Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Po stopách pardubického perníku: Právo vyrábět perník tehdy potvrdila Marie Terezie, tovární výroba vše změnila

Perníčky
ZDROJ: katerinavulcova/pixabay
sdílet:

Pardubický perník je součástí naší historie od 16. století. Zajímá vás, kde se začal psát jeho příběh? Jak se pardubický perník připravoval dříve a jak probíhá jeho výroba dnes? Vydejte se s námi na cestu po stopách perníku, možná cestou potkáte i Jeníčka a Mařenku.

Pečivo z medu a mouky znali již ve starém Egyptě

Zatímco historie pardubického perníku sahá přibližně do 16. století, základní ingredience pro výrobu perníku, tedy mouku a med, používali v pečivu již ve starověkém Egyptě, antickém Řecku a Římě.

  • První zmínky o přípravě perníku v Evropě jsou ze 13. a 14. století. U nás se poprvé perník objevil asi v roce 1335, kdy se prodával při svátcích a posvíceních v Turnově. Řemeslo perníkáře bylo v té době poměrně vzácné a perníkářů nebylo mnoho, píše web Muzea východních Čech v Hradci Králové.
  • Na počátku husitského hnutí bylo perníkářství odsuzováno spolu s dalšími výjimečnými řemesly, což příliš nepřálo rozkvětu perníkářského řemesla a založení vlastních perníkářských cechů.
  • Perníkáři proto vyráběli svůj perník v cechách s příbuznými řemesly, jako např. s pekaři, mlynáři nebo koláčníky, jak uvádí Království perníku.
  • Perník se stal velmi cenným zbožím a na stůl se tehdy dostal jen v zámožných rodinách. Seznam prvních perníkářských forem pochází z roku 1641 z dílny pražského perníkáře Sebastiana Petráška. Většina z nich měla náboženský charakter. O tom, jak vypadal perník před tím můžeme jen spekulovat, neboť konkrétní informace nebyly dochovány. 
  • Původní receptura zahrnovala mouku a med. Následně byl přidán pepř, z čehož byl odvozen původní název peprník, následně perník.

Tradice medového perníku z Pardubic 

Archivní prameny města Pardubice uvádějí, že první perníkář ve městě působil již v roce 1515. Tradice výroby pardubického perníku se tedy datuje až od 16. století. Právo vyrábět perník Pardubicím potvrdila Marie Terezie až v roce 1756 Marie Terezie. 

Kvůli nízkému počtu perníkářů ve městě a náročnosti výroby perníku, který nebyl pro všechny dostupný, nehrálo tehdy perníkářství ve městě tak významnou roli. Vše změnila až tovární výroba na počátku 20. století.

  • V roce 1913 byla založena první továrna na perník firmy Melartos. Ta byla v roce 1948 znárodněna a začleněna do národního podniku Pardubické perníkárny. Naplno započala velkovýroba pardubického perníku.
  • V roce 2008 udělila Evropská komise pro Pardubický perník Chráněné zeměpisné označení (CHZO). Toto označení zaručuje kvalitu a specifický původ produktu spojený s daným regionem.
  • V roce 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, které klade důraz na dodržování technologických postupů a propagaci Pardubického perníku. 
  • V Pardubicích můžete objevovat historii, příběh i současnou podobu perníku na Slavnostech perníku, které se konají každoročně na jaře.

Perníky všech tvarů, vzorů a zdobení

Recept na pravý Pardubický perník je střežen přísným tajemstvím. Jak uvádí web Kudy z nudy, v současnosti jsou v Pardubicích čtyři perníkáři, kteří vyrábějí ručně zdobený perník:

  • Pardubický perník Novotný (prodejna Češkova 1568)
  • Pardubický perník Pavel Janoš (prodejny Věry Junkové 306, Jana Palacha 571, K Polabinám 1895, Jindřišská 2025)
  • Pardubický perník JaJa (prodejny ul. Palackého 1931, Přerovská 536)
  • Pardubický perník JAP (Palackého tř. 1931)

Perník z Pardubic máte možnost sehnat také zde:

  • Perníček z Pardubic (nám. Jana Pernera 217 – malá prodejna s velmi bohatým sortimentem na hl. nádraží)
  • Perníková chaloupka (muzeum perníku u obce Ráby pod Kunětickou horou)  
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč