Objevili jste doma opuštěnou a vyschlou vánočku? Resuscitace je dílem okamžiku, a co víc: z trouby se vynoří mladá krasavice. Zázrak? Jenom prastarý recept!
Suroviny
máslo
45
g
+ na vymazání pekáčku
sušené švestky
2
hrsti
na kousky, namočené ve 4 lžících grappy/rumu
250
g
vánočka starší, na plátky
mléko
750
ml
vanilkový lusk
1
ks
podélně rozkrojený
moučkový cukr
200
g
vejce
3
ks
velká
žloutek
3
ks
velké
mandle plátky
na posypání
Postup
1
Vymažte pekáček máslem, na dno dejte scezené švestky. Předehřejte gril, vánočku namažte máslem, rozkrájejte na kousky, rozložte je na plech a pod grilem minutu dvě zapečte, aby zezlátly. Až zchladnou, vyložte jimi pekáček.
2
Troubu předehřejte na 200 °C. Mléko s vanilkou přiveďte téměř k varu, vmíchejte cukr a odstavte. Promíchejte vajíčka se žloutky a zvolna k nim zašlehejte horké sladké mléko. Vlijte do pekáčku, posypte mandlemi a ve vodní lázni pečte 25–30 minut, aby krém zhoustl. Podávejte vlahé.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Francouzské tousty, nákypy a žemlovky(15 receptů )
- Francouzské tousty, nákypy a žemlovky(15 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )