0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami

Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami

3.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2080 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 195 g
Tuky 128 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům na rodinný oběd. Co zkusit kuře v biokvalitě s výraznou vůni tymiánu?

Suroviny

kuře 1 ks
v biokvalitě
sůl 200 g
krupicový cukr 100 g
tymián 1 snítka
lze nahradit bobkovým listem
máslo 100 g
Na šťouchané brambory
brambory 400 g
oloupané
máslo 30 g
cibule 1 ks
nadrobno
mléko 50 ml
horké
smetana 50 ml
sůl

1 Do velkého hrnce nebo mísy nalijte asi litr vroucí vody, rozpusťte v něm sůl, cukr a vhoďte bylinu. Dolijte asi třemi litry studené vody, nechte vychladnout a pak do roztoku ponořte kuře. Podle potřeby dolijte studenou vodou tak, aby bylo celé kuře potopené, a nechte aspoň šest hodin odležet.

2 Předehřejte troubu na 200 ºC. Kuře vytáhněte z vody a osušte. Položte ho prsíčky nahoru do pekáče, poklaďte pokrájeným máslem, podlijte asi 100 ml vody a pečte 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut. Kuře otočte, opět zvyšte teplotu v troubě na 200 stupňů a nechte ho zezlátnout.

3 Mezitím začněte připravovat brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Ve velké pánvi osmahněte na másle cibuli, měla by trochu zezlátnout. Pak na ni nasypte slité brambory, vlijte asi polovinu smetany smíchané s mlékem a pomocí šťouchadla na brambory lehce rozšťouchejte. Asi čtyři minuty za občasného promíchání opékejte, pak vmíchejte zbytek mléčné směsi a podle potřeby dosolte. Kuře naporcujte a podávejte s bramborami.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

Andrea Turoková

funguje to! kuriatko bolo skvele!

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
Jak vařit s červeným vínem?
  • Tipy a triky

Jak vařit s červeným vínem?

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám,...
Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?
  • Zajímavosti

Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?

Zemské perly. Tak se přezdívá houbám, jejichž nezaměnitelné chuti propadli gurmáni po celém světě. Nejvzácnější lanýže se podobně jako obrazy draží v aukční síni za astronomické částky. Jak se lanýže hledají a kolik stojí nejdražší lanýž na...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč