Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8894 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 1167 g
Tuky 360 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert známý ve Francii jako pain perdu (ztracený chléb) semlely české školní kuchyně v dusivou žemlovku. Zkuste vzkřísit chlebíček vonící vanilkou a smetanou…

Suroviny

toustový chléb 12 plátků
bílý
žloutek 4 ks
máslo 50 g
rozpuštěné
krupicový cukr 175 g
smetana ke šlehání 400 ml
mléko 400 ml
plnotučné
rozinky 50 g
vanilkový cukr
muškátový oříšek

Plátky chleba potřené z jedné strany máslem srovnejte na sebe, ostrým nožem jim odkrojte kůrku a překrojte je na trojúhelníky.

V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Mléko a smetanu svařte s vanilkovým cukrem. Vanilkový krém a žloutky promíchejte.

Do vymazané zapékací misky skládejte stříšky z chleba máslovou stranou nahoru, každou vrstvu posypte rozinkami a strouhněte na ni muškátový oříšek. Zalijte dvěma třetinami krému a nechte 20 minut stát. Dolijte zbytek a zapékací nádobu přikrytou alobalem vložte do většího pekáčku s teplou vodou sahající asi do dvou třetin misky. V troubě předehřáté na 160 °C (horkovzdušná), nebo na 180 °C (ostatní) pečte žemlovku 25–35 minut.

Pekáč vyjměte z trouby a misku z pekáče, odstraňte alobal a povrch moučníku hustě pocukrujte. Zapečte pod grilem nebo v hodně rozpálené troubě, až začne cukr karamelizovat.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Nevidím kolik mám dát žloutků. Na takové množství mléka a smetany asi hodně? Má to někdo vyzkoušené a poradí?

Anonym

Moc ráda bych Ti pomohla, proběhla jsem všechny staré Apetity, kde tento recept byl, ale bohužel zrovna to potřebné číslo jsem někomu půjčila... škoda

Anonym

Ráda Vám pomůžu. Napište mi, ve kterém čísle recept byl, číslo vydání se u recetu nezobrazuje.

Anonym

tak už jsem našla správné číslo, škoda, že ho tady nepíšou u receptu, moc by to vše ulehčilo, že to opravíte Apetite? Bylo to číslo duben 2004/str. 15: a ty žloutky tam nejsou nikde napsané.

Anonym

v niektorm z dalších cisel písali, ze tam majú byt cca 4 vajícka..

Anonym

Dík, ale proč to neopraví alspoň tady na webu

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit