Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s bylinkovou krustou a bylinkovými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 72
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3269 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 174 g
Tuky 198 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos s bylinkovou krustou překvapí i zatvrzelé konzervativce. Recept je malinko složitější, než klasický losos na pánvi, ale s o to překvapivějším výsledkem. Bylinková krusta na rybě udělá své – dodá masu chuť a udrží ho šťavnaté. Když do aromatické krusty přidáte dvě sardelová filátka a lžíci kaparů, bude ještě pikantnější.

Suroviny

losos 600 g
až 800 g, filety
strouhaný
petrželka 2 PL
bazalka 1 PL
šalvěj 4 lístky
nasekaný
česnek 1 stroužek
drcený
strouhaná
olivový olej panenský 3 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
k podávání
Na zálivku
hořčice dijonská 4 ČL
olivový olej panenský 4 PL
petrželka 2 PL
pažitka 2 PL

Postup

1

Toustový chleba rozmixujte s parmazánem, bylinkami, česnekem a citronovou kůrou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Lososa osolte, opepřete a položte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte 1 lžící oleje a rozprostřete na něj aromatickou strouhankovou směs. Lehce přimáčkněte dlaněmi. Pokapejte zbytkem oleje.

3

Vložte do trouby a pečte 10 minut, aby losos byl uvnitř ještě šťavnatý.

4

Na přílohu uvařte brambory doměkka, slijte, nechte mírně zchladnout a překrájejte napůl. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete. Zlehka ji promíchejte s bramborami a podávejte je teplé s pečeným lososem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...