14 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků

Co si jako první vybavíte pod pojmem žemlovka? Školní jídelnu nebo sváteční oběd u babičky? Ať jsou vaše vzpomínky na žemlovku jakékoliv, my vám v následujícím článku poradíme, jak dovést tento pokrm k dokonalosti. Vyzkoušejte žemlovku z loupáků, vánočky nebo croissantů!
S jistotou lze tvrdit, že řada dezertů vznikla proto, že se tak skvěle využilo staršího chleba nebo pečiva. Namáčelo se v mléce, oslazené a doplněné máslem a čerstvým nebo sušeným ovocem se zapékalo. Sladký nákyp ze staršího pečiva se připravuje dodnes, upéct však můžete i slanou variantu.
- Bread and butter pudding je anglický výraz pro žemlovku. Využívá nejrůznějšího staršího pečiva od toustů přes plátky bagety či italské bábovky panettone. Přelévá se smetanovým žloutkovým krémem s rozinkami, kandovanou kůrou apod. a zapéká.
- Velmi podobný je egyptský dezert om-ali. Turecký palácový chléb jsou osušené plátky chleba povařené v cukrovo-medovém sirupu, ovoněném růžovou vodou.
- Podobný je i indický šahi tukra, smažený v přepuštěném másle a ovoněný šafránem.
- Zemlbába má vzhledem k dějinné i jazykové propojenosti německou družku jménem Semmelbaba. O recepty s nejrůznějšími variacemi přísad se dělíme zhruba od dob c. a k. monarchie. V německy mluvících zemích jde o předpis zavátý časem, ale s dobrou pověstí; u nás normalizačně pošramocenou.
Co do žemlovky přidat a jak ji péct
Sladká žemlovka neboli zemlbába má ve středoevropské kuchyni dlouholetou tradici, minimálně z dob Rakouska-Uherska. Narazíte na ni nejen v českých zemích, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo v Rakousku. Liší se v použitém pečivu a v náplních.
- Základem žemlovky je vždy bílé pečivo, které se namáčí do slazeného mléka s vajíčkaem
- Do vymazaného pekáče se následně střídavě vrství pečivo a ovoce. Nejčastěji se přidávají jablka se skořicí.
- Přidat můžete také tvaroh s rozinkami. Tvaroh však můžete vyměnit za mascarpone, ricottu či vanilkový krém.
- Nemusíte se obávat vyšperkovat žemlovku ořechy, citronovou kůrou nebo dalším sušeným ovocem.
- Do slaných variant žemlovky se přidává například šunka, sýry, zelenina a bylinky. Jinak je postup a namáčení pečiva do smetany či mléka a vajec stejný.
- Zemlbábě sluší bohatá sněhová čepice z ušlehaných bílků.
Žemlovka z croissantu či vanilkový krém? Proč ne
Napadlo vás někdy připravit žemlovku trošku jinak? Do zemlbáby většinou volíme bílé pečivo jako rohlíky, veku nebo toustový chléb. Použít ale můžete i sladké pečivo, které už pozbylo čerstvost a je škoda ho vyhazovat. Co takhle vyzkoušet nákyp z vánočky, croissantů nebo loupáků? Pečivo můžete i kombinovat.
- Zatímco české žemlovky mají nejraději náplň z tvarohu, jinde se často používají vanilkové krémy. Oba postupy můžete zkombinovat, když vychladlý krém utřete s tvarohem. Luxusní verze vznikne při použití smetanového krému mascarpone. V Německu se často přidává strouhaná citronová kůra.
- Vanilkový smetanový krém je pro cukráře tak základní, že se mu říkává cukrářský (crème patisserie), vzhledem k původu také někdy anglický (crème anglaise). Vaří se z plnotučného mléka a/nebo smetany, zahřáté k bodu varu s tobolkou vanilky a prošlehané se žloutky. Z vanilky můžete vyškrábnout semínka a vrátit je do krému.
- Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy.
Zdroj info: časopis Apetit