Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Příběhy tří slavných salátů: Waldorf, Niçoise a Caesar

raphael-nogueira
ZDROJ: raphael-nogueira
sdílet:

Když si připravit salát, tak světově. Přinášíme vám tři saláty, které si můžete vychutnat po celém světě. Jejich věhlas je stejně rozšířený jako jejich varianty. Možná vás překvapí, že obyčejný salát dokáže vzbudit vášnivé i nenávistné debaty, dá vzniknout společnosti chránící jeho původní recepturu nebo rozkmotří jednu italskou rodinu. 

1. Waldorf: Salát z hotelového menu

Salát Waldorf byl a je doprovázen dobrým úmyslem. Vznikl pro charitativní ples pořádaný 14. března roku 1896 na podporu dětské nemocnice St. Mary's Hospital v New Yorku. Svůj název získal podle hotelu Waldorf-Astoria, ve kterém se ples konal.

  • Šlo o první elektrifikovaný hotel, kde měli poprvé návštěvníci možnost využít v pokoji vlastní koupelnu. Původní budova postavená v německém renesančním stylu byla srovnána se zemí v roce 1929, na jejím místě se dnes tyčí Empire State Building. Hotel však neskončil, v roce 1931 vyrostla jeho nová budova na Park Avenue, kterou můžete navštívit dodnes.

První recept na salát Waldorf publikoval kuchař a restauratér Oscar Tschirky ve své obsáhlé kuchařce. Není náhoda, že to byl právě on. V hotelu Waldorf-Astoria zastával funkci tzv. maître d'hôtel, tedy vrchního číšníka.

  • Tschirky připlul do Ameriky ze Švýcarska, a brzy se stal známým a vyhledávaným profesionálem. Jeho působení v manhattanském hotelu mu vyneslo nejen věhlas, ale také přezdívku Oscar z Waldorfu. Připisuje se mu také autorství proslulých vajec Benedict.

Původní recept na Waldorfský salát z roku 1896 zahrnoval nakrájená jablka, celer a majonézu. Vlašské ořechy přibyly až v roce 1928 díky receptu z kuchařky The Rector Cook Book.

Salát se však neustále vyvíjel, a tak dnešní základní verze obsahuje ještě směs hlávkových salátů, řapíkatý či bulvový celer a hroznové víno.

Setkat se však můžete s řadou dalších variant, ve kterých se objevují datle, rozinky, kousky pomeranče, krůtí či kuřecí maso, jogurtový dresink či květák nahrazující chuťově výrazný řapíkatý celer. My vám přinášíme osvědčenou a léty prověřenou Waldorfskou klasiku.

2. Niçoise: Chutný pozdrav z Nice

Salát Niçoise [nisuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice.

  • Salát se tradičně připravuje z čerstvých rajčat, vajec uvařených natvrdo, ančoviček či tuňáka, olivového oleje a lokáních oliv. 

Původní salát pocházející z konce 19. století počítal však pouze s rajčaty, ančovičkami a olivovým olejem a platil za jednoduché jídlo pro chudé. Postupem času do salátu přibyly další přísady, které poskytoval úrodný kraj kolem Nice.

  • V dochovaném receptu z roku 1903 se do salátu Niçoise přidávají ještě artyčoky, červená paprika a zelený salát. Dlouhé roky se však vedou vášnivé debaty o původní skladbě salátu.
  • Během let vznikla řada moderních variant, ve kterých se objevují vařené brambory, zelené fazolové lusky, kukuřice, šalotka, citron, majonéza, ale také okurky, jarní cibulka nebo zmíněný tuňák.

O inovaci se pokusilo mnoho francouzských, evropských i světových kuchařů. V samotném Nice vznikla organizace udělující certifikát restauracím, které připravují salát Niçoise podle původního receptu.

Modernější a inovativní úpravy tohoto salátu někteří Francouzi odsuzují, dokonce je označují za svatokrádež, porušení tradic nebo „zmasakrování receptu“.

Ať už brambory či zelené fazolky do receptu z 19. století patřily, či ne, v salátu Niçoise chutnají skvěle, posoudit můžete sami.

3. Caesar: Populární ve své jednoduchosti

Existuje řada verzí o tom, kdo poprvé připravil salát Caesar. Nejpravděpodobnější je však příběh o Italovi Caesaru Cardinim. Narodil se poblíž italského Lago Maggiore, po první světové válce však on a jeho bratr emigrovali do USA. Usadili se v americkém San Diegu, a v v mexické Tijuaně si otevřeli hotel s restaurací.

  • Podle slov Cardiniho dcery Rosy, připravil Caesar tento jednoduchý salát v roce 1924 ve své restauraci ze značně prořídlých zásob, které zbyly v kuchyni po oslavách Dne nezávislosti.
  • Nechtěl hosty zklamat, a tak vymyslel jednoduchou kombinaci ingrediencí, které měl v danou chvíli k dispozici. Aby pokrmu dodal na jedinečnosti, efektně ho prohazoval  u stolu před zraky hostů.
  • Salát se stal ihned hitem. Tento příběh ale vyvracel Cardiniho bratr Alex, který tvrdil, že v jejich společné restauraci připravil salát podle receptu jejich matky, a nazval jej Aviatův.

Okolnosti vzniku salátu dnes již nedohledáme, přesto se řadí k nejznámějším pokrmům na světě. Jeho příprava je snadná, a většina potřebných surovin jsou stálice domácích lednic a spíží.

Základ tvoří:

  • římský salát, krutony
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • ančovičky
  • parmazán
  • dijonská hořčice
  • worcesterská omáčka
  • česnek
  • vejce.

V obměněných úpravách se do salátu přidává slanina či grilované kuře, do dresinku lze použít rovnou i hotovou majonézu nebo jogurt. Je tedy jen na vás, jakou verzi italsko-amerického salátu zvolíte.

Další varianty těchto slavných salátů vám přikládáme pod článek.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit