(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

sdílet:
Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné nabídce čokoládových tabulek vybrat tu kvalitní. Zaručí vám lahodnou chuť a také to, že konzumujete skutečnou čokoládu, nikoli náhražky.

Méně je více

To rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru. Stabilizátory naopak zabíjejí účinné látky pro naše zdraví, takže se jim pokud možno vyhněte. Kakaové máslo, které by měly kvalitní čokolády obsahovat min. v 18 %, je jediným tukem, jež byste ve složení měli najít. Získává se při zpracování kakaových bobů, proto je poměrně drahé a ve většině čokoládách ho moc nenajdeme. Méně kvalitní čokolády jej nahrazují jinými rostlinnými tuky, často palmovým, mléčným nebo ztuženým. Všechny zmíněné přidané tuky obsahují mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu. Dlouhý seznam surovin na obalu čokolády tak svědčí o nešetrném a průmyslovém zpracování. Dochucovadla, aroma i velké množství stabilizátorů nahrazují kvalitní kakaové boby.

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Více

Investice do kvalitních surovin se vyplatí

Čokoláda působí na naší psychickou pohodu, snižuje krevní tlak, dodává nám železo, hořčík, mangan, vlákninu i řadu vitaminů. Čím kvalitnější suroviny jsou, tím větší je jistota, že účinné látky jsou zachovány. Tabulka za 40 korun nás rozhodně nepovznese, nebojte se do kvalitní čokolády investovat. Ceny kvalitní hořké čokolády začínají na 80 korunách, při troše hledání je najdete ve větším obchodě, či se rovnou vydejte do specializované prodejny se zdravou výživou či přímo čokoládou. Pokud chcete povzbudit nejen svého ducha, zdraví, ale také svědomí, sáhněte po čokoládové tabulce s označením fair trade. Proč? To vám rádi vysvětlíme.

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Více

Vůně a chuť kvalitní čokolády vás o(c)hromí

Při rozbalování čokolády z obalu by vás měla přivítat omamná sladká vůně. Degustaci začnete tedy čichem a zkuste rozeznat jednotlivé nuance. Ti nejlepší degustátoři čokolády poznají podle vůně i chuti odkud kakaové boby pocházejí a kde byla čokoláda zpracována. My, obyčejní smrtelníci, se můžeme plně oddat chuti, která se nám po vložení čtverečku do úst, rozplyne a roztančí na jazyku. Ideální procento hořké čokolády se pohybuje mezi 60 až 75, u vysokoprocentních čokolád může hořkost převládnout nad dalšími chuťovými vjemy, i tak ale je vyzkoušejte, jejich chuť se pohybuje v dalších netušených rozměrech. Můžeme se také setkat s dalšími surovinami, které chuť čokolády doplní. Mořská sůl, květy baobabu, oříšky, vanilka (nikoli vanilin, který je pouhou náhražkou!), kávová zrnka a mnoho dalšího. I zde bychom měli dbát na kvalitu suroviny, jež by chuť čokolády měla prohloubit, nikoli přebýt, i zde tedy platí, že méně je více. Pro čokoládové nováčky se tedy jistě vyplatí navštívit nejbližší prodejnu čokolád a poradit se s prodavačem, který vám jistě doporučí základní set na ochutnávání. Využít můžete také řadu specializovaných e-shopů a jejich nabídku čokoládových balíčků. Nebojte se trochu experimentovat, kvalitní hořká čokoláda není nikdy krokem vedle.

Obchod Apetit