0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8894 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 1167 g
Tuky 360 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert známý ve Francii jako pain perdu (ztracený chléb) semlely české školní kuchyně v dusivou žemlovku. Zkuste vzkřísit chlebíček vonící vanilkou a smetanou…

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
bílý
žloutek 4 ks
máslo 50 g
rozpuštěné
krupicový cukr 175 g
smetana ke šlehání 400 ml
mléko 400 ml
plnotučné
rozinky 50 g
vanilkový cukr
muškátový oříšek

Postup

1

Plátky chleba potřené z jedné strany máslem srovnejte na sebe, ostrým nožem jim odkrojte kůrku a překrojte je na trojúhelníky.

2

V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svařte s vanilkovým cukrem. Vanilkový krém a žloutky promíchejte.

3

Do vymazané zapékací misky skládejte stříšky z chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypte rozinkami a strouhněte na ni muškátový oříšek. Zalijte dvěma třetinami krému a nechte 20 minut stát. Dolijte zbytek a zapékací nádobu přikrytou alobalem vložte do většího pekáčku s teplou vodou sahající asi do dvou třetin misky. V troubě předehřáté na 160 °C (horkovzdušná), nebo na 180 °C (ostatní) pečte žemlovku 25–35 minut.

4

Pekáč vyjměte z trouby a misku z pekáče, odstraňte alobal a povrch moučníku hustě pocukrujte. Zapečte pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Nevidím kolik mám dát žloutků. Na takové množství mléka a smetany asi hodně? Má to někdo vyzkoušené a poradí?

Anonym

Moc ráda bych Ti pomohla, proběhla jsem všechny staré Apetity, kde tento recept byl, ale bohužel zrovna to potřebné číslo jsem někomu půjčila... škoda

Anonym

Ráda Vám pomůžu. Napište mi, ve kterém čísle recept byl, číslo vydání se u recetu nezobrazuje.

Anonym

tak už jsem našla správné číslo, škoda, že ho tady nepíšou u receptu, moc by to vše ulehčilo, že to opravíte Apetite? Bylo to číslo duben 2004/str. 15: a ty žloutky tam nejsou nikde napsané.

Anonym

v niektorm z dalších cisel písali, ze tam majú byt cca 4 vajícka..

Anonym

Dík, ale proč to neopraví alspoň tady na webu

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit