Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

Čokoládu známe všichni, ale zkoušeli jste někdy ochutnat samotné kakaové boby? Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a nemají navíc žádné přidané cukry. Jsou jemně sladké a samozřejmě silně kakaové. Prozradíme vám, proč vyzkoušet ve své původní formě a jak se v nich vyznat.
25. 11. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Aztécký dar od bohů

Kakaové boby, ze kterých se připravují nejrůznější sladkosti a pochutiny, pochází z tropických oblastí Ameriky. Za první konzumenty této plodiny považujeme Olméky. Žili na území dnešního Mexika již před 3 000 lety. Později si je do jídelníčku zařadili Mayové a Aztékové. Právě ti se postarali o název, který je znám i dnes. Kakaové boby jsou plody stálezeleného stromu kakaovníku pravého – theobroma cacao. Theobroma v překladu znamená pokrm bohů a cacao je z aztéckého slova cacahualt, což se dá volně přeložit jako hořká voda. Nápoj z kakaové drti, chilli, hřebíčku a skořice Aztékové konzumovali při rituálech ve 14. století, byl také považován za afrodiziakum. 

Do Evropy a zbytku světa se boby dostaly díky objevným plavbám. Do Španělska je přivezl Krištof Kolumbus ze své poslední plavby roku 1502. Prvních pár let o ně nebyl žádný velký zájem. Postupem času se ale do Španělska dostal i recept na aztécký nápoj. Dochucený cukrem a vanilkou začal být velmi populární a svou sladkostí se šířil po celé Evropě.

Pěstování bobů probíhá stále v tropických podmínkách, které stromům a plodům vyhovují. Kakaovníkové plantáže najdeme po celém světě, ale největšími producenty jsou Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghana, Nigérie, Kamerun, Brazílie a Ekvádor. 

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Pražené nebo nepražené? 

Volba záleží na tom, jak chcete s boby nakládat a co od nich očekáváte. K dostání jsou obě varianty a v různých formách. Najdeme tedy pražené i nepražené celé, hrubě drcené, ale také jemně mleté.

Pražené kakaové boby

Jejich největší výhoda spočívá v jednoduchém pořízení, na pultech obchodů jsou nejčastěji k dostání. Z pražených bodů se vyrábí valná většina čokolád a všemi známé holandské kakao. Pražením jejich chuť zesládne, celkově se zjemní a aroma je intenzivnější. Bohužel mají daleko méně zdraví prospěšných látek, a navíc se často chemicky upravují, aby měli požadované vlastnosti pro další spotřebu. 

Nepražené kakaové boby

Předností nepražených kakaových bodů je vysoký obsah antioxindantů. Nepražené boby (raw) nepodléhají procesům, které by je účinný látek zbavily. Najdeme v nich tedy i spoustu minerálů – hořčík, železo, mangan, zinek a měď. Obsahují přírodní tuky s podobnými účinky na lidský organismus jako má například olivový olej. Podporují imunitu, krvetvorbu, a dokonce zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Jejich koupě není tak snadná jako u pražené varianty. V běžných obchodech se zřídka objeví, avšak ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou je téměř vždy najdeme. Kupujte je vcelku nebo hrubě nadrcené.

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

Dají se jíst samotné? 

Ano, a jsou výborné. Můžete je jíst rovnou tak, jak je koupíte. Jsou výborným zdrojem rychlé energie při fyzické zátěži, podporují koncentraci a zahání hlad při nedostatku času na pořádnou svačinu. Jednoduše je doma nasekáte v mixéru na požadovanou hrubost. Nejčastěji se s nimi nakládá jako se sušeným ovocem nebo ořechy. Hodí se tedy jako ozdoba na dezerty, do smoothies, perfektně doplní ovesné kaše a přidávají se do domácí granoly

V pokrmech fungují stejně jako hořká čokoláda, ale nemají žádné přidané cukry nebo jiné látky. Přidat je můžete také k masu. Jen opatrně, aby to s nimi člověk nepřehnal. Vyplatí se s nimi nakládat jako s kořením. Pár jich dejte do pekáče k vepřovému nebo k drůbežímu a pomalu pečte. Maso nasaje unikátní aroma a výsledkem bude netradiční chutný pokrm. 

Související

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že...

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském...

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Přidat komentář