
Krémová chřestová polévka
Hedvábně jemná a tak dobrá!
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 3–4 malé šalotky, na tenká kolečka
- 1 větší střední brambora (cca 100 g, varný typ C), oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 650 g bílého chřestu, oloupaného, zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na cca 3cm kousky
- 1,5 litru drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 125 ml smetany na vaření (12%)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 výhonky zeleného chřestu na ozdobení
- jedlé kvítky na ozdobení (macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák...)
- 2 lžíce lanýžového oleje (lze nahradit panenským olivovým olejem, třeba i v kombinaci s lanýžovou solí)
Příprava jídla
1 Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promí- chejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.
2 Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.
3 Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.
4 Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.
Přidat komentář