Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dětský hit léta – opečené marshmallow na ohni: Originální cukrovinka vznikla z přírodního léku na bolest v krku

Domácí vanilkové marshmallow
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Kořeny dnešních pěnových bonbonů marshmallow sahají až do starověkého Egypta. Dnes jsou marshmallows součástí americké popkultury, o čemž svědčí nejen jejich samotné pojídání, ale také příprava na ohni nebo tvorba originálních jedlých dekorací.

Co je součástí pravého marshmallow (máršmelou či máršmeloun) a jak přišla tato cukrovinka ke svému názvu? Napoví nám složení i původní využití.

  • Název Marshmallow nebo Marsh Mallow označuje rostlinu Althaea officinalis (česky proskurník lékařský, lidově též ibišek), z jejíchž plodů vyráběli starověcí Egypťané přírodní lék na bolest v krku.
  • První předchůdce dnešních marshmallows tak vznikl již ve 4. tis. př.n.l., kdy s přidáním medu vznikl nejen úspěšný lék, ale také sladkád pochoutka pro vyšší vrstvy tehdejší společnosti. 
  • Do světa cukrovinek však marshmallows přivezli až v 19. století Francouzi, kteří původní recepturu zdokonalili o cukrový sirup a více se tím přiblížili podobě dnešních marshmallows.
  • Základní ingredience obohatili cukráři o vaječný bílek a želatinu, což dalo základ pro dnešní světoznámé marshmallows bonbonky. 

Díky automatizovanému procesu výroby, který v roce 1948 uvedl na světlo světa americký vynálezce Alex Doumak, byla výroba marshmallows snadnější a cenově dostupnější. Zároveň dal tento proces cukrovince její typický tvar valečku.

Navzdory původním kořenům se tak marshmallows považují za symbol americké popkultury a jsou využívány nejen jako samostatná cukrovinka. Své místo mají také v kuchyni jako součást amerických pokrmů. 

Dnešní podoba marshmallows

Dnes najdeme marshmallows ve specializovaných obchodech s cukrovinkami i v síti běžných supermarketů. Vybírat můžeme z mnoha tvarů, barev, velikostí a dokonce i příchutí.

  • Věděli jste, že v USA je běžné opékání velkých marshmallows na ohni? Horký vzduch cukrovinku nafoukne a vytvoří na ní jakousi karamelovou krustu. Uvnitř je po opečení bonbon krémově tekutý.

Chcete-li si tímto dezertem zpříjemnit klasickou opékačku špekáčků, dejte jen pozor, abyste je nespálili. Stačí jen velmi krátký čas nad ohněm v řádu vteřin, jinak se marshmallow spálí a zhořkne.

  • Malé marshmallows se pak s oblibou přidávají do horkého kakaa nebo čokolády se šlehačkou
  • Bonbonky marshmallow si můžete vyrobit i doma a není to žádná věda. Stačí vám pouze krupicový cukr, želatina, škrob, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Přidat můžete ještě potravinářské barvivo.

Marshmallow fluf: sladká pomazánka a originální dortová dekorace

Marshmallow fluf je něco mezi krémem a pěnou. Dá se snadno roztírat, ujídat lžičkou, nebo z ní můžete vytvořit originální jedlou dekoraci.

  • V USA je Marshmallow fluf oblíbenou pochoutkou na bílém toastu v kombinaci s arašídovým máslem.

Marshmallow fluf můžete koupit již hotový, nebo si ho s námi vyrobit. V kupované verzi se do marshmallow fluf přidává kukuřičný škrob pro získání potřebné hustoty. V našem receptu na obdobnou verzi si vystačíte pouze s marshmallows. 

Co budete potřebovat?

  • 8 ks bonbonů marshmallow

Jak připravit dokonalou dekoraci?

  1. Marshmallows vložte do žáruvzdorné misky a rozehřejte v mikrovlnné nebo klasické troubě. V mikrovlnce postačí zhruba půl minuty.
  2. Nechte chvilku zchladnout a vyzkoušejte prsty, zda se z hmoty dají tvořit vlákna.
  3. Do misky namočte špičky prstů a postupně vytahujte vlákna rozehřátých marshmallows. Zdobte dorty, koláče či cupcaky podle vlastní fantazie. 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín