Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zbylou vánočkou: Připravte si chudé rytíře, skořicové polštářky a další doborty. Tvrdou vánočku můžete i rozemlít a použít na sušenky

Slavnostní žemlovka z vánočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Starší vánočka je perfektní základ pro další kreace. Dejte druhou šanci staršímu pečivu a proměňte ho v luxusní sladkou snídani, kterou si zamiluje celá rodina! 

Zvlhčení

Plátkům vánočky dopřejte lázeň ve směsi mléka či smetany, cukru a vajec, případně koření, jako je skořice. Můžete ji zapéct jako žemlovku s tvarohem a jablky či britský bread pudding nebo připravit sladké smaženky (např. chudí rytíři, francouzský toust či španělské torrijas). Nasáklá rozmixovaná vánočka se může stát těstem na lívance nebo smažené fritters: do hmoty můžete přidat i přezrálé banány.

Tenhle recept na žemlovku z vánočky si zamilujete. Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.

Před časem jsme také vyzkoušeli virální recept na skořicové polštářky. Ty naše byly sice z mazance, ale z vánočky budou také skvělé, ač budou mít nepravidelný tvar.

Skryt pre seznam

Opečení

Kostičky vánočky opečte na másle a troše cukru a použijte jako posypku na zmrzlinu či do pohárů. Nebo uvařte žloutkový krém (či pravé šodó) a podávejte teplé na způsob buchtiček. Fantastická snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu. Připravená je za pár minut, o to déle si ji můžete vychutnávat…


Rozemletí

Hodí se v případě velmi tvrdé, suché vánočky. Pečivo natrhejte na kusy, případně dosušte a rozemelte. Vzniklá mouka je skvělým základem třeba na čokoládové sušenky anebo jako posypka pod jablka ve štrúdlu.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...