Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům na rodinný oběd. Co zkusit kuře v biokvalitě s výraznou vůni tymiánu?
Postup
Do velkého hrnce nebo mísy nalijte asi litr vroucí vody, rozpusťte v něm sůl, cukr a vhoďte bylinu. Dolijte asi třemi litry studené vody, nechte vychladnout a pak do roztoku ponořte kuře. Podle potřeby dolijte studenou vodou tak, aby bylo celé kuře potopené, a nechte aspoň šest hodin odležet.
Předehřejte troubu na 200 ºC. Kuře vytáhněte z vody a osušte. Položte ho prsíčky nahoru do pekáče, poklaďte pokrájeným máslem, podlijte asi 100 ml vody a pečte 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut. Kuře otočte, opět zvyšte teplotu v troubě na 200 stupňů a nechte ho zezlátnout.
Mezitím začněte připravovat brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Ve velké pánvi osmahněte na másle cibuli, měla by trochu zezlátnout. Pak na ni nasypte slité brambory, vlijte asi polovinu smetany smíchané s mlékem a pomocí šťouchadla na brambory lehce rozšťouchejte. Asi čtyři minuty za občasného promíchání opékejte, pak vmíchejte zbytek mléčné směsi a podle potřeby dosolte. Kuře naporcujte a podávejte s bramborami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd ze zahrádky: oběd z domácích zásob(4 recepty )
- Z podzimní zahrádky(7 receptů )
Komentáře