Přidejte do aromatické krusty dvě sardelová filátka a lžíci kaparů, bude ještě pikantnější.
Suroviny
losos
600
g
filety
toustový chléb
2
plátky
parmazán
4
PL
strouhaný
petrželka
2
PL
bazalka
1
PL
šalvěj
4
lístky
nasekaný
česnek
1
stroužek
drcený
citronová kůra
2
ČL
z biocitronu
olivový olej
3
PL
panenský
sůl mořská
pepř
čerstvý, mletý
k podávání
Na zálivku
hořčice dijonská
4
ČL
citronová šťáva
4
ČL
olivový olej
4
PL
petrželka
2
PL
pažitka
2
PL
Postup
1
Toustový chleba rozmixujte s parmazánem, bylinkami, česnekem a citronovou kůrou. Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Lososa osolte, opepřete a položte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte 1 lžící oleje a rozprostřete na něj aromatickou strouhankovou směs. Lehce přimáčkněte dlaněmi. Pokapejte zbytkem oleje.
3
Vložte do trouby a pečte 10 minut, aby losos byl uvnitř ještě šťavnatý.
4
Na přílohu uvařte brambory doměkka, slijte, nechte mírně zchladnout a překrájejte napůl. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete. Zlehka ji promíchejte s bramborami a podávejte je teplé s lososem.