Saláty, ředkvičky, chřest, rebarbora – květnové dny jsou doslova nabité barvami a vitaminy. Připravte si z nich chutné jídlo, ze kterého ucítíte příval svěžesti.
Saláty
Zelené listy salátů se skvěle vyjímají na talíři jako příloha i jako samostatné jídlo. Stačí je dochutit zálivkou z několika málo surovin a doplnit o pár výživnějších prvků, jako jsou lehké kuřecí maso, sýry či vejce. V případě, že si je chcete dát k večeři, zkombinujte je s pečivem. Nám chutná bageta i žitno-pšeničný chleba.
Náš tip: Ty nejlepší křupavé tipy a triky najdete v kuchařce Saláty z Edice Apetit. Prolistujte si ji a míchejte saláty s námi!
Rebarbora
Nakyslá rebarbora kraluje jarnímu ovoci, i když se jedná o zeleninu. Když jediné ovoce do buchet najdete v mrazáku nebo jako jablka uskladněná ve sklepě, rebarbora bez debat osvěží každý dezert. Řapíky před použitím důkladně oškrabejte, listy vyhoďte, jsou jedovaté.
Náš tip: Připravte si rebarborové koláčky s vanilkovým krémem!
Ředkvičky
Štiplavé ředkvičky milujeme jen tak na chlebu s máslem nebo nasekané v pomazánce. Kdo má problémy s jejich stravitelností, může je krátce podusit ve vývaru nebo třeba glazovat. Stravitelnosti napomůže také krátké naložení ředkviček do sladkokyselé zálivky.
- Pokud máte zeleninu ze zahrádky nebo od osvědčeného pěstitele, nebojte se použít ani listy – chutnají také výborně.
Náš tip: Neotálejte, a pusťte se do ředkviček: Ředkvičková polévka je výtečná.
Chřest
Nepřízeň počasí sezonu chřestu pozdržela, přesto se podle pěstitelů již brzy můžeme těšit na zelené i bílé výhonky. Lahodné jsou krátce povařené, polité máslem. Jiní labužníci přísahají na krémovou polévku či holandskou omáčku.
Náš tip: Doporučujeme chřest zapečený s parmskou šunkou
Zdroj: Apetit