Starší vánočka je perfektní základ pro další kreace. Dejte druhou šanci staršímu pečivu a proměňte ho v luxusní sladkou snídani, kterou si zamiluje celá rodina!
Zvlhčení
Plátkům vánočky dopřejte lázeň ve směsi mléka či smetany, cukru a vajec, případně koření, jako je skořice. Můžete ji zapéct jako žemlovku s tvarohem a jablky či britský bread pudding nebo připravit sladké smaženky (např. chudí rytíři, francouzský toust či španělské torrijas). Nasáklá rozmixovaná vánočka se může stát těstem na lívance nebo smažené fritters: do hmoty můžete přidat i přezrálé banány.
Tenhle recept na žemlovku z vánočky si zamilujete. Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.
Před časem jsme také vyzkoušeli virální recept na skořicové polštářky. Ty naše byly sice z mazance, ale z vánočky budou také skvělé, ač budou mít nepravidelný tvar.
Opečení
Kostičky vánočky opečte na másle a troše cukru a použijte jako posypku na zmrzlinu či do pohárů. Nebo uvařte žloutkový krém (či pravé šodó) a podávejte teplé na způsob buchtiček. Fantastická snídaně jako z pětihvězdičkového hotelu. Připravená je za pár minut, o to déle si ji můžete vychutnávat…
Rozemletí
Hodí se v případě velmi tvrdé, suché vánočky. Pečivo natrhejte na kusy, případně dosušte a rozemelte. Vzniklá mouka je skvělým základem třeba na čokoládové sušenky anebo jako posypka pod jablka ve štrúdlu.
Zdroj: Apetit