Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová chřestová polévka

Hedvábně jemná a tak dobrá!

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Vaření 0:05
Polévka

Ingredience

    • 3 lžíce másla
    • 3–4 malé šalotky, na tenká kolečka
    • 1 větší střední brambora (cca 100 g, varný typ C), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
    • 650 g bílého chřestu, oloupaného, zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na cca 3cm kousky
    • 1,5 litru drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 125 ml smetany na vaření (12%)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 výhonky zeleného chřestu na ozdobení
    • jedlé kvítky na ozdobení (macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák...)
    • 2 lžíce lanýžového oleje (lze nahradit panenským olivovým olejem, třeba i v kombinaci s lanýžovou solí)

Příprava jídla

1 Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promí- chejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.

2 Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.

3 Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.

4 Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Rizoto s chřestem a krevetami

Svatební hostina

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář