Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1517 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 155 g
Tuky 66 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hedvábně jemná a tak dobrá!

Suroviny

malá, na tenká kolečka
středně velká, cca 100g, varný typ C, oloupaná, nakrájená na tenké plátky
oloupaný, zbavený dřevnatých konců, nakrájený na cca 3cm kousky
vývar kuřecí 1,5 l
lze i zeleninový
smetana 125 ml
na vaření (12%)
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
2
chřest výhonky na ozdobení
jedlé kvítky macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…, na ozdobení
lanýžový olej 2 PL
lze nahradit panenským olivovým olejem, třeba v kombinaci s lanýžovou solí

Postup

1

Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promí- chejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.

2

Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.

3

Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.

4

Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín