukr 170 g
perníkové koření 2 ČL
brusinková zavařenina 3 PL
nemusí být
alkohol
trocha, na zakápnutí

1 Část citrusové kůry nastrouhejte, část ponechte ve spirálkách. Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dejte do kastrůlku, kde budete zavařovat. Nechte přes noc rozležet v chladu, aby se krásně rozvinuly vůně.

2 Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).

SPOUSTA MOŽNOSTÍ
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buchet.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Obchod Apetit