Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8894 kcal
Bílkoviny 234 g
Cukr 1167 g
Tuky 360 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dezert známý ve Francii jako pain perdu (ztracený chléb) semlely české školní kuchyně v dusivou žemlovku. Zkuste vzkřísit chlebíček vonící vanilkou a smetanou…

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
bílý
žloutek 4 ks
máslo 50 g
rozpuštěné
krupicový cukr 175 g
smetana ke šlehání 400 ml
mléko 400 ml
plnotučné
rozinky 50 g
vanilkový cukr
muškátový oříšek

Plátky chleba potřené z jedné strany máslem srovnejte na sebe, ostrým nožem jim odkrojte kůrku a překrojte je na trojúhelníky.

V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svařte s vanilkovým cukrem. Vanilkový krém a žloutky promíchejte.

Do vymazané zapékací misky skládejte stříšky z chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypte rozinkami a strouhněte na ni muškátový oříšek. Zalijte dvěma třetinami krému a nechte 20 minut stát. Dolijte zbytek a zapékací nádobu přikrytou alobalem vložte do většího pekáčku s teplou vodou sahající asi do dvou třetin misky. V troubě předehřáté na 160 °C (horkovzdušná), nebo na 180 °C (ostatní) pečte žemlovku 25–35 minut.

Pekáč vyjměte z trouby a misku z pekáče, odstraňte alobal a povrch moučníku hustě pocukrujte. Zapečte pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Nevidím kolik mám dát žloutků. Na takové množství mléka a smetany asi hodně? Má to někdo vyzkoušené a poradí?

Anonym

Moc ráda bych Ti pomohla, proběhla jsem všechny staré Apetity, kde tento recept byl, ale bohužel zrovna to potřebné číslo jsem někomu půjčila... škoda

Anonym

Ráda Vám pomůžu. Napište mi, ve kterém čísle recept byl, číslo vydání se u recetu nezobrazuje.

Anonym

tak už jsem našla správné číslo, škoda, že ho tady nepíšou u receptu, moc by to vše ulehčilo, že to opravíte Apetite? Bylo to číslo duben 2004/str. 15: a ty žloutky tam nejsou nikde napsané.

Anonym

v niektorm z dalších cisel písali, ze tam majú byt cca 4 vajícka..

Anonym

Dík, ale proč to neopraví alspoň tady na webu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit