0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič
sdílet:

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž ale matka příroda vymyslela účinné řešení. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé přírodní elixíry, které vám dodají síly do náročného dne. A co je na nich nejlepší? Zvládnete si je připravit z pohodlí domova.

V současnosti dozrává na zahrádkách, pastvinách i lukách spousta plodů, ze kterých si můžeme připravit skvělé domácí likéry. Rostou všude kolem nás, ale možná o nich ani nevíme. 

Přitom obsahují spousty prospěšných látek, kterými vyzbrojí náš organismus, aby se popasoval s rýmou, nachlazením a dalšími podzimními nešvary. Ze kterých plodin si můžete přichystat dokonalou přírodní medicínu na každý den?

1. Likér z aronie

Temnoplodec černoplodý, lidové černý jeřáb. V období květenství září všemi barvami, pozornému oku tudíž určitě neunikne. V českých končinách se ale vyskytuje poměrně krátce: cíleně se u nás začala vysazovat až v 60. letech 20. století.

  • Ačkoli rostlina pochází ze Severní Ameriky, její původ je na východě: o její vyšlechtění se údajně zasloužil známý ruský ovocnář Ivan Mičurin. Dozrává v srpnu nebo během září.
  • Plody aronie mají trpkou, nakyslou chuť. Obsahují vitamíny, A, B, ale i další tělu prospěšné látky – draslík, vápník apod. Napomáhají snížení krevního tlaku a tvorbě červených krvinek.

Z plodů aronie si můžete připravit lahodný likér, který vás postaví na nohy, i kdyby se venku všichni čerti ženili. Se sklizní ale příliš neotálejte: tmavé malvičky jsou oblíbenou potravou špačků, kteří dokážou úrodu během chvilky zlikvidovat.

2. Ořechovka

Ořechy jsou zdrojem důležitých vitamínů B, E i nenasycených mastných kyselin. Listy ořešáku odpuzují hmyz, a podle některých pověstí dokonce odvrátí údery blesků. Nejspíš jde o další tajemství, které se nám zatím nepodařilo rozlousknout. Samotný původ ořešáku je rovněž dodnes zahalen závojem dohad.

  • Spolehlivě ale víme, že z jeho plodů se u nás už po generace vyrábí oblíbená ořechovka. K její přípravě jsou zapotřebí ořechy v mléčné zralosti (nezralé ořechy v brčálově zelené slupce).
  • Z nezralých plodů se ořechovka vyrábí macerací v lihu. Do hotového výluhu se následně přidává sirup, koření nebo různé byliny.

3. Šípkové víno

Na šípky narazíme podél chodníků a cest, proto je často míjíme bez povšimnutí. Nápadně červené plody jsou ale bohatým zdrojem „céčka“ a po staletí se používají jako prevence proti nachlazení.

  • Pokud vyrazíte na sběr šípků po okolí, nesbírejte je do igelitky. Snadno se totiž zapaří a mohou chytit plíseň.
  • Jakmile budete mít úrodu doma, můžete si dopřát třeba kapku šípkového vína. Vyrobíte jej z šípků, cukru,  vody a ušlechtilých vinných kvasinek.
  • Výborný je také kanec na šípkové omáčce. A pokud dáváte přednost ostřejším nápojům, vyzkoušejte šípkový likér.

Na přípravu likéru budete potřebovat:

  • asi 0,5 kg šípků
  • 1,5 litru vodky
  • 250 g cukru
  • šálek vody
  • kousek skořice
  • kůru z menšího pomeranče 
  1. Naložte šípky, pomeranč a skořici do alkoholu a nechte luhovat min. 14 dní.
  2. Nakonec nápoj zceďte a přidejte vychlazený cukrový sirup (svařený cukr s vodou).
  3. Likér nechte 14–30 dní uzrát a je hotovo.

4. Trnky

Trnkové keře jsou ideální ke sběru po prvních mrazících. Běžně na ně natrefíme na pasekách, ale i na horách. Obsahují vitamíny A, C, E a podporují zažívání.

  • Stejně jako z šípků si z nich můžete připravit víno, ale i povidlaostřejší likér nebo třeba kompoty. Sušené trnky se skvěle hodí do čaje. Potřebnou porci vitamínů tak budete mít po ruce vždycky, když je budete potřebovat.

Které podzimní likéry máte v oblibě vy? Pokud jste ten svůj v našem výběru nenašli, budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentářích.

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč