Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3289 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 270 g
Tuky 185 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jste doma opuštěnou a vyschlou vánočku? Resuscitace je dílem okamžiku, a co víc: z trouby se vynoří mladá krasavice. Zázrak? Jenom prastarý recept!

Suroviny

máslo 45 g
+ na vymazání pekáčku
švestky 2 hrsti
sušené, na kousky, namočené ve 4 lžících grappy/ rumu
250 g
vánočka starší, na plátky
mléko 750 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
velká
žloutek 3 ks
velké
mandle plátky
na posypání

Vymažte pekáček máslem, na dno dejte scezené švestky. Předehřejte gril, vánočku namažte máslem, rozkrájejte na kousky, rozložte je na plech a pod grilem minutu dvě zapečte, aby zezlátly. Až zchladnou, vyložte jimi pekáček.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mléko s vanilkou přiveďte téměř k varu, vmíchejte cukr a odstavte. Promíchejte vajíčka se žloutky a zvolna k nim zašlehejte horké sladké mléko. Vlijte do pekáčku, posypte mandlemi a ve vodní lázni pečte 25–30 minut, aby krém zhoustl. Podávejte vlahé.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit