0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Pro zkušené na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3109 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 587 g
Tuky 37 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací. 

Suroviny

mouka žitná hladká 300 g
+ na podsypání
moučkový cukr 150 g
med 120 g
tekutý
vejce 2 ks
1–2 dle velikosti
perníkové koření 1 PL
lze nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem a skořicí
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
pomerančová kůra 1 špetka
z biopomeranče
jedlá soda ½ ČL
lze nahradit 1 sáčkem kypřícího prášku do perníku
vejce 1 ks
prošlehané, na potření perníčků
prošlehaný, utřený s moučkovým cukrem
moučkový cukr 125 g
prosátý, utřený s bílkem, na polevu

Postup

1

V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto.

2

To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné.

3

Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.

4

Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.

5

Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary.

6

Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova.

7

Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.

PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM

  • Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
  • Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
  • Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Klára Koutská

Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?

Martina Zajícová

Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč