Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto.
To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné.
Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.
Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary.
Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova.
Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.
NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.
PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM
- Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
- Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
- Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně: Výběr našich nejlepších receptů(14 receptů )
- 15x vánoční dekorace, na kterých si zaručeně pochutnáte(15 receptů )
- 15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu(15 receptů )
- 15 netradičních receptů na originální perníčky: Naplňte je, upečte na plechu nebo je obložte podobně jako chlebíčky(15 receptů )
Komentáře
Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?
Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.
Mějte se krásně, redakce Apetitu