Staročeské medové perníky

Staročeské medové perníky

2.9 / 5. Počet hodnocení: 33
Do hodiny Pro zkušené na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3109 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 587 g
Tuky 37 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z těmihle perníky uděláte velkou parádu. Původně jsme se chtěli blýsknout receptem na jedlé perníky vymačkávané do dřevěných forem, ovšem ukázalo se, že do formiček nelze tlačit těsto s kypřidlem (po upečení se ztratí reliéf), a tak zůstalo jen u dekorací. 

Suroviny

mouka žitná hladká 300 g
+ na podsypání
moučkový cukr 150 g
med 120 g
tekutý
vejce 2 ks
1–2 dle velikosti
perníkové koření 1 PL
lze nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem a skořicí
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
pomerančová kůra 1 špetka
z biopomeranče
jedlá soda 0.5 ČL
lze nahradit 1 sáčkem kypřícího prášku do perníku
vejce 1 ks
prošlehané, na potření perníčků
bílek 1 ks
prošlehaný, utřený s moučkovým cukrem
moučkový cukr 125 g
prosátý, utřený s bílkem, na polevu

1 V míse smíchejte prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem a zbylými přísadami a vypracujte tužší těsto. To pak ještě důkladně propracujte na vále, aby bylo hladké a vláčné. Zabalte do fólie a nechte nejméně hodinu nebo i přes noc odležet.

2 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Těsto vyválejte na plát asi 0,5 cm silný a vykrajovátky vypichujte různé tvary. Perníky dejte na plech, potřete je vejcem a pečte 8–10 minut dozlatova. Pak stáhněte papír i s perníky z plechu a nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí perníky potřete pomocí štětce polevou a uložte do těsnící krabičky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky můžete zdobit i tenkým pramínkem polevy (umíchejte ji ale o něco hustší) pomocí igelitového sáčku s ustřiženým růžkem nebo zdobičkou.

PERNÍKY TLAČENÉ DO FOREM

  • Původně se pekly všude v Evropě pouze perníky tlačené do dřevěných forem. Dělali je ručně mistři perníkáři podle tajných receptů. Kvůli průmyslové výrobě cukru a cukrovinek zanikly cechy perníkářů a recepty se ztratily.
     
  • Dnes perníky vyrábí například firma Perníková chaloupka u Pardubic. Více se dozvíte v reportáži v Apetitu duben 2012, kde najdete i recept na vytlačované perníky.
     
  • Dřevěné formy koupíte třeba na www.fler.cz za cca 180 Kč (podle velikosti).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

Klára Koutská

Dobrý den.
Opravdu se v tomto receptu nepoužívá žádný tuk?

Martina Zajícová

Dobrý den, Kláro,
tuk do receptu opravdu nepatří. Ovšem je pravda, že s těmihle perníky uděláte spíš parádu nežli hostinu. Jako dekorace jsou nádherné, k jídlu bychom však radili vybrat jiný recept.

Mějte se krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit