Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie lososů v Česku: Byli běžnou součástí jídelníčků, pak se nemohli vrátit do řek. Program na obnovu trvá přes 20 let

Opékaný filet z lososa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přestože většinu života žije losos v moři, jeho přirozeným rodištěm jsou koryta řek, včetně těch Českých. Vlivem různých okolností, bohužel zapříčiněných zejména lidskou rukou, však tento přirozený životní cyklus lososa výrazně utrpěl a lososi u nás v minulosti zcela vyhynuli. Program obnovy nejen labského lososa se však usilovně snaží tento osud zvrátit.

O pojídání lososů a tedy i o jejich přirozenému životu u nás jsou zmínky již z dob panovnictví Karla IV. Losos se často objevoval na svátečním stole vysoce postavených obyvatel a ještě v na konci 19. století patřil k významným zdrojům výtěžku českého rybářství.

Do rodných labských, ale i jiných českých vod se tento živelný rybí druh z Atlantského oceánu proti proudu přirozeně vracel vytřít (trdlit) novou lososí generaci.

Život lososa probíhá v migračním cyklu. Dospělí lososi kladou jikry do říčních vod, ze kterých se vylíhnou mladí lososi, kteří v řece žijí 2-3 roky. Následně migrují do slaných vod (severní část Atlantského oceánu), kde žijí většinu svého života (lososi se dožívají až 13 let). Do řek, ve kterých se narodili, se pak vrací proti proudu z důvodu rozmnožování, kde nakonec zemřou.

  • Losos je důležitý z hlediska ekosystému. Například v Kanadě se lososi živí medvědi, kteří zbytky ryb trousí po lese, kde se rozloží a vzniká tak úrodná půda pro specifickou flóru. U nás byl losos potravou větších dravých ryb (sumec, štika) či ledňáčka říčního.

Co stojí za vyhynutím lososů v Čechách?

V Čechách se lososům dařilo především v povodí řeky Labe, ale v důsledku stavění říčních barikád byl jeho přirozený cyklus narušen a lososi z našho území okolo roku 1935 zmizeli.

Jezy, hráze a zdymadla bránily lososům v jejich migrační cestě. Dalším důvodem úhynu lososů bylo stále více znečištěné životní prostředí včetně vod, což měly na svědomí zejména v té době vzkvétající průmyslové podniky. 

Program LOSOS 2000: Návrat lososů nejen do českých vod

V roce 1997 navázal Český rybářský svaz s Německým rybářským svazem dohodu o návat  lososa do povodí řeky Labe a v roce 1998 vznikl program LOSOS 2000. Cílem programu bylo najít vhodný druh lososa pro místní labské podmínky (pro obnovení původních labských lososů nebyla příliš velká naděje, proto bylo nutné najít nový vhodný druh) a na úmělém vysazování obnovit lososí populací. Dalším velkým úkolem bylo zpřístupnění migračních tras vytvořením nových rybích přechodů o což se postaral Akční plán výstavby rybích přechodů.

  • Pro vysazení lososů vybrali odborníci řeky, které již dříve lososi obývali: Hřenská Kamenice, Chřibská Kamenice, Ploučnice, Ještědský potok, Zdislavský potok, Ohře a Libocký potok.
  • V říjnu roku 2002 byl uskutečněn první kontrolní odlov navracejících se jedinců. Od té doby jsou v tomto období prováděny kontrolní odlovy pravidelně, uvádí web Českého rybářského svazu.

Umělé líhnutí a proces obnovení životního cyklu lososa

Proces obnovení životního cyklu lososa výrazně ovlivňuje současná forma umělého líhnutí. První pokus o inkubaci jiker proběhl začátkem roku 2014 v národním parku České Švýcarsko v řece Kamenici. Tam byly pro vylíhnutí lososů umístěny speciální inkubátory, ve kterých bylo až 10 tisíc lososích jiker. V inkubačních schránkách tráví líhnoucí se lososi přibližně 10 týdnů. Jedná se o jedinečný projekt, který přispívá k obnovení přirozeného životního cyklu lososa, který se běžně vyskytoval v povodí řeky Labe.

Odchov lososů se daří, zpět z oceánu se stále vrací jen velmi malé množství, proto si ještě počkáme, než se na pultech obchodů čeští lososi objeví. 

Jak je ale patrno, losos přirozeně patří na náš český talíř. Ty nejlepší recepty na úpravu lososa najdete pod tímto článkem.

Zdroje informací: ČT edu - Nesnadný život lososů, inrybar, časopis Vesmír, fishmag, web Českého rybářského svazu

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč