0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kakaové boby – pochoutka s tradicí dlouhou 3 tisíce let

Kakaové boby – pochoutka s tradicí dlouhou 3 tisíce let
sdílet:

Čokoládu známe všichni, ale zkoušeli jste někdy ochutnat samotné kakaové boby? Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a nemají navíc žádné přidané cukry. Jsou jemně sladké a samozřejmě silně kakaové. Prozradíme vám, proč vyzkoušet ve své původní formě a jak se v nich vyznat.

Aztécký dar od bohů

Kakaové boby, ze kterých se připravují nejrůznější čokoládové pochoutky, pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Za první konzumenty této plodiny považujeme Olméky. Žili na území dnešního Mexika před 3 tisíci lety. Později si je do jídelníčku zařadili Mayové a Aztékové. Právě ti se postarali o název, který je znám i dnes.

  • Kakaové boby jsou plody stálezeleného stromu kakaovníku pravého – theobroma cacao.
  • Theobroma v překladu znamená pokrm bohů a cacao je z aztéckého slova cacahualt, což se dá volně přeložit jako hořká voda.
  • Nápoj z kakaové drti, chilli, hřebíčku a skořice Aztékové konzumovali při rituálech ve 14. století, byl také považován za afrodiziakum. 
  • Do Evropy a zbytku světa se kakaové boby dostaly díky objevným plavbám. Do Španělska je přivezl Kryštof Kolumbus ze své poslední plavby roku 1502. Prvních pár let o ně nebyl žádný velký zájem. Postupem času se ale do Španělska dostal i recept na aztécký nápoj. Dochucený cukrem a vanilkou začal být velmi populární a svou sladkostí se šířil po celé Evropě.
  • Pěstování bobů probíhá stále v tropických podmínkách, které stromům a plodům vyhovují. Kakaovníkové plantáže najdeme po celém světě, ale největšími producenty jsou Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghana, Nigérie, Kamerun, Brazílie a Ekvádor. 

Pražené nebo nepražené? 

Volba záleží na tom, jak chcete s boby nakládat a co od nich očekáváte. K dostání jsou obě varianty a v různých formách. Najdeme tedy pražené i nepražené celé, hrubě drcené, ale také jemně mleté.

  • Pražené kakaové boby

Jejich největší výhoda spočívá v jednoduchém pořízení, na pultech obchodů jsou nejčastěji k dostání. Z pražených bodů se vyrábí valná většina čokolád a všemi známé holandské kakao. Pražením jejich chuť zesládne, celkově se zjemní a aroma je intenzivnější. Bohužel mají daleko méně zdraví prospěšných látek, a navíc se často chemicky upravují, aby měli požadované vlastnosti pro další spotřebu. 

  • Nepražené kakaové boby

Předností nepražených kakaových bodů je vysoký obsah antioxindantů. Nepražené boby (raw) nepodléhají procesům, které by je účinný látek zbavily. Najdeme v nich tedy i spoustu minerálů – hořčík, železo, mangan, zinek a měď. Obsahují přírodní tuky s podobnými účinky na lidský organismus jako má například olivový olej. Podporují imunitu, krvetvorbu, a dokonce zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Jejich koupě není tak snadná jako u pražené varianty. V běžných obchodech se zřídka objeví, avšak ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou je téměř vždy najdeme. Kupujte je vcelku nebo hrubě nadrcené.

[[nid:37389]]

Dají se jíst samotné? 

Ano, a jsou výborné. Můžete je jíst rovnou tak, jak je koupíte. Jsou výborným zdrojem rychlé energie při fyzické zátěži, podporují koncentraci a zahání hlad při nedostatku času na pořádnou svačinu. Jednoduše je doma nasekáte v mixéru na požadovanou hrubost. Nejčastěji se s nimi nakládá jako se sušeným ovocem nebo ořechy. Hodí se tedy jako ozdoba na dezerty, do smoothies, perfektně doplní ovesné kaše a přidávají se do domácí granoly

  • V pokrmech fungují stejně jako hořká čokoláda, ale nemají žádné přidané cukry nebo jiné látky. Přidat je můžete také k masu. Jen opatrně, aby to s nimi člověk nepřehnal. Vyplatí se s nimi nakládat jako s kořením. Pár jich dejte do pekáče k vepřovému nebo k drůbežímu a pomalu pečte. Maso nasaje unikátní aroma a výsledkem bude netradiční chutný pokrm. 

Související články

Proč kupovat fair trade čokoládu?
  • Zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž...
21 překvapivých faktů o čokoládě
  • Zajímavosti

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že čokoláda je nejpopulárnější sladkostí na světě. Každý z nás má doma určitě schovanou alespoň jednu tabulku, po které občas...
Letem světem: churros a horká čokoláda
  • Zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se...
Proč kupovat fair trade čokoládu?
  • Zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž...
Jak na to: rozpouštění čokolády
  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a své čokoládové dezerty dovedli vždy k dokonalosti, máme pro vás podrobný návod, jak čokoládu rozpouštět, aby se...
Hříšně dobrá horká čokoláda
  • Tipy a triky

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj, ovšem na dobré, s láskou připravované horké čokoládě si pochutnají i dospělí. A co když do ní ještě přidáte špetku...
Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek
  • Tipy a triky

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě domácích pralinek potřebovat. Připravte pro své hosty pravé čokoládové pralinky ke kávě a překvapte je vlastnoruční...
(Roz)poznejte kvalitní čokoládu
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
(Roz)poznejte kvalitní čokoládu
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit