Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

sdílet:
Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky do Evropy. Nutno podotknout, že místo na výsluní jí patří dodnes. Řeč je o čokoládě, údajnému daru od bohů, bez kterého by náš život byl jenom z poloviny tak sladký.

Každé malé dítě ví, že čokolády by nebylo bez kakaovníku. Bohatství tohoto tropického stromu pravděpodobně poprvé objevili Mayové, kteří kakaové boby sušili, mleli a následně míchali s vodou a chilli. Pokud si říkáte, že si dopřávali výborný nápoj podobný horké čokoládě, pak jste na omylu. Výsledkem byl hořký nápoj, který měl k lahodné čokoládě opravdu daleko. Také Aztékové propadli kouzlu čokoládových bobů, které považovali za dar od bohů. Čokoládový nápoj jménem xocolatl tedy výsadně popíjeli váleční bojovníci po bitvě, a zároveň se používal při náboženských obřadech. Není žádným tajemstvím, že Aztékové využívali kakaové boby jako platidlo. V aztéckém ceníku byste tedy za 1 kakaový bob dostali 1 zralé avokádo, za 10 bobů králíka a za 100 bobů byste si domů odnesli slepici.

Expanze do Španělska

Za to, že se čokoláda dostala do Evropy, vděčíme muži jménem Hernán Cortés, který se v 16. století podílel na španělské kolonizaci Jižní Ameriky. Za velkou louží ho navíc čekalo milé překvapení v podobě hořkého nápoje, který si Cortés zamiloval na první loknutí a rozhodl se, že ho přiveze do rodné vlasti. Zpočátku se čokoládový nápoj využíval ve Španělsku jako lék, následně však několik chytrých hlav napadlo, že troška cukru či medu zmírní hořkost a dodá nápoji sladký nádech. Z čokoládového nápoje se stala lahůdka, která bodovala především na španělském královském dvoře. Odtud se dostala k aristokracii a evropské smetánce.

Hříšně dobrá horká čokoláda

Více

Osudové roky čokolády

Důležitým milníkem čokolády je rok 1828, kdy Nizozemec Coenraad van Houten vynalezl kakaový lis, který dokázal oddělit tuk od kakaových bobů a zanechal po sobě jemný prášek – holandské kakao. Tento prášek byl mnohem chutnější k pití, a lidé do něj namísto vody začali přidávat mléko. Vynález kakaového lisu také znamenal, že čokoláda mohla být vyráběna ve velkém množství, což ji zlevnilo, a tudíž se dostala k široké veřejnosti. Někteří toto období přezdívají jako demokratizace čokolády. O necelých dvacet let později přišel Joseph Fry s myšlenkou, že do kakaového prášku přidá rozpuštěné kakaové máslo. Díky tomu vznikla tvarovatelná čokoláda, kterou vložil do forem, a světlo světa spatřila první čokoládová tabulka.

Na předešlé objevy navázal švýcarský čokoládový guru Daniel Peter, který do čokoládové směsi přimíchal sušené mléko od Henriho Nestlého. Výsledkem jeho experimentu byla první mléčná čokoláda. I když byl tento objev převratný, stále se čokoláda nerozplývala v ústech. To se změnilo až v roce 1879, kdy Rodolphe Lindt vymyslel technologii na zpracování čokolády zvanou konšování. Tento výrobní proces způsobil, že čokoláda byla sametová, lesklá a doslova k nakousnutí.

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Více

Tradiční značky, které nestárnou

I když o 19. století hovoříme jako o století páry, klidně bychom ho mohli nazvat stoletím čokolády. Obzvláště v druhé polovině 19. století vznikala jedna čokoládovna za druhou. Některé zanikly, jiné známe dodnes. Například švýcarská čokoládovna Lindt zahájila svou výrobu čokolády už v roce 1845, kdy David Sprüngli a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann vytvořili v malém cukrářském krámku pevnou čokoládovou tabulku. Ve Velké Británii zase dominovala značka Cadbury, kterou v roce 1824 založil John Cadbury. V souvislosti s čokoládovnou Cadbury je také důležité zmínit, že nese prvenství ve výrobě čokoládového vejce. Značka totiž v roce 1875 vyvinula čisté kakaové máslo, ze kterého šlo čokoládové vejce dokonale vytvarovat. Čokoládovny vznikaly také ve Spojených státech amerických, přičemž za první velkou čokoládovnu, která existuje dodnes, můžeme považovat The Hershey Company.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Tipy a triky

Jak vyrobit čokoládové hobliny

Ať už budete dělat malé hoblinky  či velké hobliny, použijte co nejkvalitnější čokoládu. Jak na velké hoblinyRozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Rozpuštěnou čokoládu vlijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete...
  • Tipy a triky

Pečte chytře: 4 čokoládové dezerty z 1 receptu

Lahodné dezerty si dejte k filmu Čokoláda, ve kterém si okouzlující Vianne (hraje ji Juliette Binoche) otevře v malém francouzském městečku obchod s neodolatelnými sladkostmi z čokolády. Ty uchvátí nejen konzervativní obyvatele městečka,...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť...
  • Tipy a triky

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti, spolu s čokoládou, a během půl hodiny vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je...
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Co stojí na začátku čokoládového zdobení? Tabulka kvalitní čokolády. Z té pak připravíte čokoládovou polevu, lahodný krém nebo nastrouháte hoblinky.Začněme základní čokoládovou polevou, která má mnohostranné využití. V rendlíku na co...

Obchod Apetit