0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

14 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků

14 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků
ZDROJ: Apetit

Co si jako první vybavíte pod pojmem žemlovka? Školní jídelnu nebo sváteční oběd u babičky? Ať jsou vaše vzpomínky na žemlovku jakékoliv, my vám v následujícím článku poradíme, jak dovést tento pokrm k dokonalosti. Vyzkoušejte žemlovku z loupáků, vánočky nebo croissantů!

S jistotou lze tvrdit, že řada dezertů vznikla proto, že se tak skvěle využilo staršího chleba nebo pečiva. Namáčelo se v mléce, oslazené a doplněné máslem a čerstvým nebo sušeným ovocem se zapékalo. Sladký nákyp ze staršího pečiva se připravuje dodnes, upéct však můžete i slanou variantu. 

  • Bread and butter pudding je anglický výraz pro žemlovku. Využívá nejrůznějšího staršího pečiva od toustů přes plátky bagety či italské bábovky panettone. Přelévá se smetanovým žloutkovým krémem s rozinkami, kandovanou kůrou apod. a zapéká.
  • Velmi podobný je egyptský dezert om-ali. Turecký palácový chléb jsou osušené plátky chleba povařené v cukrovo-medovém sirupu, ovoněném růžovou vodou.
  • Podobný je i indický šahi tukra, smažený v přepuštěném másle a ovoněný šafránem.
  • Zemlbába má vzhledem k dějinné i jazykové propojenosti německou družku jménem Semmelbaba. O recepty s nejrůznějšími variacemi přísad se dělíme zhruba od dob c. a k. monarchie. V německy mluvících zemích jde o předpis zavátý časem, ale s dobrou pověstí; u nás normalizačně pošramocenou.

Co do žemlovky přidat a jak ji péct

Sladká žemlovka neboli zemlbába má ve středoevropské kuchyni dlouholetou tradici, minimálně z dob Rakouska-Uherska. Narazíte na ni nejen v českých zemích, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo v Rakousku. Liší se v použitém pečivu a v náplních.

  • Základem žemlovky je vždy bílé pečivo, které se namáčí do slazeného mléka s vajíčkaem 
  • Do vymazaného pekáče se následně střídavě vrství pečivo a ovoce. Nejčastěji se přidávají jablka se skořicí.
  • Přidat můžete také tvaroh s rozinkami. Tvaroh však můžete vyměnit za mascarpone, ricottu či vanilkový krém.
  • Nemusíte se obávat vyšperkovat žemlovku ořechy, citronovou kůrou nebo dalším sušeným ovocem.
  • Do slaných variant žemlovky se přidává například šunka, sýry, zelenina a bylinky. Jinak je postup a namáčení pečiva do smetany či mléka a vajec stejný.
  • Zemlbábě sluší bohatá sněhová čepice z ušlehaných bílků.

Žemlovka z croissantu či vanilkový krém? Proč ne

Napadlo vás někdy připravit žemlovku trošku jinak? Do zemlbáby většinou volíme bílé pečivo jako  rohlíky, veku nebo toustový chléb. Použít ale můžete i sladké pečivo, které už pozbylo čerstvost a je škoda ho vyhazovat. Co takhle vyzkoušet nákyp z vánočky, croissantů nebo loupáků? Pečivo můžete i kombinovat.

  • Zatímco české žemlovky mají nejraději náplň z tvarohu, jinde se často používají vanilkové krémy. Oba postupy můžete zkombinovat, když vychladlý krém utřete s tvarohem. Luxusní verze vznikne při použití smetanového krému mascarpone. V Německu se často přidává strouhaná citronová kůra.
  • Vanilkový smetanový krém je pro cukráře tak základní, že se mu říkává cukrářský (crème patisserie), vzhledem k původu také někdy anglický (crème anglaise). Vaří se z plnotučného mléka a/nebo smetany, zahřáté k bodu varu s tobolkou vanilky a prošlehané se žloutky. Z vanilky můžete vyškrábnout semínka a vrátit je do krému.
  • Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy.

Zdroj info: časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč