0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nákyp z vánočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3396 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 296 g
Tuky 185 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jste doma opuštěnou a vyschlou vánočku? Resuscitace je dílem okamžiku, a co víc: z trouby se vynoří mladá krasavice. Zázrak? Jenom prastarý recept!

Suroviny

máslo 45 g
+ na vymazání pekáčku
sušené švestky 2 hrsti
na kousky, namočené ve 4 lžících grappy/rumu
250 g
vánočka starší, na plátky
mléko 750 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
velká
žloutek 3 ks
velké
mandle plátky
na posypání

1 Vymažte pekáček máslem, na dno dejte scezené švestky. Předehřejte gril, vánočku namažte máslem, rozkrájejte na kousky, rozložte je na plech a pod grilem minutu dvě zapečte, aby zezlátly. Až zchladnou, vyložte jimi pekáček.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Mléko s vanilkou přiveďte téměř k varu, vmíchejte cukr a odstavte. Promíchejte vajíčka se žloutky a zvolna k nim zašlehejte horké sladké mléko. Vlijte do pekáčku, posypte mandlemi a ve vodní lázni pečte 25–30 minut, aby krém zhoustl. Podávejte vlahé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit