Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami

Dokonale šťavnaté kuře se šťouchanými bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2080 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 195 g
Tuky 128 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům na rodinný oběd. Co zkusit kuře v biokvalitě s výraznou vůni tymiánu?

Suroviny

kuře 1 ks
v biokvalitě
sůl 200 g
krupicový cukr 100 g
tymián 1 snítka
lze nahradit bobkovým listem
máslo 100 g
Na šťouchané brambory
brambory 400 g
oloupané
máslo 30 g
cibule 1 ks
nadrobno
mléko 50 ml
horké
smetana 50 ml
sůl
1 Do velkého hrnce nebo mísy nalijte asi litr vroucí vody, rozpusťte v něm sůl, cukr a vhoďte bylinu. Dolijte asi třemi litry studené vody, nechte vychladnout a pak do roztoku ponořte kuře. Podle potřeby dolijte studenou vodou tak, aby bylo celé kuře potopené, a nechte aspoň šest hodin odležet.

2 Předehřejte troubu na 200 ºC. Kuře vytáhněte z vody a osušte. Položte ho prsíčky nahoru do pekáče, poklaďte pokrájeným máslem, podlijte asi 100 ml vody a pečte 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut. Kuře otočte, opět zvyšte teplotu v troubě na 200 stupňů a nechte ho zezlátnout.

3 Mezitím začněte připravovat brambory. Uvařte je v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut. Ve velké pánvi osmahněte na másle cibuli, měla by trochu zezlátnout. Pak na ni nasypte slité brambory, vlijte asi polovinu smetany smíchané s mlékem a pomocí šťouchadla na brambory lehce rozšťouchejte. Asi čtyři minuty za občasného promíchání opékejte, pak vmíchejte zbytek mléčné směsi a podle potřeby dosolte. Kuře naporcujte a podávejte s bramborami.

Komentáře

Andrea Turoková

funguje to! kuriatko bolo skvele!

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit