0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič
sdílet:

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž ale matka příroda vymyslela účinné řešení. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé přírodní elixíry, které vám dodají síly do náročného dne. A co je na nich nejlepší? Zvládnete si je připravit z pohodlí domova.

V současnosti dozrává na zahrádkách, pastvinách i lukách spousta plodů, ze kterých si můžeme připravit skvělé domácí likéry. Rostou všude kolem nás, ale možná o nich ani nevíme. 

Přitom obsahují spousty prospěšných látek, kterými vyzbrojí náš organismus, aby se popasoval s rýmou, nachlazením a dalšími podzimními nešvary. Ze kterých plodin si můžete přichystat dokonalou přírodní medicínu na každý den?

1. Likér z aronie

Temnoplodec černoplodý, lidové černý jeřáb. V období květenství září všemi barvami, pozornému oku tudíž určitě neunikne. V českých končinách se ale vyskytuje poměrně krátce: cíleně se u nás začala vysazovat až v 60. letech 20. století.

  • Ačkoli rostlina pochází ze Severní Ameriky, její původ je na východě: o její vyšlechtění se údajně zasloužil známý ruský ovocnář Ivan Mičurin. Dozrává v srpnu nebo během září.
  • Plody aronie mají trpkou, nakyslou chuť. Obsahují vitamíny, A, B, ale i další tělu prospěšné látky – draslík, vápník apod. Napomáhají snížení krevního tlaku a tvorbě červených krvinek.

Z plodů aronie si můžete připravit lahodný likér, který vás postaví na nohy, i kdyby se venku všichni čerti ženili. Se sklizní ale příliš neotálejte: tmavé malvičky jsou oblíbenou potravou špačků, kteří dokážou úrodu během chvilky zlikvidovat.

2. Ořechovka

Ořechy jsou zdrojem důležitých vitamínů B, E i nenasycených mastných kyselin. Listy ořešáku odpuzují hmyz, a podle některých pověstí dokonce odvrátí údery blesků. Nejspíš jde o další tajemství, které se nám zatím nepodařilo rozlousknout. Samotný původ ořešáku je rovněž dodnes zahalen závojem dohad.

  • Spolehlivě ale víme, že z jeho plodů se u nás už po generace vyrábí oblíbená ořechovka. K její přípravě jsou zapotřebí ořechy v mléčné zralosti (nezralé ořechy v brčálově zelené slupce).
  • Z nezralých plodů se ořechovka vyrábí macerací v lihu. Do hotového výluhu se následně přidává sirup, koření nebo různé byliny.

3. Šípkové víno

Na šípky narazíme podél chodníků a cest, proto je často míjíme bez povšimnutí. Nápadně červené plody jsou ale bohatým zdrojem „céčka“ a po staletí se používají jako prevence proti nachlazení.

  • Pokud vyrazíte na sběr šípků po okolí, nesbírejte je do igelitky. Snadno se totiž zapaří a mohou chytit plíseň.
  • Jakmile budete mít úrodu doma, můžete si dopřát třeba kapku šípkového vína. Vyrobíte jej z šípků, cukru,  vody a ušlechtilých vinných kvasinek.
  • Výborný je také kanec na šípkové omáčce. A pokud dáváte přednost ostřejším nápojům, vyzkoušejte šípkový likér.

Na přípravu likéru budete potřebovat:

  • asi 0,5 kg šípků
  • 1,5 litru vodky
  • 250 g cukru
  • šálek vody
  • kousek skořice
  • kůru z menšího pomeranče 
  1. Naložte šípky, pomeranč a skořici do alkoholu a nechte luhovat min. 14 dní.
  2. Nakonec nápoj zceďte a přidejte vychlazený cukrový sirup (svařený cukr s vodou).
  3. Likér nechte 14–30 dní uzrát a je hotovo.

4. Trnky

Trnkové keře jsou ideální ke sběru po prvních mrazících. Běžně na ně natrefíme na pasekách, ale i na horách. Obsahují vitamíny A, C, E a podporují zažívání.

  • Stejně jako z šípků si z nich můžete připravit víno, ale i povidlaostřejší likér nebo třeba kompoty. Sušené trnky se skvěle hodí do čaje. Potřebnou porci vitamínů tak budete mít po ruce vždycky, když je budete potřebovat.

Které podzimní likéry máte v oblibě vy? Pokud jste ten svůj v našem výběru nenašli, budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentářích.

Související články

Na víkend: 5 nej podzimních moučníků
  • Tipy a triky

Na víkend: 5 nej podzimních moučníků

Tentokrát nás k víkendovému pečení inspiroval podzim. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a vybírat z dobrot, které nabízí. Stromy jsou doslova obtě&...
Podzimní bramboráky 2x jinak
  • Tipy a triky

Podzimní bramboráky 2x jinak

Podlistník Osm větších brambor nastrouhejte na středním struhadle a vymačkejte z nich do misky tekutinu. Nechte chvíli stát. Plech vymažte sádlem a naskládejte na něj přes sebe zelné listy. Pak z brambor slijte vodu, přilijte ji do misky...
Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla
  • Zajímavosti

Vitamin C a hravé způsoby, jak dostat získat do těla

Kurděje nikomu z běžného jídelníčku nehrozí, vitamínu C to ale na důležitosti neubírá. Jde o významný antioxidant, který brání organismus proti oxidačnímu stresu. Do čeho je dobré se kvůli céčku zakousnout?  ...
Jak nakupovat efektivně a bezpečně nejen během epidemie
  • Zajímavosti

Jak nakupovat efektivně a bezpečně nejen během epidemie

Jak nakupovat efektivně?Většina z nás chodí jednou týdně na velký nákup a během dalších dní už dokupuje pouze nějaké drobnosti, jako je třeba čerstvé pečivo. Nakoupit na týden dopředu tak, aby vám nic podstatného nechybělo anebo naopak...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit