Hedvábně jemná a tak dobrá!
Suroviny
1 Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promí- chejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.
2 Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.
3 Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.
4 Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.