0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1517 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 155 g
Tuky 66 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hedvábně jemná a tak dobrá!

Suroviny

šalotka 3 ks
malá, na tenká kolečka
středně velká, cca 100g, varný typ C, oloupaná, nakrájená na tenké plátky
chřest bílý 650 g
oloupaný, zbavený dřevnatých konců, nakrájený na cca 3cm kousky
vývar kuřecí 1,5 l
lze i zeleninový
smetana 125 ml
na vaření (12%)
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
2
chřest výhonky na ozdobení
jedlé kvítky macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…, na ozdobení
lanýžový olej 2 PL
lze nahradit panenským olivovým olejem, třeba v kombinaci s lanýžovou solí

1 Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promí- chejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.

2 Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.

3 Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.

4 Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...