Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Po stopách pardubického perníku: Právo vyrábět perník tehdy potvrdila Marie Terezie, tovární výroba vše změnila

Perníčky
ZDROJ: katerinavulcova/pixabay
sdílet:

Pardubický perník je součástí naší historie od 16. století. Zajímá vás, kde se začal psát jeho příběh? Jak se pardubický perník připravoval dříve a jak probíhá jeho výroba dnes? Vydejte se s námi na cestu po stopách perníku, možná cestou potkáte i Jeníčka a Mařenku.

Pečivo z medu a mouky znali již ve starém Egyptě

Zatímco historie pardubického perníku sahá přibližně do 16. století, základní ingredience pro výrobu perníku, tedy mouku a med, používali v pečivu již ve starověkém Egyptě, antickém Řecku a Římě.

  • První zmínky o přípravě perníku v Evropě jsou ze 13. a 14. století. U nás se poprvé perník objevil asi v roce 1335, kdy se prodával při svátcích a posvíceních v Turnově. Řemeslo perníkáře bylo v té době poměrně vzácné a perníkářů nebylo mnoho, píše web Muzea východních Čech v Hradci Králové.
  • Na počátku husitského hnutí bylo perníkářství odsuzováno spolu s dalšími výjimečnými řemesly, což příliš nepřálo rozkvětu perníkářského řemesla a založení vlastních perníkářských cechů.
  • Perníkáři proto vyráběli svůj perník v cechách s příbuznými řemesly, jako např. s pekaři, mlynáři nebo koláčníky, jak uvádí Království perníku.
  • Perník se stal velmi cenným zbožím a na stůl se tehdy dostal jen v zámožných rodinách. Seznam prvních perníkářských forem pochází z roku 1641 z dílny pražského perníkáře Sebastiana Petráška. Většina z nich měla náboženský charakter. O tom, jak vypadal perník před tím můžeme jen spekulovat, neboť konkrétní informace nebyly dochovány. 
  • Původní receptura zahrnovala mouku a med. Následně byl přidán pepř, z čehož byl odvozen původní název peprník, následně perník.

Tradice medového perníku z Pardubic 

Archivní prameny města Pardubice uvádějí, že první perníkář ve městě působil již v roce 1515. Tradice výroby pardubického perníku se tedy datuje až od 16. století. Právo vyrábět perník Pardubicím potvrdila Marie Terezie až v roce 1756 Marie Terezie. 

Kvůli nízkému počtu perníkářů ve městě a náročnosti výroby perníku, který nebyl pro všechny dostupný, nehrálo tehdy perníkářství ve městě tak významnou roli. Vše změnila až tovární výroba na počátku 20. století.

  • V roce 1913 byla založena první továrna na perník firmy Melartos. Ta byla v roce 1948 znárodněna a začleněna do národního podniku Pardubické perníkárny. Naplno započala velkovýroba pardubického perníku.
  • V roce 2008 udělila Evropská komise pro Pardubický perník Chráněné zeměpisné označení (CHZO). Toto označení zaručuje kvalitu a specifický původ produktu spojený s daným regionem.
  • V roce 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, které klade důraz na dodržování technologických postupů a propagaci Pardubického perníku. 
  • V Pardubicích můžete objevovat historii, příběh i současnou podobu perníku na Slavnostech perníku, které se konají každoročně na jaře.

Perníky všech tvarů, vzorů a zdobení

Recept na pravý Pardubický perník je střežen přísným tajemstvím. Jak uvádí web Kudy z nudy, v současnosti jsou v Pardubicích čtyři perníkáři, kteří vyrábějí ručně zdobený perník:

  • Pardubický perník Novotný (prodejna Češkova 1568)
  • Pardubický perník Pavel Janoš (prodejny Věry Junkové 306, Jana Palacha 571, K Polabinám 1895, Jindřišská 2025)
  • Pardubický perník JaJa (prodejny ul. Palackého 1931, Přerovská 536)
  • Pardubický perník JAP (Palackého tř. 1931)

Perník z Pardubic máte možnost sehnat také zde:

  • Perníček z Pardubic (nám. Jana Pernera 217 – malá prodejna s velmi bohatým sortimentem na hl. nádraží)
  • Perníková chaloupka (muzeum perníku u obce Ráby pod Kunětickou horou)  
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín