Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová chřestová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 1
Do 45 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1904 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 159 g
Tuky 103 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hedvábně jemná a tak dobrá! Krémová chřestová polévka zahuštěná bramborou je absolutně bez lepku a naprosto senzační. My jí ochutili lanýžovým olejem, ale můžete použít i olivový olej a lanýžovou sůl. Skvělá jarní polévka, plná vitamínů a v našem případě i barev.

Související recepty

Suroviny

malá, na tenká kolečka
cca 100 g, varný typ C, oloupané, na tenké plátky
oloupaný, zbavený dřevnatých konců, nakrájený na cca 3cm kousky
vývar kuřecí 1,5 l
lze i zeleninový
smetana 125 ml
na vaření (12%)
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
výhonky na ozdobení
jedlé květy
macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…, na ozdobení
lanýžový olej 2 PL
lze nahradit panenským olivovým olejem, třeba v kombinaci s lanýžovou solí

Postup

1

Ve větším rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, vsypte šalotku, opečte ji doměkka, vsypte bramboru a chřest a dobře promíchejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k mírnému varu. Vařte 5 minut.

2

Polévku nechte mírně zchladnout, rozmixujte dohladka (podle potřeby po dávkách, pracujte opatrně, je horká!), nejlépe vysokootáčkovým mixérem či v robotu. Vraťte do vypláchnutého rendlíku, přiveďte k mírnému varu, vlijte smetanu, znovu prohřejte k varu, podle chuti osolte a opepřete.

3

Zatímco se polévka prohřívá, nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Pak výhonky škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky.

4

Polévku podávejte opatrně ozdobenou kolečky a plátky chřestu i kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem a ochucenou lanýžovou solí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín