Tohle jídlo je něco jako luxusní upgrade buřtguláše. Ryba na smetaně, másle a paprice je prostě božská!
Suroviny
Postup
Lososa nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Obalte je v mouce a přebytečnou oklepněte (můžete to udělat i v cedníku).
Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na silnější plátky a pak na poloviny či třetiny/čtvrtiny (podle velikosti). Očistěte pórek a nakrájejte ho na kolečka. Je-li třeba, důkladně je propláchněte. Brambory a pórek nasypte do kastrolu, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vodu osolte. Vařte 5 minut, pak vodu slijte a nechte důkladně okapat a zchladnout.
V kastrolu rozehřejte máslo, vložte rybu, několik vteřin zprudka opékejte, pak poprašte paprikou. Přidejte brambory s pórkem a smetanu. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste 25 minut. Lehce osolte, trochu poprašte paprikou, chcete-li, a podávejte s citronem na pokapání.
JAK NA FILET Z LOSOSA:
Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí, výborně to funguje u lososa. Má totiž kromě žeber jen málo kostí, které jsou dobře vidět a snadno se vyndavají. Po povrchu ryby přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte, když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami (spolu s miskou na odkládání je nabízí Tescoma, eshop.tescoma.cz). Když zrovna nemáte po ruce pinzetu, sáhněte nejlépe po malém nožíku s krátkou čepelí a zaobleným koncem. Nalezenou kostičku opatrně zachyťte mezi tupou stranu čepele a nehet na palci a vytáhněte.
Komentáře
Recept je v pořádku a jídlo moc dobré. U nás všem chutnalo a vařím ho už po několikáté.
Hrozně. Vařili jsme přesně dle receptu a vyšla z toho odporná kejda. Ztráta času a surovin. Obrázek na vrchu opravdu těžko. Obrovské zklamání