0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 oblíbených pochoutek, které vznikly omylem

Nachos
ZDROJ: Herson Rodriguez/Unsplash
sdílet:

Věděli jste, že spoustu celosvětově oblíbených pochoutek vzniklo omylem? Stojí za nimi čirá náhoda, nedostatek surovin nebo nějaký ten přešlap v kuchyni. Pojďte spolu s námi odhalit, jak vznikl nanuk, chipsy nebo třeba italské tiramisu!

Chipsy

Křupavé bramborové lupínky jsou oblíbené po celém světě. Nevěřili byste, čemu vděčíme za jejich vznik! Stojí za nimi rozčílení amerického kuchaře George Cruma v polovině 19. století.

  • Zákazníci mu neustále vraceli hranolky s tím, že jsou moc vlhké a tlusté. George se nakonec naštval, brambory nakrájel na ty nejtenčí plátky a usmažil.
  • Zákazníkům smažené křupavé plátky brambor natolik zachutnali, že zprávu o nich a jejich kuchaři šířili dál. Crum si nakonec otevřel vlastní restauraci.

Nachos

Také mexické nachos vznikly improvizací, a to rukou číšníka jménem Ignacio Anaya García.

  • Ignacio v roce 1943 obsluhoval hladové manželky texaských vojáků. V tu dobu ale v restauraci nebyl kuchař. Ignacio se tedy rozhodl improvizovat a usmažil tortilly nakrájené na trojúhelníčky, posypal je sýrem, trochou chilli a nakonec vše zapekl v troubě.
  • Název pokrmu je odvozen od přezdívky číšníka, kterému se říkalo Nacho.  

Cornflakes

Za snídaňovou pochoutkou zvanou cornflakes stojí doktor Kellog se svým bratrem. Doktor Kellog byl vedoucí sanatoria v Michigenu a zaměřoval se na zdravou výživu. 

  • Jednou, když bratři vymýšleli zdravé jídlo, uvařili pšenici a zapomněli ji na plotně tak dlouho, až nakonec zvtrdla. Bratři se pokusili tvrdou pšenici rozválet. Ta se rozpraskala na vločky, které bratři upekli.
  • Vzniklé křupavé pčeničné lupínky pacientům doktora Kelloga zachutnali, stejný postup tak zopakovali s kukuřicí.
  • V roce 1896 si svůj nápad nechali patentovat a založili rodinnou firmu Kellogg’s.

Sandwich

Sendvič je skvělý pokrm pro případy, kdy nestíháte, potřebujete jíst za pochodu nebo chcete něco praktického, ale vydatného na cesty. A jak vznikl? 

  • Sendvič vznikl v roce 1762 díky hraběti ze Sandwiche, který byl vášnivým hráčem a svému kuchaři nařídil, aby připravil pokrm, kvůli kterému nebude muset opouštět hru.
  • Kuchař hraběti přinesl dva plátky toustového chleba, mezi které vložil hovězí maso a další ingredience a sendvič byl na světě!

Modrý sýr

Charakteristckou vlastností modrých sýrů je jejich plíseň. Není tedy těžké uhodnout, že za jejich vznikem  stojí zapomnětlivost!

  • Legenda praví, že v 7. století zapomněl pastýř ve francouzské vesnici Roquefort na svůj oběd schovaný v jeskyni.
  • O pár měsíců později se pastýř do jeskyně vrátil a našel tam sýr napadený plísní penicillium roqueforti, která v jeskyni rostla. 

Nutella

Za vznikem oblíbené kakaové pomazánky Nutella stojí nedostatek čokolády způsobený druhou světovou válkou.

  • Tehdy se italský pekař Pietro Ferrero pokoušel vytvořit alternativu čokolády. Použil kakao, lískové oříšky a cukr. Netušil, že touto kombinací vytvoří lahodnou sladkou pomazánku. 

Nanuk

Oblíbená letní osvěžující pochoutka –⁠ nanuk vznikla rukou teprve jedenáctiletého chlapce Franka Eppersona ze San Francisca.

  • Frank si šel jednoho dne hrát s kamarády a na verandě zapomněl kelímek s limonádou a dřevěným míchátkem.
  • Druhý den zjistil, že limonáda přes noc zamrzla i s dřívkem. Ledovou pochoutku nabízel rodině a přátelům.
  • Když Frank dospěl, začal svůj vynález prodávat a v roce 1923 si produkt nechal patentovat pod názvem „Popsicle“ (anglicky nanuk).   

Kornouty na zmrzlinu

O vzniku zmrzlinových kornoutů se vedou mnohaleté spory. Nejčastěji se ale setkáte s legendou, která praví, že

  • Arndol Fornachou prodal na světovém veletrhu v St. Louis na počátku 20. století tolik zmrzliny, až mu došly kelímky.
  • Syřan Ernest Hamwi ze sousedního stánku ho zachránil, když mu nabídl tenké křupavé oplatky obalené v cukru. Ty byly srolované tak, že do nich Arnold mohl vkládat kopečky zmrzliny. 

Tiramisu

Také italský dezert tiramisu údajně vznikl zcela náhodou. Ačkoliv je za otce tiramisu považován Ado Campeolo, dezert vznikl pod rukama jeho ženy a šéfkuchaře Roberta Linguanotta. Údajně k tomu došlo při výrobě vanilkové zmrzliny.

  • Linguanotto omylem upustil do misky s vejci a cukrem sýr mascarpone. Směs ochutnal a zjistil, že má příjemnou chuť.
  • Společně s ženou Campeola pak směs zdokonalili přidáním piškotů namočených v kávě a kakaem. Vzniklý dezert nazvali tiramisu.

Tarte Tatin

Vznik francouzského obráceného jablečného koláče je spojen se sestrami Tatinovými.

  • Stephanie a Caroline Tatinovi v 19. století vlastnily hotel kousek od Paříže, který byl plný hostů. Traduje se, že v samém spěchu jedna ze sester upustila formu s připraveným koláčem, a tak ho vrátila zpátky opačnou stranou.
  • Jiná legenda praví, že Stephanie převařila směs jablek, cukru a másla, která měla být původně určena na tradiční jablečný koláč. Cítila, jak se směs připaluje, a tak ji zakryla těstem a dala dopéct do trouby.

Ať už to bylo jakkoliv, koláč měl úspěch a sestry ho zařadily do nabídky tradičních francouzských dezertů.

Zdroje informací: Bored Panda, BBC Good Food, Eating Well, Food Insider

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit