Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

sdílet:
Čokoládu známe všichni, ale zkoušeli jste někdy ochutnat samotné kakaové boby? Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a nemají navíc žádné přidané cukry. Jsou jemně sladké a samozřejmě silně kakaové. Prozradíme vám, proč vyzkoušet ve své původní formě a jak se v nich vyznat.

Aztécký dar od bohů

Kakaové boby, ze kterých se připravují nejrůznější sladkosti a pochutiny, pochází z tropických oblastí Ameriky. Za první konzumenty této plodiny považujeme Olméky. Žili na území dnešního Mexika již před 3 000 lety. Později si je do jídelníčku zařadili Mayové a Aztékové. Právě ti se postarali o název, který je znám i dnes. Kakaové boby jsou plody stálezeleného stromu kakaovníku pravého – theobroma cacao. Theobroma v překladu znamená pokrm bohů a cacao je z aztéckého slova cacahualt, což se dá volně přeložit jako hořká voda. Nápoj z kakaové drti, chilli, hřebíčku a skořice Aztékové konzumovali při rituálech ve 14. století, byl také považován za afrodiziakum. 

Do Evropy a zbytku světa se boby dostaly díky objevným plavbám. Do Španělska je přivezl Krištof Kolumbus ze své poslední plavby roku 1502. Prvních pár let o ně nebyl žádný velký zájem. Postupem času se ale do Španělska dostal i recept na aztécký nápoj. Dochucený cukrem a vanilkou začal být velmi populární a svou sladkostí se šířil po celé Evropě.

Pěstování bobů probíhá stále v tropických podmínkách, které stromům a plodům vyhovují. Kakaovníkové plantáže najdeme po celém světě, ale největšími producenty jsou Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghana, Nigérie, Kamerun, Brazílie a Ekvádor. 

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Více

Pražené nebo nepražené? 

Volba záleží na tom, jak chcete s boby nakládat a co od nich očekáváte. K dostání jsou obě varianty a v různých formách. Najdeme tedy pražené i nepražené celé, hrubě drcené, ale také jemně mleté.

Pražené kakaové boby

Jejich největší výhoda spočívá v jednoduchém pořízení, na pultech obchodů jsou nejčastěji k dostání. Z pražených bodů se vyrábí valná většina čokolád a všemi známé holandské kakao. Pražením jejich chuť zesládne, celkově se zjemní a aroma je intenzivnější. Bohužel mají daleko méně zdraví prospěšných látek, a navíc se často chemicky upravují, aby měli požadované vlastnosti pro další spotřebu. 

Nepražené kakaové boby

Předností nepražených kakaových bodů je vysoký obsah antioxindantů. Nepražené boby (raw) nepodléhají procesům, které by je účinný látek zbavily. Najdeme v nich tedy i spoustu minerálů – hořčík, železo, mangan, zinek a měď. Obsahují přírodní tuky s podobnými účinky na lidský organismus jako má například olivový olej. Podporují imunitu, krvetvorbu, a dokonce zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Jejich koupě není tak snadná jako u pražené varianty. V běžných obchodech se zřídka objeví, avšak ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou je téměř vždy najdeme. Kupujte je vcelku nebo hrubě nadrcené.

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Více

Dají se jíst samotné? 

Ano, a jsou výborné. Můžete je jíst rovnou tak, jak je koupíte. Jsou výborným zdrojem rychlé energie při fyzické zátěži, podporují koncentraci a zahání hlad při nedostatku času na pořádnou svačinu. Jednoduše je doma nasekáte v mixéru na požadovanou hrubost. Nejčastěji se s nimi nakládá jako se sušeným ovocem nebo ořechy. Hodí se tedy jako ozdoba na dezerty, do smoothies, perfektně doplní ovesné kaše a přidávají se do domácí granoly

V pokrmech fungují stejně jako hořká čokoláda, ale nemají žádné přidané cukry nebo jiné látky. Přidat je můžete také k masu. Jen opatrně, aby to s nimi člověk nepřehnal. Vyplatí se s nimi nakládat jako s kořením. Pár jich dejte do pekáče k vepřovému nebo k drůbežímu a pomalu pečte. Maso nasaje unikátní aroma a výsledkem bude netradiční chutný pokrm. 

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Co je to fair trade?Označení fair trade vyjadřuje, že výrobci dostali za prodej čokolády poctivě zaplaceno a že prodej proběhl za férových podmínek (fair = férový, trade = obchod). Toto slovní spojení se píše malými...
  • Novinky a zajímavosti

21 překvapivých faktů o čokoládě

[[nid:37364]]Účinky na zdravíKaždodenní konzumací hořké čokolády snížíte riziko srdečních onemocnění o 1/3.Na rozdíl od bonbónů, čokoláda chrání zuby před zubním kazem a v ústech působí protizánětlivě.Theobromin je...
  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Novinky a zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Co je to fair trade?Označení fair trade vyjadřuje, že výrobci dostali za prodej čokolády poctivě zaplaceno a že prodej proběhl za férových podmínek (fair = férový, trade = obchod). Toto slovní spojení se píše malými...
  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Tipy a triky

Hříšně dobrá horká čokoláda

Čokoláda vs. kakaoČokoláda. Už jen při vyřčení toho slova se člověku sbíhají sliny. V horkém nápoji je čokoláda sladkým pohlazením našich chuťových pohárků. Věděli jste, jaký je rozdíl mezi kakaem a horkou čokoládou? Máme pro vás na...
  • Tipy a triky

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Čokoládové pralinky vznikly počátkem 20. století v Belgii, kde byl vytvořen první čokoládový bonbon. Mistři čokolády dokázali od té doby vytvořit naprosto neuvěřitelné ohromující kousky. Hluboko do kapsy musí člověk sáhnout, chce-li...
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....

Obchod Apetit