Staročeské medové perníky

Staročeské medové perníky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 (33)
Do hodiny Pro zkušené na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3109 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 587 g
Tuky 37 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací. 

Suroviny

mouka žitná hladká 300 g
+ na podsypání
moučkový cukr 150 g
med 120 g
tekutý
vejce 2 ks
1–2 dle velikosti
perníkové koření 1 PL
lze nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem a skořicí
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
pomerančová kůra 1 špetka
z biopomeranče
jedlá soda 0.5 ČL
lze nahradit 1 sáčkem kypřícího prášku do perníku
vejce 1 ks
prošlehané, na potření perníčků
bílek 1 ks
prošlehaný, utřený s moučkovým cukrem
moučkový cukr 125 g
prosátý, utřený s bílkem, na polevu

1 V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto. To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné. Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.

2 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary. Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova. Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.

PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM

  • Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
     
  • Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
     
  • Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Klára Koutská

Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?

Martina Zajícová

Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit