V současnosti dozrává na zahrádkách, pastvinách i lukách spousta plodů, ze kterých si můžeme připravit skvělé domácí likéry. Rostou všude kolem nás, ale většinou si jich ani nevšimneme.
Přitom obsahují spousty prospěšných látek, kterými vyzbrojí náš organismus, aby se popasoval s rýmou, nachlazením a dalšími podzimními nešvary. Ze kterých plodin si můžete přichystat dokonalou přírodní medicínu na každý den?
1. Likér z aronie
Temnoplodec černoplodý, lidové černý jeřáb. V období květenství září všemi barvami, pozornému oku tudíž určitě neunikne. V českých končinách se ale vyskytuje poměrně krátce: cíleně se u nás začala vysazovat až v 60. letech 20. století.
Ačkoli rostlina pochází ze Severní Ameriky, přicestovala k nám z východu: o její vyšlechtění se údajně zasloužil známý ruský ovocnář Ivan Mičurin. Dozrává v srpnu nebo během září.
Plody aronie mají trpkou, nakyslou chuť. Obsahují vitamíny, A, B, ale i další tělu prospěšné látky – draslík, vápník apod. Napomáhají snížení krevního tlaku a tvorbě červených krvinek.
Z plodů aronie si můžete lahodný likér, který vás postaví na nohy, i kdyby se venku všichni čerti ženili. Se sklizní ale příliš neotálejte: tmavé malvičky jsou oblíbenou potravou špačků, kteří dokáží úrodu během chvilky zlikvidovat.
2. Ořechovka
Ořechy jsou zdrojem důležitých vitamínů B, E i nenasycených mastných kyselin. Listy ořešáku odpuzují hmyz, a podle některých pověstí dokonce odvrátí údery blesků. Nejspíš jde o další tajemství, které se nám zatím nepodařilo rozlousknout. Samotný původ ořešáku je rovněž dodnes zahalen závojem dohad.
Spolehlivě ale víme, že z jeho plodů se u nás už po generace vyrábí oblíbená ořechovka. K její přípravě jsou zapotřebí ořechy v mléčné zralosti (nezralé ořechy v brčálově zelené slupce).
Z nezralých plodů se ořechovka vyrábí macerací v lihu. Do hotového výluhu se následně přidává sirup, koření nebo různé byliny.
3. Šípkové víno
Na šípky narazíme podél chodníků a cest, proto je často míjíme bez povšimnutí. Nápadně červené plody jsou ale bohatým zdrojem „céček“ a po staletí se používají jako prevence proti nachlazení.
Pokud vyrazíte na sběr šípků po okolí, nesbírejte je do igelitky. Snadno se totiž zapaří. Jakmile budete mít úrodu doma, můžete si dopřát třeba kapku šípkového vína. Výborný je také kanec na šípkové omáčce. A pokud dáváte přednost ostřejším nápojům, vyzkoušejte šípkový likér.
Na přípravu budete potřebovat asi 0,5 kg šípků, 1,5 litru vodky, 250 g cukru, šálek vody, kousek skořice a kůru z menšího pomeranče. Naložte šípky, pomeranč a skořici do alkoholu a nechte luhovat min. 14 dní. Nakonec nápoj zceďte a přidejte vychlazený cukrový sirup (svařený cukr s vodou). Likér nechte 14–30 dní uzrát a máte hotovo.
4. Trnky
Trnkové keře jsou ideální ke sběru po prvních mrazících. Běžně na ně natrefíme na pasekách, ale i na horách. Obsahují vitamíny A, C, E a podporují zažívání.
Stejně jako z šípků si z nich můžete připravit víno, ostřejší likér nebo třeba kompoty na horší časy. Potřebnou porci vitamínů tak budete mít po ruce vždycky, když je budete potřebovat.
Které podzimní likéry máte v oblibě vy? Pokud jste ten svůj v našem výběru nenašli, budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentářích.
Přidat komentář