Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 46
Do hodiny Pro zkušené na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3109 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 587 g
Tuky 37 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací. 

Suroviny

mouka žitná hladká 300 g
+ na podsypání
med 120 g
tekutý
vejce 2 ks
1–2 dle velikosti
lze nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem a skořicí
z biocitronu
z biopomeranče
lze nahradit 1 sáčkem kypřícího prášku do perníku
vejce 1 ks
prošlehané, na potření perníčků
prošlehaný, utřený s moučkovým cukrem
prosátý, utřený s bílkem, na polevu

Postup

1

V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto.

2

To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné.

3

Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.

4

Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.

5

Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary.

6

Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova.

7

Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.

PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM

  • Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
  • Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
  • Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

27.11.2016 10:09

Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?

29.11.2016 12:56

Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín