Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

sdílet:
Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě domácích pralinek potřebovat. Připravte pro své hosty pravé čokoládové pralinky ke kávě a překvapte je vlastnoruční výrobou této původem belgické speciality.

Čokoládové pralinky vznikly počátkem 20. století v Belgii, kde byl vytvořen první čokoládový bonbon. Mistři čokolády dokázali od té doby vytvořit naprosto neuvěřitelné ohromující kousky. Hluboko do kapsy musí člověk sáhnout, chce-li ochutnat například pralinky s 24-karátovým zlatem od švýcarské firmy Delafeé. Do výroby drahých pralinek se zlatem se nepouštíme. Poradíme vám, jak si vytvořit lahodné čokoládové bonbonky doma. Jakmile si osvojíte základní pravidla, vaší fantazii se meze nekladou a můžete přidávat libovolné ingredience dle vlastní chuti. 

Výbava na domácí výrobu pralinek

Zatímco na přípravu čokoládových lanýžů, které rozhodně můžeme zahrnout do světa pralinek, vám postačí pro tvarování polévková lžíce, k výrobě čokoládových pralinek vezměte na pomoc formu k tomu určenou. Formy jsou k sehnání v různých tvarech a velikostech, vybírat můžete skutečně z velmi pestré škály typů a tvarů. Velice oblíbená bývají například srdíčka. Není to však nezbytnost a chcete-li se pustit do výroby okamžitě a formu při ruce nemáte, zkuste například pralinky s arašídovým máslem, u kterých si vystačíte s čtvercovou formou nebo pekáčkem a hotovou pralinkovou hmotu následně rozkrájíte na malé čtverečky. Jakmile pak hotové čtverečky polijete čokoládou, budete jistě stejně jako my nedočkavě vyčkávat na finální zatuhnutí a první ochutnání čokoládového ráje. Chcete-li vyzkoušet zdravou verzi sladkých pralinek, k jejichž přípravě nepotřebujete žádné extra vybavení, pusťte se do výroby likérových pralinek s datlemi a rozinkami. Do dvaceti minut připravené kuličky dejte na hodinu do lednice ztuhnout a nechte se unášet sladkou chutí datlí s výjimečnou výživovou hodnotou. 

6x domácí bonbonky

Více

Pralinky jako z luxusní chocolaterie

Základem pro ty nejlepší pralinky jsou kvalitní ingredience. Z nekvalitní čokolády dobrou pralinku zkrátka neuděláte, a tak vždy sáhněte po té lepší čokoládě s podílem kakaa nad 60 %. A co dělá z obyčejného bonbonu skutečnou belgickou pralinku? Vedle kvalitní čokolády je to náplň ladící ke zvolenému druhu čokolády. Setkat se můžete s náplněmi tekutými, pevnými nebo ve formě želé. Náplň pak funguje jako „třešnička na dortu” a dodává pralince ten správný šmrnc i jedinečnost. Jakmile okusíte chuť čokoládových pralinek s portským vínem, už si klasickou bonboniéru zřejmě nikdy nekoupíte. Jejich dokonalá chuť a jemná, lesklá želé náplň z portského vína, tvoří unikátní kombinaci, které nelze odolat. 

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Čokoláda – hotové blaho

Bez čokolády se neobejde žádný cukrář a přiznejme si na rovinu, její svůdné chuti odolá málokdo. Vyrábí se z kakaových bobů, které se po vysušení opraží a melou na řídkou kaši plnou kakaového másla. To se oddělí a poté zpracuje na kakaový...
  • Tipy a triky

Vodní lázeň a čokoláda

Na krémy a omáčky Zahřívání v tzv. vodní lázni se používá u surovin, které by se na intenzivnějším a méně rovnoměrném zdroji tepla srazily. Vedle čokolády jsou to například žloutkové krémy a omáčky jako třeba zabaglione ze žloutků a...
  • Tipy a triky

Vánoční know-how: čokoláda

Jak vybírat Čokoládu volte nejen podle obsahu kakaové hmoty (čím vyšší, tím lepší), ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je její chuť. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání....
  • Novinky a zajímavosti

Čokoláda

Čokoládové dezerty podle Apetitu: Čokoládová roláda s banány Čokoládové řezy s rumem a rozinkami Čokoládový dort s kokosem Čokoládovo-kávový koláč Čokoládová pěna s chilli Čokoládové srdce s višněmi Recepty na čokoládové blaho...
  • Soutěže

Tmavá čokoláda nemusí být hořká!

Propagace značky Lindt.Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.Pro některé milovníky čokolády je však tato chuť už příliš hořká. Proto Lindt představuje novou řadu čokolád Excellence Mild s jemnou chutí.Pro Excellence...
  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť...
  • Novinky a zajímavosti

Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

Aztécký dar od bohůKakaové boby, ze kterých se připravují nejrůznější sladkosti a pochutiny, pochází z tropických oblastí Ameriky. Za první konzumenty této plodiny považujeme Olméky. Žili na území dnešního Mexika již před 3 000 lety....
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Novinky a zajímavosti

Pestrá domácí mikulášská nadílka

Mikulášská nadílka je každoročně spojena s velkým množstvím sladkostí a každý rodič ví, jak těžké je dětem vysvětlit, že zkrátka nemohou vše sníst na posezení. Ani strašák v podobě bolavého bříška a zkažených zoubků leckdy nefunguje, i když...
  • Tipy a triky

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti, spolu s čokoládou, a během půl hodiny vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je...
  • Novinky a zajímavosti

Poradíme vám, na co se zaměřit při nákupu mikulášské nadílky

Označení mléčná pochoutka se vyhnětePřed koupí čokoládové figurky čerta, anděla či Mikuláše, se ujistěte na zadní či spodní straně obalu, s kým máte tu čest. Označení mléčná pochoutka či cukrovinka znamená, že výrobek nesmí být...
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Co stojí na začátku čokoládového zdobení? Tabulka kvalitní čokolády. Z té pak připravíte čokoládovou polevu, lahodný krém nebo nastrouháte hoblinky.Začněme základní čokoládovou polevou, která má mnohostranné využití. V rendlíku na co...

Obchod Apetit