Karamelový likér

Karamelový likér

3.9 / 5. Počet hodnocení: 124
Více než hodinu Snadné 6 placatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 240 g
Tuky 197 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší dárky jsou ty jedlé. Množství surovin na tenhle fantastický likér jsme lehounce nadhodnotili, abyste mohli během přípravy upíjet...

Suroviny

kondenzované mléko 400 g
plechovka, chlazené, lze nahradit karamelovým kondenzovaným mlékem
káva 1 PL
instantní, rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
vanilkový extrakt 1 ČL
brandy 400 ml
lze nahradit rumem
smetana ke šlehání 500 ml

1 Uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem ponořte do hrnce s vodou a zvolna vařte dvě hodiny. Nechte vychladnout a teprve pak plechovku otevřete. Tuto část přípravy můžete přeskočit, pokud jste koupili kondenzované mléko již zkaramelizované.

2 Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promíchejte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Pak dobře promíchejte se smetanou. Nalijte do jedné velké sterilizované lahve nebo několika menších. V chladničce vydrží nejméně 2 týdny, ale máme zkušenost, že podávaný v elegantní sklence na ledu, nalitý na zmrzlinu nebo jen tak upíjený u chladničky během přípravy slavnostního jídla zmizí mnohem dříve.

Něco navíc:
Ušetříte spoustu času, pokud na přípravu likéru použijete karamelizované zahuštěné slazené mléko, které se dnes dá zakoupit v běžné prodejní síti. V tom případě přeskočte bod 1 a začněte rovnou bodem 2.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Anonym

Delam ho jiz druhym rokem a vsude slavi obrovsky uspech. Letos jsem tento liker musela varit z peti davek, aby se dostalo na vsechny....:)

Martina Kojzarová

Dobrý den, Veroniko, v použití espressa nevidíme problém. Tak ať se likér povede ;-)!

Jana Čermáková

Dobrý den,
jaký rum by to měl ideálně být? Tuzemák nebo třeba bílá Havana?
Díky.

Lucie Velek

Dobrý den, Jano,
řekla bych, že v tomto případě je rozhodnutí čistě na Vás a Vaší chuti. Pokud toužíte po retro likéru jako od babičky, šla bych do tuzemáku, jehož vanilková příchuť (zajištěná aromaty) je stálicí českého domácího pečení (i nepečení, stačí si vzpomenout na všelijaké vánoční rumové kuličky a různé varianty domácího vaječňáku). Pokud preferujete jemnější chuť a kvalitnější alkohol (a nebojíte se do rumu investovat), dejte tam pravý třtinový rum (třeba právě zmíněnou havanu). V redakci ohledně rumu v dezertech vedeme vášnivé spory: většina přísahá na starý dobrý tuzemák, někteří remcalové, kteří tuzemák neradi (třeba já :-)) prosazují pravý rum.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit