Losos na paprice s bramborami

Losos na paprice s bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2380 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 137 g
Tuky 135 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo je něco jako luxusní upgrade buřtguláše. Ryba na smetaně, másle a paprice je prostě božská! 

Suroviny

losos 500 g
zbavený kůže a kostí
mouka pšeničná hladká 1 PL
brambory 500 g
pórek 1 ks
sůl
máslo 30 g
paprika sladká 2 ČL
mletá, na poprášení
smetana na vaření 400 ml
citron
k podávání

1 Lososa nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Obalte je v mouce a přebytečnou oklepněte (můžete to udělat i v cedníku).

2 Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na silnější plátky a pak na poloviny či třetiny/čtvrtiny (podle velikosti). Očistěte pórek a nakrájejte ho na kolečka. Je-li třeba, důkladně je propláchněte. Brambory a pórek nasypte do kastrolu, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vodu osolte. Vařte 5 minut, pak vodu slijte a nechte důkladně okapat a zchladnout.

3 V kastrolu rozehřejte máslo, vložte rybu, několik vteřin zprudka opékejte, pak poprašte paprikou. Přidejte brambory s pórkem a smetanu. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste 25 minut. Lehce osolte, trochu poprašte paprikou, chcete-li, a podávejte s citronem na pokapání. 

JAK NA FILET Z LOSOSA:
Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí, výborně to funguje u lososa. Má totiž kromě žeber jen málo kostí, které jsou dobře vidět a snadno se vyndavají. Po povrchu ryby přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte, když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami (spolu s miskou na odkládání je nabízí Tescoma, eshop.tescoma.cz). Když zrovna nemáte po ruce pinzetu, sáhněte nejlépe po malém nožíku s krátkou čepelí a zaobleným koncem. Nalezenou kostičku opatrně zachyťte mezi tupou stranu čepele a nehet na palci a vytáhněte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Denisa Maj

Hrozně. Vařili jsme přesně dle receptu a vyšla z toho odporná kejda. Ztráta času a surovin. Obrázek na vrchu opravdu těžko. Obrovské zklamání

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit